Active Beauty
Mi okozza a fekete karikákat a szemed alatt?

A 7 leggyakoribb „bűnös”

Mi okozza a fekete karikákat a szemed alatt?

A szem alatti karikák igencsak bosszantók tudnak lenni, hiszen teljesen tönkretehetik a megjelenésünket. Ha gyakran küzdesz ezzel a problémával, akkor nagyon fontos, hogy kiderítsd, mi állhat a háttérben. A leggyakoribb okokat gyűjtöttük most össze.
 

A zöld tea 7 csodálatos hatása

Múlik az idő
A szemed alatti fekete karikák sajnos a korod előrehaladtával egyre láthatóbbá válnak, ami azzal magyarázható, hogy az öregedés során az arc veszít a volumenéből, és a keletkező árnyék is szembetűnőbb lesz. Ennek a területnek továbbá hamar csökken a kollagén és elasztin tartalma, amitől elvékonyodik a bőr, így még jobban kirajzolódnak rajta a szem alatti karikák. Ez ellen azonban szerencsére tehetsz, hiszen számos olyan speciális termék létezik, melyek vissza tudják tölteni ezeket a készleteket.

Dehidratált vagy
A volumenvesztést nem csupán öregedés okozhatja, hanem a dehidratáltság is. Az emberi test kb. 60 százaléka vízből áll. Ha nem figyelsz a hidratálásra, akkor a szem körüli bőr megereszkedik, ezzel együtt pedig láthatóvá válnak azok a bizonyos karikák.

Fáradt vagy
Nyugodt és pihentető alvásra szüksége van a testnek, hiszen az éjszaka során megy végbe számos regenerációs folyamat. Ha ezt nem kapja meg, kimerült lesz, amiről a szemed és annak környéke azonnal jelt ad. Ennek megelőzésére alakíts ki egy alvási rutint: figyelj oda, hogy minden nap nagyjából ugyanakkor feküdj le, és biztos lehetsz benne, hogy rövid időn belül búcsút inthetsz a szem alatti karikáknak.
 
Leterhelt szemek
A szemeid megerőltetése nem csak fej- és szemfájást okozhat, hanem szem alatti karikákat is. Ez azzal magyarázható, hogy a szemben található erek térfogata nagyobb igénybevétel során megnő, aminek következtében a véredények láthatóbbá válnak a bőrön keresztül, és fekete karikákat eredményeznek. Ha azt tapasztalod, hogy romlik a látásod, vagy egyszerűen sokat ülsz a gép előtt, inkább keress fel egy szemészt, hiszen lehet, hogy szemüvegre van szükséged.
 

A tökéletes szemöldök nyomában

Allergia
A leggyakoribb allergiás reakciók közé sorolandó az orrfolyás, a tüsszögés és a szemviszketés. Utóbbi esetén az érintettek gyakran dörzsölik a szemüket, amivel kárt tehetnek a szemekben található erekben. A sérülések gyógyulása során pigmentfoltok keletkezhetnek, melyek fekete szem alatti karikák formájában jelentkeznek.

Betegség
Noha viszonylag ritka, de nem kizárt, hogy a szem alatti karikák jelenlétének egy betegség az oka. Ide sorolandó az anémia, a malabszorpciós szindróma, valamilyen tápanyag- vagy vitaminhiány, pajzsmirigy-alulműködés és néhány anyagcsere betegség.

Genetika
Ha a fent említett okok egyike sem ad magyarázatot a szem alatti karikáidra, akkor lehet, hogy a génjeid állnak a probléma hátterében. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem tudsz tenni ellenük. Használj olyan szemkrémeket, melyek tartalmaznak koffeint, retinolt, algát vagy éppen hialuronsavat.