Active Beauty
Color-correcting, avagy mi is az a színkorrekció?

A színes smink eltünteti a hibákat

Color-correcting, avagy mi is az a színkorrekció?

Nem lenne csodálatos, ha egyszerűen ki tudnánk radírozni a pattanásokat, a sötét karikákat és a bőrhibákat? És nem egy drága szoftverrel a számítógépen, hanem a való életben? Nos, ez már lehetséges, és a trükk meglehetősen kifinomult. A sminktechnika neve color-correcting, azaz színkorrekció, és a színelmélet elvein alapul.

Az elgondolás egyszerű: a komplementer színek, amelyek egymással szemben találhatók a színkörben, kiegyenlítik egymást, ha kombinálják őket. A zöld semlegesíti a pirosat, a sárga a kéket. Egy színt tehát a neki megfelelő ellentétes szín egyenlít ki. Így ennél a technikánál a zöld, a sárga, a lila és a barack színekkel korrigálunk.

Furcsán hangzik, de működik. A bőrpír, a szem alatti sötét karikák vagy a sápadt bőr csodásan semlegesíthető a színkorrekció segítségével. A vörös pattanások eltűnnek a zöld korrektornak köszönhetően, míg a kék vénákat vagy éppen a csúnya, sötét karikákat sárgával tüntethetjük el.

A SMINK MONDJA MEG, HOGY KI VAGYOK?

Fessen színek szerint

A négy alapszín, a zöld, a sárga, a lila és a barack különböző kiszerelésekben kaphatók: színes ceruzaként, teljes színpalettaként vagy kompakt púderként, ami több komplementer színt kombinál. A krémes termékek átlátszóbbak és inkább a pontszerű hibák elfedésére alkalmasak. A termékeket célzottan a problémás területeken kell alkalmazni, hiszen csak így érvényesülhet a komplementer színek semlegesítő hatása. Ha az egész arcunkra bőségesen zöldet kenünk, akkor valószínűleg azonnal hazaküldenek a betegágyba. A nagyobb területek korrekciójára érdemesebb egy kombinált terméket használni.

Jó alapok

A színkorrekcióra a mindennapos bőrápolás után kerül sor. A legfontosabb dolog ezzel a technikával kapcsolatban az, hogy minden tökéletesen összeolvadjon. Mert a színárnyalatoknak össze kell olvadniuk a bőrrel, és nem szabad különálló színekként láthatónak lenniük. Az éles vonalakat ennek megfelelően el kell kerülni. A krémes textúrákat ezért ecsettel vagy applikátorral kell felvinni, majd szivaccsal vagy az ujjaival jól el kell dolgozni. Ezután egy kis ideig hagyja hatni, majd folytassa tovább a szokásos alapozóval vagy sminkkel.

Tipp: Ha a szem körüli karikák többféle színűek, keverje ki a saját egyéni színkorrekcióját. Ehhez a sárga és a barack színeket kombinálja.

Komplementerszínek

Barack: Az őszibarack/sárgabarack és a rozé árnyalatok felfrissítik a fáradt bort. Ezek a színek a szem körüli területet is ragyogóvá teszik, különösen, ha világos a bőre. Ezekkel az árnyalatokkal a kékes és zöldes foltokat, valamint a nagyon sötét pigmentfoltokat is semlegesíteni lehet.

Lila: Ez a szín a szem körüli karikákon és a pigmentfoltokon is segít. Mindenekelőtt újra ragyogóvá teszi a fáradt és kissé sárgás bőrt. Amikor feszült vagy fizikailag kimerült, ha alapozóként használja a lilát, az csodákra képes és gyönyörűvé varázsolja a sminkjét.

2018 TOP SZÉPSÉGTRENDJEI

Sárga: A sárga a kékkel és az ibolyakékkel szemben helyezkedik el a színkörben, így a leginkább arra alkalmas, hogy a szem körüli sötét karikákat eltüntesse és a sápadt arcbőrt ellensúlyozza. Itt is oda kell figyelni arra, hogy a komplementer színt valóban csak a sötét foltokra vigye fel és jól dolgozza el. Akinek enyhén kékes árnyalatú az arcbőre, az megpróbálhatja halványsárga alapozóval semlegesíteni. A nagyon világos bőrre is a halványsárga árnyalat ajánlott. Ha pedig sötétebb az arcbőre, erősebb narancssárga árnyalatú alapozót érdemes választania.

Zöld: A zöld a piros tökéletes komplementer színe. Ha bőrpírra, apró pattanásokra vagy vörös hajszálerekre keres megoldást, akkor a legjobb, ha zöld korrektorral próbálkozik. Ez eltünteti a pontszerű és a nagyobb kiterjedésű vörös foltokat, így például a rozáceát is. Ebben az esetben azonban érdemes egy zöld primert is megfontolni.