Active Beauty
K-vitaminnal a szép bőrért
Szöveg: Nagy Viktória

Ezért van szükségünk rá

K-vitaminnal a szép bőrért

Rengeteget lehet olvasni a vitaminok jótékony hatásairól, illetve arról, hogy miért ajánlják a szakemberek ezek rendszeres szedését. Jelen esetben a K-vitamin fontosságát szeretnénk bemutatni, ugyanis a bőrünknek (nagy) szüksége van rá.

Mi a K-vitamin?

A K-vitamin fontosságáról valószínűleg sokkal ritkábban hallunk vagy olvasunk, ami talán annak tudható be, hogy ettől nem lesz például fényesebb a hajunk vagy erősebb a körmünk. Ettől függetlenül rengeteg pozitív hatása van, mégis a lakosság kb. 99 százalékánál K-vitamin hiány mutatható ki.

Ennek a vitaminnak a fő feladata a sebgyógyítás és a vérrögök kialakulásának a megelőzése. Zsírban oldódó vitaminként két alkotóeleme van: K1 és K2. Előbbit leginkább olyan zöldségek tartalmazzák, mint a spenót és a kelkáposzta, míg utóbbit elsősorban a saját szervezetünk, pontosabban a bélbaktériumok állítják elő. Ezen kívül azonban állati termékekben, azaz a vajban és a tojássárgában is megtalálható.

K-vitamin hatása

A K-vitamin egyik fő feladata, hogy olyan fehérjéket aktivál, melyekre szükségünk van, hogy ne alakuljanak ki vérrögök, továbbá megerősíti a csontjaink szerkezetét és a szívünket. Kutatások azt is bebizonyították, hogy a K2-vitamin annyira pozitívan hat a csontjainkra, hogy aktívan képes megakadályozni a törések kialakulását.
K-vitamin és a bőrünk

Ahogy fentebb írtuk, a K-vitaminnak jelentős szerepe van az egészségünk megőrzése szempontjából, de ezen kívül a bőrünkért is sokat tesz. Mivel ez a vitamin serkenti a szervezetünk gyógyulási folyamatait, továbbá erősíti bőrünk természetes védőrétegét, a bőrfelszínen található hegek, vágások és különféle sebek esetén is segítségünkre van.

Ezeken kívül gyulladáscsökkentő hatása is bizonyított, így a duzzanatokkal szemben is hatékonyan fellép, sőt mi több, még rosacea esetén is segít. Tehát, akiknek száraz a bőrük, azok plusz védelemmel és nedvességgel láthatják el azt.
Épp ezért olyan fontos, hogy figyeljünk a K-vitamin bevitelre, hiszen így számos bőrproblémától óvjuk meg magunkat. Általánosságban elmondható, hogy a 15 éven felülieknek és a felnőtteknek 60-80 mikrogramm közötti mennyiségre van szükségük naponta.