Active Beauty
Szőrtelenítés az arcon
Szöveg: Nagy Viktória

Dermaplaning

Szőrtelenítés az arcon

Az arc szőrtelenítésének trendje, vagyis a dermaplaning, Japánból származik. Lényege, hogy egy speciális borotvapengével vagy szikével eltüntetik az arcbőrről az apró szőrszálakat és az elhalt hámsejteket.

Mi is az a dermaplaning?

Leegyszerűsítve ez az arc szőrtelenítésének egy formája. A fő célja azonban nem a szőrszálak – mint például a bajusz – eltávolítása, sokkal inkább a szép és egyenletes arcbőr elérése, méghozzá az elhalt hámsejtek eltüntetésével.
Az arcodon található apró szőrszálak feladata például a napfény elnyelése, így ezeknek köszönhetően kevésbé védtelen a bőrünk a káros UV-sugarakkal szemben. Az elhalt hámsejtek ezt a hatást tovább erősítik, azonban azt is megakadályozzák, hogy az ápoló termékek bejussanak a bőr mélyebb rétegeibe.
A dermaplaningnél egy éles szikével vagy arcborotvával éppen ezeket a hámsejteket és pihéket távolítják el. Ezáltal több fény verődik vissza az arcbőrről, egyúttal az több oxigénhez és az– arcápolási rutinknak hála – több tápanyagokhoz jut.
Ezt a kezelést otthon is elvégezheted, de természetesen kozmetikushoz is fordulhatsz. Ha előbbit választod, érdemes néhány dologra odafigyelned.

Otthoni szőrtelenítés az arcon – Ezekre figyel!

Előkészületek
Mielőtt nekikezdesz a dermaplaningnek, alaposan meg kell tisztítanod az arcod. Le kell mosnod róla a sminket, a szennyeződéseket és a naptejet. Ehhez használhatod a megszokott termékeidet, például egy tisztító zselét. Végezetül óvatosan töröld szárazra az arcod egy tiszta törölközővel.
Ezt követően használj egy nyugtató hatású arcvizet. Száraz bőrnél érdemes hidratáló arcolajat is felvinned, ezáltal csökkented az esetleges sérülések esélyét.
Még egy fontos lépés: használat előtt mindenféleképp fertőtlenítsd a szikét, illetve a borotvapengét, ezáltal megakadályozod, hogy baktériumok kerüljenek az arcbőrödre és az apró sebekbe.

A kezelés menete
Az ujjaid segítségévél feszítsd ki azt a területet, amit kezelni szeretnél, majd óvatosan tedd a bőrödre a szikét. Rövid és gyors, fentről lefelé haladó mozdulatokkal húzd végig a pengét a bőrödön. Mindig hagyd ki a pattanásokat és anyajegyeket, nehogy felsértsd azokat. A kezelést követően egyszerűen a kezeddel vagy egy kozmetikai kendővel töröld le a szőrszálakat és hámsejteket a bőrödről. Ezután hideg vízzel öblítsd le az arcod, és egy tiszta törlőkendővel óvatosan töröld szárazra.

Utókezelés
A dermaplaning után rendkívül fontos, hogy kiemelt figyelmet szentelj a megfelelő bőrápolásnak. Közvetlenül utána vigyél fel egy hidratáló krémet vagy szérumot. A hatóanyagokat tekintve a hialuron, a niacinamid és a C-vitamin bizonyulnak a legjobb választásnak.
Az elhalt hámsejtek és pihék eltávolítása miatt a bőr ilyenkor sokkal több tápanyagot tud magába szívni. Ez azt jelenti, hogy a szérumok, maszkok és krémek hatása sokkal intenzívebbé válik. Ez egyben azt is jelenti, hogy óvatosnak kell lenned az olyan ápolótermékekkel, melyek magas koncentrációban tartalmaznak bizonyos hatóanyagokat.
Ne feledkezz meg a napvédelemről sem, hiszen az UV-sugarak könnyebben tudnak kárt tenni a bőrödben, ami sokkal fényérzékenyebb a dermaplaning előtti időszakhoz képest.
A bőröd védőrétegének szüksége van pár napra, hogy teljesen regenerálódjon, ezért figyelj arra, hogy ezalatt az idő alatt semmivel se irritáld. A hidratáló hatású ápolás ajánlott, de például a retinol használatával nagyon elővigyázatosnak kell lenned.

A dermaplaning előnyei
  • Sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a kémiai peelingek
  • Megfelelő ápolótermékek használatával anti-aging hatása is van
  • A sminket sokkal szebben tudod felvinni az egyenletes arcbőrre
  • A bőröd fényes és sugárzóan szép lesz
  • A kezelés serkenti a bőr felső rétegének sejtregenerációját és a kollagéntermelését. Ennek következtében feszesebb és fiatalosabb lesz a bőröd
Kinek nem ajánlott?

Vannak bizonyos bőrtípusok, melyek számára nem javasolt ez a kezelés. Ha például aknés vagy rozaceás a bőröd, akkor a dermaplaning tovább ronthat az irritáció vagy a gyulladás mértékén. Ezen felül az érzékeny bőrrel rendelkezőknek és a pikkelysömörben szenvedőknek sem ajánlott a kezelés. Továbbá azok számára sem bizonyul jó választásnak, akiknek sötét és vastag a szőr az arcukon. Esetükben ugyanis begyulladhat a szőrtüsző, és pattanások keletkezhetnek.