Active Beauty
Niacinamid: A bőrápoló hős

Szépségvitamin

Niacinamid: A bőrápoló hős

A niacinamid hatóanyag egy igazi szupersztár, amely a ráncok, bőrszárazság és még akne ellen is hatásos. Aki pedig nem tudja megjegyezni a nevét, az egyszerűen csak B3-vitaminnak nevezi.
 
A kozmetikai iparnak mindig vannak aktuális hatóanyag kedvencei, manapság például az aloe vera, a hialuron vagy a retinol. A bőrápoló favoritok újabban azonban egyre gyakrabban osztoznak a dobogó legfelső fokain a niacinamiddal, mely manapság – a tisztítótejektől az éjjeli arckrémekig – sok ápolótermékben megtalálható. Ez az anyag a B3-vitamin savamidja, és számos pozitív hatást gyakorol a bőrünkre.

A molekula behatol a bőrbe, és nemcsak a sejtek energiaanyagcseréjét, hanem a kollagéntermelést is serkenti – aminek köszönhetően a bőr megőrzi rugalmasságát, így a ráncok kialakulása is megelőzhető vele. Ráadásul pigmentfoltok, napkárosodások, öregségi foltok vagy akne ellen is hatásos lehet.
 

Niacinamid: 5 kérdés a szakértőhöz

Katrin Bartsch bécsi bőrgyógyász, esztétikai dermatológiára specializálódott szakorvos. Elmagyarázza, hogy miért érdemes beépíteni a niacinamidot az ápolási rutinunkba.
 

Mi is pontosan a niacinamid?

A niacinamid a B3-vitamin egy formája, mely elsősorban a gabonafélékben, húsokban, halakban, tojásban és gyümölcsökben található meg. „Ha a táplálkozás útján nem kapja meg belőle a szervezetünk a számára szükséges mennyiséget, akkor érdemes gondoskodnunk a kiegészítésről” – mondja Katrin Bartsch. A niacinamid ugyanis fontos szerepet játszik a szervezetünk működésében: a vitamin támogatja az anyagcserét, és ezzel a bőr anyagcseréjét is.


Hogy hat a niacinamid a bőrre?

A vitamin erősíti a felső bőrrétegeket, valamint segít a bőrnek eltárolni a nedvességet, és szabályozza a bőrzsírosodást. „Ezért az olyan problémák, mint az akne, a tág pórusok, a hiperpigmentáció és a csökkent bőrrugalmasság vagy a piros foltok jól kezelhetők vele” – mondja Bartsch.


Mely bőrtípusokra való a B3-vitamin?

A niacinamid sokoldalúan használható, jól tolerálható, ezért mindenféle bőrön alkalmazható. A száraz bőrt védi a dehidratációtól – így az újra ragyogóvá válik.


Hogyan hat a vitamin akne esetén?

A B3-vitamin gyulladáscsökkentő, valamint antibakteriális hatású, és segít a túlzott faggyútermelés kordában tartásában. Mivel a niacinamid összehúzza a pórusokat, és optikailag egyenletesebbé teszi a bőrképet, az olajos és enyhén zsíros bőr is profitál belőle.


Ezenkívül milyen pozitív hatásokat gyakorol a B3-vitamin a szervezetünkre?

A B3-vitamin aktiválja a szervezet önkorrekciós képességét, valamint segíti az izmok, a bőr, az idegek, valamint a DNS regenerációját.