Active Beauty
Jeges víz az immunrendszer számára

Így működik a Wim Hof módszer

Jeges víz az immunrendszer számára

Hogyan lehet a jeges vízben való fürdőzés pozitív hatással egészségünkre?

Vannak, akik hidegen szeretik! Van, aki a kabátban fázik a parton, mások boldogan fürdenek a jeges vízben. Egyre többen esküsznek a Wim Hof ​​módszerre az immunrendszer megerősítése érdekében. De vajon valóban egészséges a jeges vízben való fürdés és zuhanyozás? Extrém étrend vagy extrém sport – valójában a szélsőségek soha nem tesznek jót az egészségének. A Wim Hof ​​módszer, vagyis a jeges vízben való fürdés valószínűleg a kivétel. A gyakorlat szerint állítólag megerősíti az immunrendszert, és a fáradt testünket újra élettel telivé varázsolja.

10 TIPP, HOGYAN VEGYÜK RÁ MAGUNKAT A MOZGÁSRA

A hidegvizes fürdés egyre népszerűbb. Ez nem utolsósorban Wim Hof, a “Jégember” néven ismert holland extrém sportolónak köszönhető, aki rövidnadrágban mászik fel a Mount Everestre, máskor pedig a sarkkörtől északra fut maratonokat, és aki olykor majdnem két órán keresztül nyakig áll a jeges vízben. Az extrém sportoló sikereit az általa kifejlesztett Wim Hof-módszernek tulajdonítja.

 

WIM HOF ​​MÓDSZER: MINDEN, AMIT TUDNOD KELL RÓLA

Mi a Wim Hof ​​módszer?

A gyakorlat főleg egy speciális légzési technikából és rendszeres hideg vízfürdőzésből áll. Állítólag segít a saját idegrendszerünk ellenőrzésében, az immunrendszer fellendítésében, nagyobb mentális erőre tesz szert, és jobban érzi magát az ember tőle fizikailag. Ennek nem kell mindig jégfürdőnek lennie, a hideg zuhany ugyanolyan hatékony. Wim Hof ​​azt mondja, hogy mindennap felkelés után egy három perces hideg zuhannyal indít.

Hogyan működik a módszer?

  • Légzés – Mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő légzés nagyon fontos. A teljes módszer tehát egy speciális légzési technikán alapul: mélyen és szünet nélkül végezzünk harminc-negyven darab belégzést és kilégzést. Ezután tartsuk vissza a lélegzetünk egy percig. Eleinte csináljunk két kört ezekből, majd gyakrabban. A légzőgyakorlatok kombinálhatók például néhány jógagyakorlattal is.
  • A hideg: Ha már jól megy a légzés, akkor folytathatjuk a módszer második részével, a hideggel. Ha be merünk menni a jeges vízbe vagy a hideg zuhany alá, akkor fontos, hogy közben végig figyeljünk a légzésre, ami ne forduljon át ziháló légzésbe.

Hogyan szokjam meg a hideget?

Ne akarjunk rögtön 0-ról 100-ra ugrani. Wim Hof ​​maga is azt javasolja, hogy lassan, lépésenként szokjuk meg a hideget, és alkalmazzuk a speciális légzési technikát. “A Kneipp orvostudományban először inkább enyhe lépéseket alkalmazunk, például váltófürdőket, és mindig a lábakkal vagy a karokkal kezdjük” – tanácsolja Webersberger szakértõ.

Természetesen különbséget kell tenni hideg zuhany és jégfürdő között is. Kérjük, csak akkor vágj bele a jégfürdőzésbe, miután konzultáltál egy Wim Hof ​​szakértővel.

MINDEN NAP EGY KICSI

Mikor túl sok?

A hidegvizes kezelések problémásak lehetnek a súlyos keringési rendellenességekkel és magas vérnyomással rendelkezők számára. “Ha egész nap fázom, miután úsztam a jéghideg vízben, akkor az túl sok volt” – mondja Webersberger. Ha viszont a testnek sikerül gyorsan visszatérnie a normális hőmérséklethez, akkor egy ilyen intézkedés után aktívnak, fittnek és rendkívül jól érezheted magad.

Jeges vízzel egészségesen? Ezt mondja a tudomány.

Sebastian Kneipp, akit ma a hidegvíz-alkalmazások atyjának tartanak, szintén legendás téli fürdő rajongó volt. A hidroterapeutaként és természettudóként híressé vált bajor pap heti háromszor kezdett megmártózni a fagyos Dunában tuberkulózisának kezelése miatt. “Ezzel valóban sikerült legyőznie betegségét” – mondja Regina Webersberger, Kneipp orvosa.

Az egészségre gyakorolt ​​hatások tudományosan bizonyítottak. Egy holland tanulmány szerint azoknak a tesztalanyoknak, akik meleg zuhany után legalább 30 másodpercig hideg vízzel is fürödtek, 29 százalékkal kevesebb napig voltak betegek, mint azok, akik csak meleg zuhany alatt jártak.

Mi történik valójában a testben?

Testünk megpróbálja állandó hőmérsékleten tartani a belső hőmérsékletét. A hideg ingerek megzavarják ezt az egyensúlyt. A reakció pedig a véráramlás erős növekedése, így az érintett terület gyorsan újra felmelegszik. A hideg víz rendszeres használata edzi ezt a reakciót. A test megtanulja egyre jobban feldolgozni a hideg ingert. Ez a szabályozó edzés pozitív hatással van a testre. “Erősíti az immunrendszert, segít csökkenteni a stresszt, edzi a keringési rendszert és kevésbé leszünk érzékenyek a hidegre” – erősíti meg az orvos.

További cikkek a témában: