Menü

Táplálkozási trendek

Mit együnk?

Home » Gasztro és Sport » Táplálkozási trendek - 01.2017

Szó sincs arról, hogy mindig ugyanazt látnánk majd a tányérunkon. Egészséges és változatos ételek szerepelnek majd az étrendben. Íme a legújabb táplálkozási trendek.

Egészséges, tápláló és kiegyensúlyozott, avagy ilyen a tökéletes étrend. Egyre többet tudunk róla mindannyian, csak egy bökkenő van: az idő. Kevés marad belőle a nyugodt étkezésre a rohanó hétköznapokon. Az ételnek könnyen elkészíthetőnek és gyorsan elfogyaszthatónak kell lennie. A lehető legkevesebb mesterséges adalékot és a lehető legtöbb vitamint és tápanyagot kell tartalmaznia. Magas elvárások, s várjuk az okos megoldásokat. Ezek jelennek meg a legújabb étkezési trendekben.

1. trend: Alternatívák a hagyományos élelmiszerekre

leben-gesundheit-2-ab_2016-10Tegnap még tejjel leöntött kukoricapelyhet és egy csésze kávét reggeliztünk. Ma tápláló zabkása friss gyümölcsökkel és diófélékkel, valamint matcha tea vagy turmix helyettesítik a reggeli étkezés hagyományos összetevőit. Tehéntej helyett választhatunk mandula-, rizs- vagy szójatejből. Kukoricapehely helyett olyan tartalmas gabonákat fogyasztunk, mint az amaránt, a tönköly vagy az ötmagvas keverék. Kávé helyett vitaminban gazdag turmixot iszunk. Vagy egy egészséges, frissítő matcha italt. Röviden: olyan reggelit, ami energiát ad a testnek, hogy feltankoljon az előtte álló megerőltető napra.
Napközben így később jelentkezik újra az éhség, és eszünkbe sem jut az automata előtt elsétálva, hogy olcsó rágcsálnivalókat vásároljunk belőle. Az alakunk és az egészségünk is jól jár. Ha dél felé vagy munka után a gyomrunk megint elkezdi követelni a jussát, egyre többféle lehetőség van arra, hogy a zsíros vagy cukros ételeket elkerüljük. A gyorsan elkészíthető ételek terén igazi forradalom zajlik. Ma ez már vegetáriánus és organikus ételeket jelent, frissen elkészítve, adalékanyagok nélkül. Viszont nem sok embernek van ideje és kedve sokat főzőcskézni, még akkor sem, ha egyre több ember veszi kezébe a főzőkanalat. Legyen meg az étel gyorsan, de azért legyen egészséges is. Ehhez bizony nagy adagnyi kreativitásra van szükség. És persze az ételallergiák egyre növekvő száma is elgondolkodtató. Megállíthatatlan tehát az a trend, amely változatos, finom és egyszerűen elkészíthető ételeket állít szembe a hagyományosakkal.

2. trend: Természetesen bio

Tudni, hogy mi van benne és tudni, hogy honnan származik. Ezek az információk ma már elengedhetetlenek egy élelmiszernél, hogy a vásárló bízni tudjon bennük. A dmBio márka követi ezt a trendet. Az elv az, hogy magas minőséget kínáljunk tisztességes áron. A fenntarthatóság alapvető követelmény. A dmBio ökológiai gazdaságokból szerzi be az élelmiszereket, az alapanyagok helyi termelőktől származnak, a csomagolás környezetbarát. A hosszú szállítási időt úgy kerüljük el, hogy túlnyomórészt európai termékeket használunk. Nem használunk felesleges ízfokozó vagy mesterséges adalékanyagokat. A gyártási folyamatokat rendszeresen ellenőrizzük. Organikus márkájával a dm utat nyit az egyszerű, egészséges táplálkozás felé. Sok gabonafélét, például quinoát, canihuát, bulgurt, kuszkuszt és hajdinát kínálunk, amelyekből tápláló ételek készíthetők. A kókusz különleges figyelmet érdemel. A dm-ben sok termékben megtalálható a kókusz, mindig dmBio minőségben. E trópusi dió rendkívül sokoldalú. Évente 44 millió tonnát szüretelnek belőle, ezzel az egyik legfontosabb termény a világon. A kókusz sokféle formában jelen lehet a konyhában: például cukor, tej, zsír és pehely. A karamellízű cukrot a virágzatból nyerik. A fiatal, zöld dióból származó kókuszvíz magas tápértékű és szuperételnek számít. Az érett dióból kinyert kókusztej pedig remek tejpótló.

3. trend: Vega és vegán

leben-gesundheit-3-ab_2016-10Tény, ami tény a hús egyre inkább kimegy a divatból. Ezzel párhuzamosan egyre többször kerül hal a tányérra. A tengeri lények egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ahogy az a 2017-es Food Reportból is kiderül. A halfilétől a szusin át a rákfélékig, és mindenekelőtt az algák.
Bennük különösen nagy lehetőségek rejtőznek. Alig tartalmaznak zsírt és kalóriát, viszont annál több rostot és fehérjét. Bár nem számítanak újdonságnak, népszerűségük érdekes módon mégis csak mostanában kezdett rohamosan nőni. A tenger kincseiből sosem lehet elég, mert mindig egészségesek. A túlhalászást viszont el kell kerülni, ezért kezdenek egyre jobban elterjedni az akvakultúrák. Az egyre magasabb szintre fejlesztett technológiákkal fenntartható alternatívákat kínálhatunk a vadvilágnak. A vízfogyasztást például úgy lehet csökkenteni, ha a kívánt mennyiségű vizet zárt rendszerben keringtetjük.
Aki egy lépéssel előrébb akar járni, az kerüli az állati termékeket. „Sokan közülük nem tisztán vegánok, de beépítik az étrendjükbe” – mondja dr. Astrid Laimighofer táplálkozási szakértő. A trend egyre inkább a tisztán növényi táplálkozás felé halad. Ezért kínál a dm is egyre több vegán terméket, amelyek megkönnyítik az életet. Könnyű elkészíteni őket és ízletesek: turmixporok, müzlik és más ételek. Az egyszerű ételeket pedig egész egyszerűen szuperételekké varázsolják.

A dm-ben minden ételtrendhez megtalálja a szükséges alapanyagokat.

4. trend: Folyékony élelmiszerek

grüner smoothieEgy ideje már népszerű az a trend, hogy a vitaminokat és a tápanyagokat folyékony formában fogyasztjuk. Az ételek helyét a turmixok, smoothie-k veszik át. „A folyékony élelmiszerek egyre népszerűbbek”– mondja Astrid Laimighofer. Gondoljunk csak a sportolók által fogyasztott fehérjeturmixokra. A levesek is divatosak, ezek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, különösen a hidegebb évszakban. Gyorsan és könnyen elkészíthetjük őket, és kiváló megoldást jelentenek, ha nem vágyunk főételre. Legízletesebb hozzávalójuk pedig a kreativitás. Ha netán segítségre van szüksége, receptekért böngéssze a dm-drogeriemarkt.hu oldalt, a hozzávalókat pedig megtalálja a dm-ben.

 

dmbio kókuszvíz

dmBio natúr kókuszvíz, 330 ml
A vegán dmBio kókuszvíz üdítő ízletes szomjoltó a nap bármely szakában, egzotikus ízvilágának köszönhetően pedig kellemesen frissítő hatást biztosít. A még éretlen zöld kókuszdióból nyert kókuszvíz édeskés aromájú, leginkább kevert italok alapanyagaként használható, de önmagában is fogyasztható.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk