Active Beauty
Spermidin

Élj tovább, nézz ki fiatalabbnak!

Spermidin

Az öregedésgátló piacon egy ideje a varázsszó nem mást, mint a spermidin. Mi áll mögötte, és valóban megmenthet-e minket, embereket az öregedéstől?

A spermidin állítólag nagyjából mindenre képes: regenerálja a sejteket, megvédi a testet a betegségektől, fiatalabbá varázsol bennünket, sőt tovább is élhetünk általa. Számos étrend-kiegészítőnek vannak olyan aktív összetevői, amelyek anti-aging hatásúak. A hialuronsav mellett ez lesz a következő varázslat a ráncok ellen?

A mágikus hatást tudományosan nem bizonyították, legalábbis ami az emberek öregedését illeti. Az epidemiológiai vizsgálatok azonban találtak bizonyítékot arra, hogy a spermidinben dús étrend vezethet hosszabb és egészségesebb élethez.

Egy dolog azonban biztos, a spermidin pozitív hatással lehet az emberi test sejtjeire.

EGYÜK MEG A NAPI VIZET!

Mi is az a spermidin?

Egy olyan anyag, amely hírvivőként fordul elő a test minden sejtjében és nagy koncentrációban az ondófolyadékban. Számos élelmiszerben megtalálható, például a búzacsírában, a gombában, számos gyümölcs- és zöldségfélében, valamint érlelt sajtokban. “Az emberek nagymértékben étellel viszik be testükbe, bár az ételek spermidin tartalma nagyon különbözik” – mondja Julia Ring molekuláris biológus és blogger. Julia Ring motiválni akarja az embereket, hogy spermidinben gazdag ételeket főzzenek és fogyasszanak.

3 OK, AMIÉRT A SPERMIDIN ELŐNYÖS LEHET SZÁMUNKRA

Kisebb a korral járó betegségek kockázata

Egy epidemiológiai tanulmányban, az úgynevezett Bruneck tanulmányban megfigyelhető volt, hogy a spermidinben gazdag étrendet fogyasztó embereknél sokkal kisebb volt az életkorral összefüggő betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, és egészségesebb időskort értek meg. Nem világos azonban, hogy ezeket az eredményeket befolyásolta-e a tesztalanyok általánosan egészségesebb étrendje. Egy biztos, az egészséges táplálkozás, beleértve a sok fehérjét, mindenképpen hozzájárul az egészséges testhez.

10 OK, AMIÉRT A KÁVÉ JÓT TESZ NEKÜNK

A sejttisztítási folyamatok fellendítése

A spermidin fokozza az autofágiát, azaz a sejt öntisztulási folyamatát. A sérült sejtanyagokat, amelyek lerakódása károsak lehetnek a sejtekre, kvázi összegyűjtik és újrahasznosítják. Ugyanez a hatás látható koplaláskor is, mert ha nem eszel, akkor aktiválódik az autofágia is, hogy az energiát saját forrásaiból nyerje. Pozitív mellékhatásként egy megtisztított sejtet kapunk.

Javasoljuk az egészséges táplálkozást

Ha szeretnél profitálni a spermidinből, győződj meg arról, hogy elegendő mennyiséget viszel be belőle a szervezetedbe. Ahogy azt a vizsgálatok kimutatták, a sejtek minősége az élet folyamán romlik, a kutatók szerint ezt ellensúlyozhatjuk spermidinben gazdag ételek fogyasztásával. Kétszer olyan jót teszünk a testünknek az értékes tápanyagokkal és vitaminokkal, ezek megtalálhatóak például a borsóban, a teljes kiőrlésű gabonában, az almában, a salátában, a gombában, a dióban, a burgonyában és az érlelt sajtokban.