Menü

Mr. Sportos

A megfelelő ápolással a sportolás még egészségesebb!

Home » Szépség » Mr. Sportos - 05.2017

Az izzadás nemcsak egészségessé, hanem széppé is tesz. A sportolás előtti és utáni megfelelő ápolással ráadásul még optimalizálható is ez a hatás.

Egy napindító futás, majd biciklivel eltekerés a munkába, esténként pedig egy kis workout, spinning vagy pár hossz úszás. Ezek mindegyike jó ötlet: a sport nemcsak fiatalon és fitten tart, de még jobban is nézünk ki tőle. Tudniillik a rendszeres testedzésnek bőrszépítő hatása is van. Ennek az az oka, hogy sportolás közben a szövetek több oxigénhez jutnak, élénkül a vérellátásuk és feszesebbé válnak.

Másrészről növeli a vér oxigéntartalmát is, így az az elhalt sejteket és a szabad gyököket hamarabb el tudja szállítani. Ezenkívül az izzadás által a szövetfolyadék áramlása is javul. Az eredmény egy feszesebb kötőszövet és egy friss, rózsás arcbőr. Röviden: az izzadás megszépít.

 

Egészséges hűtés

Az izzadás az ember klímaberendezése. Az izzadság szabályozza testhőmérsékletünket, ha túl melegünk lenne. Ez fordítva is ugyanígy működik. Egy ember 2–4 millió izzadságmiriggyel rendelkezik, melyek a teljes bőrfelületen elszórva végzik munkájukat.

Ezek működését befolyásolni tudjuk: a sportolók általában többet izzadnak, mint a nem sportolók, mivel az izzadságmirigyek is edződnek. Minél többet sportolunk, annál többet és gyorsabban izzadunk. Ezt a természet így találta ki és van egy – mellékesen megemlítendő – további fontos hatása: a fajfenntartáshoz is hozzájárul. Tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy a hónaljizzadságban lévő illatanyag az ellenkező nemre szexuálisan izgatóan hat.

Az outdoor sportágakat űzők, az úszás szerelmesei és más sportolók számára is fontos az edzés előtti, alatti és utáni védelem és ápolás, hogy a fent említett előnyöket a legoptimálisabban tudjuk kihasználni. Hogy melyik bőrápoló számunkra a legmegfelelőbb, nagyban függ természetesen a sportágtól és a bőrünk állapotától, így ezt csak személyre szabottan lehet meghatározni. A száraz bőrnek másféle ápolásra van szüksége, mint a kevert típusúnak.

Jól felkészülve

Mielőtt megizzadnánk, a bőrt meg kell tisztítani. Ezáltal a pórusok szabaddá válnak, a bőr jobban tud lélegezni és az izzadságot átengedni. Fontos, hogy a kőolajszármazékot tartalmazó termékeket kerüljük, mert azok eltömítik a pórusainkat. És ez nemcsak hogy csökkenti az izzadás bőrünkre gyakorolt pozitív hatásait, de még irritációt, pattanásokat és gyulladást is okozhat.

Nyáron minden fedetlen bőrterületet kenjünk be, télen elegendő az arcunk védelméről gondoskodni. Elsősorban az arc úgynevezett „napozóteraszai”, mint a fülek, az orr, a szemhéjak, az ajkak, az áll és a fejtető kevésbé hajas részei vannak kitéve a napégés veszélyének.

Tipp: Akkor is fenyeget a napégés, ha egy kicsit lehűlt a levegő. Ezért mindig gondoljunk a megfelelő napvédelemre.

Természetesen az olyan sportágak, mint a hegymászás és a mountain bike-ozás több és komolyabb napvédelmet igényelnek, mint a futás vagy a biciklizés. Jó tudni: 1000 méterenként a napsugárzás intenzitása 20%-kal nő. A sportolók számára egyébként egészen különleges napvédőt fejlesztettek ki. Ezek a könnyű gélek és spray-k több vizet és zsírt tartalmaznak, mint a hétköznapi krémek. Megakadályozzák, hogy a krém alatt elkezdjünk izzadni és ezáltal bőrünk irritálódjon.

Jól megtisztítva

Sport után irány a zuhany – de csak 10–15 perc pihenés után. Ennyi időre van szüksége bőrünknek, hogy a megnövekedett izzadságtermelést visszaállítsa a nyugalmi szintre. Aki ezt a pihenőidőt nem tartja be, a zuhanyzás után még inkább izzadni fog, mint előtte. És a forró vizes csapot se csavarja fel túlzottan, mert a forró víz lemossa a lipideket a bőr felületéről és kiszárítja azt. A savas védőréteg megőrzése érdekében zuhanyozzunk röviden, kellemesen meleg vízzel. Ez ráadásul kiválóan lazítja a kötött izmokat és megelőzi az izomlázat.

Egy kíméletes, pH-semleges tusfürdő kiválóan alkalmas a bőr és a haj tisztítására. Ezzel lemoshatjuk az izzadságot, az ásványi sókat és a felesleges zsírt. Ráadásul egy jó tisztálkodószer még a bőrt is megnyugtatja és hidratálja is azt. A tusológélek választékából válogathat kedvére. Egyes férfiaknak sportolás után „energiazuhanyra” van szükségük, amitől ismét frissnek és élénknek érezhetik magukat. Olyan aromák, mint a rozmaring, menta vagy a citrom, energiával töltenek fel, hogy hamar visszanyerjük fittségünket. A „forrófejűek” számára cool-down, testet lehűtő hatással rendelkező tusfürdőket kínálnak.

De sportolás után a jó öreg váltózuhanynak is van létjogosultsága.

Nemcsak a vérkeringést élénkíti, de az ellenálló képességet is erősíti. Aki erőt tud venni magán, annak ajánlatos magát a tusolást is hideg vízzel befejeznie.

Jól ápoltan

A tusolás után először is alaposan meg kell szárítkozni. Ez megakadályozza, hogy a bőrön maradt nedvesség elpárologjon, és azáltal az még jobban kiszáradjon. Ne feledkezzünk meg a lábainkról és a lábujjközökről sem. A sportolás utáni ápolás legfontosabb feladata, hogy visszapótoljuk azt a nedvességet, amit bőrünk az izzadás során elveszített.

Bőrtípustól függően a testápolók, -olajok segítenek abban, hogy a bőr nedvességtartalmát stabilizálják. A kitágult pórusokba a hatóanyagok mélyebben be tudnak szívódni és hatékonyabban tudnak dolgozni.

A normál bőrűek testápoló tejet vagy egy frissítő testápolót használnak. A száraz bőrnek ezzel ellentétben gazdag testkrémekre van szüksége. Az urea- vagy glicerintartalmú termékek rendkívül hatékonyan megkötik a vizet a bőrben és bőrkímélő hatásúak. Aki hajlamos az izommerevségre, az az érzékeny területeket árnikás ápolóolajjal is bemasszírozhatja. Melegítő hatása van, valamint megelőzi a görcsöket és az izommerevséget.

Az outdoor sportágak szerelmesei számára a természetes aloé vera zselé használata szinte kötelező. Könnyű textúrájú, intenzíven hidratál és ezenkívül még ideális napozás utáni szer is. A deók közül érdemes egy kíméletes fajtát választani, amely nem tartalmaz alkoholt, parfümöt vagy alumíniumsókat. Aki nem izzad túlzott mértékben, annak az a legjobb, ha egyáltalán nem is használ izzadásgátlót. Ennek értelmében pedig kellemes és sikeres izzadást kívánunk!

 

Mentés

Mentés

5 tény és legenda az izzadásról

 

Mi igaz valójában?

 1. Úszás közben nem izzadunk.
  Hamis. A víz a levegőnél jobban vezeti a hőt, ami miatt kevésbé izzadunk.
 2. A kor előrehaladtával egyre kevésbé izzadunk.
  Igaz, mivel az izzadtságmirigyek öregedésével aktivitásuk is csökken.
 3. Aki sokat izzad, gyorsabban fogy.
  Hamis, mivel az izzadással vizet vesztünk és nem zsírt.
 4. Aki izzadékony, annak sokat kell innia.
  Igaz, mivel az ivással pótoljuk vissza az elveszített folyadékot.
 5. Az izzadtság kellemetlen szagú.
  Hamis. Az izzadtság alapvetően szagtalan, kellemetlen szag csak a bőrön, a hajon vagy a ruhán lévő baktériumokkal kapcsolatba lépve keletkezhet.
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk