Active Beauty
Egy párkapcsolat 9 fázisa

Mikor mit keresünk a másikban?

Egy párkapcsolat 9 fázisa

Gondoltad volna, hogy minden párkapcsolat ugyanazokon a szakaszokon megy végig? És az, hogy mi éppen a hangsúlyos, leginkább attól függő, milyen régóta vagyunk együtt a szerelmünkkel?

  1. A nagy szerelem fázisa

Egy párkapcsolat elején még nagyon intenzívek az érzéseink, fülig szerelmesek vagyunk, minden másodpercet a szerelmünkkel szeretnénk eltölteni. Ha ez valamilyen oknál fogva nem kivitelezhető, akkor úgy érezzük, hogy összedől a világ. A friss szerelmesek ebben a fázisban enyhén idegesítőek tudnak lenni mások számára, azonban, ha akarnának sem tudnának máshogy viselkedni, ugyanis kémiai reakciók állnak a háttérben. Ilyenkor ugyanis magas a szerotoninszint, továbbá a boldogsághormonok is maximális mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben.

  1. A megértés fázisa

A második fázisban egyre jobban ismerjük meg a másikat, hajnalig beszélgetünk, és minden egyes szóra figyelünk. Ekkor tényleg nincs tabutéma. Vélhetően soha többet nem leszünk annyira őszinték, mint a párkapcsolatunk ezen szakaszában. A hormonok terén a szerotonint és dopamint leváltja az oxitocin és a vazopresszin, melyek a kötődést támogatják. Ezeknek köszönhetően nyugodtak vagyunk, és biztonságban érezzük magunkat, továbbá azon is elkezdünk gondolkozni, hogy esetleg hosszabb távon is együtt maradjunk a párunkkal.

A BOLDOG PÁROK TITKAI

  1. Kisebb buktatók fázisa

Pár hónap elteltével a legtöbb pár eljut a harmadik szakaszba, amikor már enyhül a kezdeti megszállottság. A hosszú beszélgetések és a szexuális együttlétek száma is csökken, ugyanis kezdünk áttérni a közösen eltöltött hétköznapokba. Gyakran ekkor jelentkeznek az első kisebb veszekedések.

  1. Eltérő elvárások fázisa

A harmadik és a negyedik szakasz közt ismét eltelik pár hónap, ekkor már kialakult a véleményünk a másikról, és a párunk felé támasztott elvárásaink is megfogalmazódtak bennünk. Ahhoz azonban még nem telt el elegendő idő, hogy teljesen kiismerjük a szerelmünket, ebből kifolyólag ebben a fázisban rengeteg pozitív vagy épp negatív tapasztalatot szerzünk, ha a másik nem felel meg az elvárásainknak.

  1. A másik megváltoztatásának fázisa

Amennyiben a kapcsolatunk eljut ebbe a szakaszba, akkor elérkezünk arra a pontra, amikor megpróbáljuk megváltoztatni a párunkat, hogy minél tökéletesebb legyen. Ezzel a legtöbb esetben nem nyíltan tesszük, hanem inkább árnyaltan próbáljuk rábírni a másikat, hogy a jövőben másképp cselekedjen. Ekkor már akár hatalmi harcok is kialakulhatnak.

LEGYEN BÉKÉS A PIHENÉS

  1. A teljes elégedettség fázisa

Ha eddig minden próbát kiállt a kapcsolatunk, akkor most hátradőlhetünk, ugyanis elérkeztünk a teljes elégedettség szakaszába, amikor mindketten rájövünk, hogy szükség van kompromisszumokra ahhoz, hogy együtt maradjunk. A párunk felé támasztott elvárásaink már sokkal reálisabbak, mint még a negyedik fázisban, továbbá mély kötődés alakul ki a másik fél iránt, így ekkor gyakran kerül szóba az esküvő és a gyerekvállalás.

  1. A kétségek fázisa

Sok ember úgy véli, hogy a boldog élet összefüggésben áll a párkapcsolattal, így ekkor ismét megkérdezik maguktól, hogy tényleg szükségük van-e erre a kapcsolatra, valóban megtalálták-e a nagy őt stb.? Ez a bizonytalanság pedig ahhoz vezet, hogy a saját párkapcsolatunkat összehasonlítjuk másokéval. Amennyiben gyakran jelent problémát a szabadság hiánya vagy az unalom, akkor nagy eséllyel ebben a fázisban véget is ér a szerelem.

  1. A szexuális élet megváltozásának fázisa

Ha már régóta vagyunk együtt a szerelmünkkel, akkor a szex központi témává válik. Vagy azért, mert egyre ritkábban kerül rá sor, vagy azért, mert valami újat szeretnénk kipróbálni annak érdekében, hogy élvezetesebb legyen. Amennyiben ennek ellenére nem változik a helyzet, vagy épp a másik fél nem tesz ezért semmit, akkor ez akár megcsaláshoz is vezethet. Ha azonban jól sülnek el ezek a próbálkozások, akkor még szorosabb lesz a kapcsolatunk.

  1. A teljes bizalom fázisa

Ebben a szakaszban a közelség ugyanolyan lényeges, mint az a tény, hogy mindkét félnek meglegyen a saját hobbija, melyet a másik nélkül is szívesen űz. A szerelmünk ekkor már majdhogynem legyőzhetetlen, ahogy a partnerünkbe vetett bizalmunk is. Továbbra is fontos azonban, hogy mindketten akarjunk dolgozni a kapcsolatunkon, és ne tekintsük magától értetődőnek a szerelmünket.