Active Beauty
Edzés poweranyukáknak

Babával a pocakban is fitten

Edzés poweranyukáknak

Az anyaság egy maraton, amire a legjobb, ha már a terhesség alatt felkészülünk. Dr. Iris floimayr-dichtl sporttudós elmagyarázza, hogy maradhatunk szülés előtt és után is csúcsformában.

A gyerekek egész egyszerűen csodálatosak. Elhalmoznak minket a szeretetükkel, mosolyt csalnak az arcunkra, a saját szemükön keresztül mutatják meg nekünk a világot, és emlékeztetnek minket az élet értelmére. Másrészről viszont igazán megerőltető dolog anyának lenni. Az apróságok órákon keresztül hordoztatják magukat, álmatlan éjszakákat okoznak, és folyamatosan mozgásban tartanak minket. Ezért is olyan fontos, hogy az édesanyák már gyermekük megszületése pillanatában is a lehető legfittebbek legyenek.

Lehet, hogy kismamaként a megnövekedett testsúlyunk sokszor elveszi a kedvünket az edzéstől, és óvatosabbnak is kell lennünk, az orvosok mégis inkább azt javasolják, hogy válasszunk magunknak egy kímélő mozgásformát, amit a megfele lő mértékben, és egy egészséges terhesség során egészen a szülésig végezhetünk. Így nemcsak a szív- és érrendszer erősödik, hanem a hátfájás is megelőzhető. A rendszeres mozgás a cukorbetegség, valamint a preeklampszia kialakulásának veszélyét is csökkenti – és kisebb eséllyel sújtanak majd minket olyan tünetek, mint a fáradtság, a rosszullét, valamint a visszérbetegség kialakulása is megelőzhető általa. Ezeken kívül a fizikailag fittebb anyukák gyermekei jobb Apgar-értékekkel jönnek a világra – ez az érték azt mutatja meg, hogy milyen „hatékonysággal” alkalmazkodik egy újszülött a külvilághoz az anyaméh után.

EDZÉS KISMAMAKÉNT

A babamaraton

„Tudományosan bizonyított tény, hogy a kismamapocakkal végzett sport nagyon pozitívan hat az anyai testre, és még a kisbabára is hatással van” – mondja dr. Iris Floimayr-Dichtl, aki több mint 20 éve sporttudósként és személyi edzőként tevékenykedik, és akinek szakterülete a szülés előtti és utáni fitnesz. Olyan mozgásformákat ajánl, melyek a mozgékonyságot, a koordinációt, valamint az állóképességet és a kitartást is fejlesztik. Hiszen az anyaság nem sprintfutás, sokkal inkább maraton. És már a szülés is erősen próbára teszi az állóképességünket.

Kímélő tréning

A leendő anyukák mégsem végezhetnek bármilyen edzést. Zöld lámpát azok a sportágak kaphatnak, melyek csekély sérülésveszélyt rejtenek magukban, és melyek mérsékelt aerob terheléssel járnak. Olyan edzésformát ajánlott választani, ami közben könnyedén tudunk beszélgetni, s amit bármikor megszakíthatunk. Kerülni kell a nagyobb zökkenésekkel, rázkódásokkal járó mozgásformákat, valamint a sok forgást és ugrálást is. Ezenkívül a gyors és intenzív workoutok, illetve a hasés a medencefenék izomzatát erősen igénybe vevő, valamint a háton fekvésben végzett gyakorlatok sem ajánlottak.

Speciális edzésformák

Egy speciális kültéri tréninget fejlesztett ki a leendő édesanyák számára Floimayr-Dichtl. „A várandós hölgyek edzése komoly edzéselméleti ismereteket követel meg, mivel ők a legtöbb gyakorlatot és mozgást is inkább csak adaptált formában végezhetik” – magyarázza a szakember. Az ő sporttudományi ismereteken alapuló mamaFIT koncepciójánál az edzés nem ér véget a szüléssel. „A legtöbb fiatal anyuka nem elégedett százszázalékosan azzal, amit a tükörben lát, és mielőbb szeretné visszanyerni a régi alakját.” Igaz, hogy a test a szülést követő 6–8 – császármetszés esetén 14 – hét alatt magától is regenerálódik többé-kevésbé, viszont vannak olyan részei is, mint a medencefenék vagy épp a hasizmok, melyek „gyógyulási folyamatát” speciális programok segítségével tudjuk meggyorsítani. „A teljes felépültség legfontosabb kritériumai az ép és terhelhető medencefenék-, has- és hátizomzat” – mondja Floimayr-Dichtl. Ahhoz, hogy az újdonsült anyukának megfelelő tréningajánlásokat tudjunk adni, először meg kell vizsgálni, hogy a két egyenes hasizom közötti rostos ínszalagok újra feszesek-e, és hogy újra zárt-e a hasizma.

ANYA ÚJRA MUNKÁT KERES

Edzés bébiszitter nélkül

A mamaFIT edzésen az anyukák nemcsak abból profitálhatnak, hogy egy képzett edzőt kapnak maguk mellé, hanem abból is, hogy egész évben a szabadban, friss levegőn edzhetnek – és mindezt bébiszitter segítsége nélkül. A gyermeket ugyanis „pluszsúlyként” integrálják az edzésbe, akik eközben hordozóban, az édesanyjukra kötve alszanak vagy nézelődnek. „Ez olyankor nagy segítség, ha a kisbabának szüksége van az édesanyja közelségére, aki ennek ellenére is nyugodtan folytathatja az edzést.”

A kicsiket azonban bármikor magukkal hozhatják a szülők babakocsikban is. Később pedig ők is velük tarthatnak a saját futóbiciklijükkel, kismotorjaikkal, rollerjeikkel vagy biciklijükkel. Vagy egyszerűen csak futnak anyával – vagy olykor épp apával – együtt.

Ugyanis a mamaFITnek van egy az egész család számára látogatható változata is. Miközben a szülők sportolnak, addig a törpék vagy velük együtt végzik a gyakorlatokat, esetleg maguk is „edzőeszközökké” válnak, vagy csak a közelben, látótávolságon belül játszanak. Így biztosítják, hogy a család egésze aktív, közös időt tölthessen el a természetben.
És ennél nem is létezik jobb motiváció.

  • Baba-mama jóga: A foglalkozás lényege, hogy az anyuka együtt mozog a babával. A jógagyakorlatok elősegítik az anyuka regenerálódását, illetve segítenek abban, hogy visszanyerje a szülés előtti kondícióját.
  • Kanga training: Szuper óratípusok kifejezetten az édesanyák és a babák igényeire kialakítva. A Hordozós Kanga-tréning segít a szülés utáni regenerációban, a Babakocsis Kanga-tréning során pedig rögvest a szabadban edzhet a baba és a mama.
  • Baba-mama torna: Az edzés segít formába lendülni a friss anyukának, és még csak el sem kell szakadni egymástól. A test regenerálódik, az izmok fejlődnek, miközben mindketten jól szórakoznak.