Active Beauty
A jövő most van

A legfőbb bőrápolási trendek

A jövő most van

Algás hidratálókrémek, védőpajzsok a káros környezeti hatások ellen – ami ma science fictionnek hangzik, az a bőrápolás jövője. És már most elkezdődött.

A jövő bőrápolása a kevesebbről szól: kevesebb vegyi anyag, kevesebb adalék, kevesebb összetevő, melyeket a legszigorúbb kritériumoknak megfelelően választanak ki, és rendkívül hatékonyak. Sokszor a természetből származnak, mint az algák vagy a tejsavbaktériumok. És az ökológiai egyensúly megőrzése is egy olyan szempont lesz, melyet a gyártók állandóan szem előtt tartanak majd, hogy a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljék termékeik előállításával. Ezért dolgozik a kozmetikai ipar már most is szorgalmasan az olyan koncepciókon, mint a „zero waste”.

Algák

Lehetnek egészen aprók, vagy akár 60 méter hosszúak is. Egyszer zöld színűek, másszor pirosak, barnák vagy feketék. Az algák igen sokoldalú élőlények, és tápanyagokban rendkívül gazdagok. Egy kiló alga pontosan annyi aminosavat, ásványi sót, nyomelemet, vitamint és polifenolt tartalmaz, mint 100 000 liter tengervíz. Ezen a földön egyetlen kozmetikai labor se tudna ehhez foghatót kifejleszteni. Ezért rajonganak olyan sokan az algákért. Ami nem is csoda, hiszen ilyen fantasztikus tulajdonságokkal kevés élőlény rendelkezik! Belegondolva abba, hogy a föld felszínének kétharmadát víz borítja, el tudjuk képzelni, mennyi kincs rejlik még a tengerek mélyén. A biológusok eddig 35 000 algafajtát jegyeztek fel és kb. 1000-félét vizsgáltak meg, ezekből 50-et használ is már a kozmetikai ipar, hogy a bőrünk is megszépülhessen a bennük lévő megannyi tápanyagnak köszönhetően.

ŐSZI BŐRÁPOLÁSI RUTIN

Antipollution ápolás – védelem a környezeti ártalmak ellen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a nagyvárosokban élő lakosság 80%-a rendkívül rossz minőségű levegőt lélegez be nap mint nap. A szmog, a szálló por, az ózon és a nehézfémek nemcsak a légzőszerveinket, hanem a bőrünket is komoly terhelésnek teszik ki, melyek legnagyobb ellenségei szemmel nem is láthatók. A levegőben lévő mini részecskék rátapadnak a bőrre, melynek következtében nemcsak szürke fátyol keletkezik rajta, de a sejteket is oxidációs stressz éri. Ráadásul ennek hatására a faggyúmirigyek is több faggyút termelnek. A részecskékre tapadó vegyi anyagok a mélyebb bőrrétegekbe is le tudnak jutni, ahol gyulladásos reakciókat válthatnak ki, ami felgyorsítja az öregedési folyamatot. A bőrre rakódott anyagok a zavartalan oxigénellátást is akadályozzák, mely lelassítja annak anyagcseréjét, s ennek következtében az eltömődések és a bőrhibák is láthatóvá válnak. A bőr első látható reakciói a kipirosodás, a viszketés és a kis pattanások megjelenése. Hosszú távon pedig a kollagén és az elasztin mennyisége is jelentősen csökken.

Tisztítás, tisztítás, tisztítás

A városi lét negatív hatásainak kivédésére léteznek olyan termékek, melyek védik a bőrt a levegőben lévő szennyeződések ellen. Ez a trend is Ázsiából származik, ahol a környezetszennyezés már rendkívüli méreteket öltött. Az antipollution ápoló termékek gyorsan felszívódó és antioxidáns hatású anyagokat tartalmaznak. Hatékonyan tisztítják meg a bőrt a rárakódott szennyeződésektől, erősítik a bőr védőfunkcióját, semlegesítik a szabad gyököket, és ezáltal óvják a bőrt a környezet káros hatásaitól.

 

Hajolaj

A hajápolás terén szinte pislogásainkkal egy időben jönnek újabbnál újabb trükkök, meglepő hatóanyagok vagy éppen új technikák. A hajolajok egész gyorsan a hajápolás elitjébe küzdötték magukat, elsősorban sokoldalúságuknak, másodsorban pedig széles körű választékuknak köszönhetően.

Ápoló olajok

Mint minden termék esetében, így a hajolajoknál is mindenkinek meg kell találnia a saját igényeinek leginkább megfelelő darabot. Típustól függően kondicionálnak, fényt adnak a hajnak, ápolják a fejbőrt, vagy akár serkenthetik is a hajnövekedést. Az olajok egyértelmű királynője a Marokkóból származó argánolaj, melyet hosszas munka során nyernek ki a helyiek az argánfa terméséből. Kúraszerűen használva szépen kezelhető vele a hajhullás, de sokaknál dúsabb hatás is elérhető használatával a hajszárítást követően. A másik nagy közönségkedvenc a jojobaolaj, mely kiválóan kezeli a száraz, igénybe vett hajat. Sőt, a göndör tincseket állítólag kiválóan megzabolázza. Ám a hajolajokkal érdemes óvatosan bánni, hiszen tömör olajként – azaz nem csak hatóanyagként felhasználva – könnyedén elnehezíthetik a hajat. A lényeg ez esetben is a mérték!

A hajolaj használata

  • A száraz hajra vigye fel a kiválasztott olajat.
  • Most jön a legjobb része: helyezze magát kényelembe 15–20 percre, és hagyja, hogy kifejtse hatását.
  • Alaposan, bő vízzel öblítse ki hajából az olajat, majd szárítsa meg. Ha jó munkát végzett, az eredmény egyértelműen magáért beszél.

10 OK, AMIÉRT A KÁVÉ JÓT TESZ NEKÜNK

Probiotikus bőrápolás

A probiotikumok élő mikroorganizmusok, melyek pozitív hatással vannak az emberi szervezetre, elsősorban a bélrendszerre, ahol pedig az egészséges bélflóráért felelősek. Ha ott minden rendben van, a szervezet többi részét se lehet olyan gyorsan kibillenteni az egyensúlyából. A stabil bélflóra távol tartja az allergiát, a gyulladásokat és a túlsúlyt, illetve részben még a bőr egészségéért is felel.

A konyhából a bőrre

A probiotikumos élelmiszerek – mint a savanyú káposzta, a joghurt, a kefir, a kimcsi, a miszóleves vagy az almaecet – pozitív élettani hatásai már régóta ismertek. Az USA-ban, ahol épp kifejezetten divatosak a probiotikumok, táplálékkiegészítő szerekkel igyekeznek a táplálkozásukból hiányzó mennyiséget pótolni. És várhatóan lassan a kozmetikai piacra is begyűrűzik majd ez a trend. Manapság még nem kifejezetten elterjedt az élő organizmusokkal való ápolás, de ez valószínűleg hamarosan változni fog. A probiotikumok védelmet nyújtanak a külső hatások ellen, és a természetes bőrflórát is erősítik. A bőr lassabban öregszik, zavartalanul regenerálódik, frissnek és egészségesnek látszik.

 

Fenntartható csomagolás

A belső érték számít. A fenntarthatóság kapcsán a „külsőségek” szükségessége kérdőjeleződik meg. A kozmetikai iparágra azonban még mindig többnyire az olcsóbb műanyag csomagolás használata a jellemző, mely könnyű, ellenálló és egyszerűen szállítható. Sajnos a korlátozottan rendelkezésre álló nyersanyagból, a kőolajból és annak származékaiból készül. Azonban szerencsére egyre több gyártó teszi magáévá a fenntartható fejlődés elveit, és fejleszt ki környezetbarátabb alternatívákat.

Léteznek már samponosflakonok, melyek anyaga részben farostokból áll, ezzel csökkentve a bennük lévő PET arányát. A sminkeket papírdobozkákba csomagolják. Vannak olyan műanyag csomagolások is, melyek fala jelentősen vékonyabb a hagyományosnál, ám még mindig elég tartós. Néhány gyártó „Bring it back”, azaz „Hozd vissza” akciók keretében teszi lehetővé, hogy az üres tubusokat és palackokat visszavigyük az üzletbe, hogy azokat szakszerűen tudják majd újrahasznosítani. Egy kilogramm műanyaggal legalább egy liter kőolajat és két kilogramm szén-dioxidot lehet megspórolni.

A legjobb csomagolás nélkül

A PET palackok újrahasznosított műanyaga sokoldalúan használható. Ráadásul egy bio műanyagot is kifejlesztettek, mely javarészt nádcukorból készül, és ezáltal biológiailag lebomló anyagnak számít. Kis szépségipari cégek a „zero waste” elvnek megfelelően a kívánt terméket egy, a vevő által vitt csomagolásba teszik. De például a kozmetikai cégóriás, a L’Oréal legújabb fejlesztése is a környezettudatosság irányába mutat, mivel az új vegán hajápolási termékcsaládját, a „Source Essentielle”-t a szalonokban újratölthető samponosflakonokba töltötte. Sőt a cég még azt is kitűzte célul, hogy 60%-kal csökkenti a hajtógáz-kibocsátását, a termelés során keletkező hulladékainak mennyiségét, valamint a vízfelhasználását. Ötlet tehát akad bőven, már csak a gyakorlatba kell majd átvinniük őket.