Menü

Anya kikapcsolódik

Mert neki is jár

Home » Család » Baba-Mama » Anya kikapcsolódik - 03.2020

A gyerekek, a háztartás és a karrier mellett a szépségápolási rutinok sokszor mellékvágányra kerülnek. Három erős nő elárulta nekünk, hogy mi teszi őket frissebbé és kipihentebbé az anyamindennapokban.

Az anyák többsége azt szeretné, hogy a nap 24 helyett 36 órából álljon. Tanítónőként, szakácsként, házvezetőnőként, ápolóként, felolvasóként és szellemirtóként folyton bevetésen vannak a kisgyerekek mellett. Ráadásul az édesanyák igen nagy százaléka mindemellett még szakmai karrierrel is rendelkezik, így sokszor nem sok idejük marad magukra. Ha pedig mégis jut nekik egy kis énidő, annak pillanatait rendkívül intenzíven élik meg, ahogy arról három, különböző családi háttérrel rendelkező édesanya mesél nekünk.

Kevesebb idő, nagyobb jelentőség

„Tudatosabban élem a mindennapjaimat, és most sok olyan dolgot észreveszek, ami korábban is az életem része volt, de csak most tulajdonítottam neki jelentőséget – mondja a dizájner Franziska, aki egy kétéves kisfiú édesanyja. – Egy lazító tusolás vagy egy jó testolaj számomra felér egy meditációval.” Franziska férjével együtt vezeti a Femme Maison divatcéget, és a gyermeke születése után sem hagyta abba a munkát, nem ment el szülési szabadságra.

Katharina, a háromgyermekes anyuka és marketingmenedzser is hasonlóan vélekedik erről a dologról: „A fürdőszobában eltöltött idő felértékelődött számomra, és már jó ideje ügyelek arra, hogy kizárólag kiváló minőségű ápolótermékeket használjak.” Két-három havonta foglal magának időpontot a kozmetikusnál vagy a masszőrnél. De a sport, a tanulás és a szórakozás is helyet kapnak Katharina életében annak ellenére, hogy jóformán minden perce be van osztva. „Ez azért működhet így, mert elfogadom a segítséget, és néha-néha a férjem, a nagyszülők vagy egy bébiszitter is vigyáznak a gyerekekre.” Ezek a kis kimenők energiával töltik fel őt, és segítenek neki kikapcsolódni, ha a túlzott mentális terhelés, tehát az állandó előre gondolkodás, tervezés és szervezés túlságosan kimerítené az anyamindennapokban.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

Egy újabb szépségtudatosság

A 25 éves Amanynak – mint gyermekét egyedül nevelő édesanyának – is ügyesen kell zsonglőrködnie az idővel. A kislányát 17 évesen szülte, de ez nem tartotta vissza őt attól, hogy germanisztikát tanuljon, ahogy attól sem, hogy a tanulás mellett a középkori kézírás szakértőjeként dolgozzon. Ráadásul a szülői munkaközösség tagjaként is tevékenykedett. A kedvenc relaxációs programjai: hosszas kádfürdőzés, egy arcpakolás felrakása és olvasgatás a kandalló mellett. Az általa használt kozmetikai termékek nagy részét ő maga keveri ki, vagy pedig a bio sarokban szerzi be, ahogy az egyiptomi gyökerekkel rendelkező bécsi hölgy meséli. Franziskához és Katharinához hasonlóan gyermeke születése óta ő is előnyben részesíti a természetes összetevőket tartalmazó termékeket.

Ám ez nem az egyetlen olyan dolog, ami a szépség és az ápolás kapcsán megváltozott az életükben. Mindhárom hölgy egyetért abban, hogy az anyává válásuk óta jobban szeretik és értékelik azt, amit a tükörben látnak, és manapság szeretetteljesebben bánnak a saját testükkel, mint korábban. Franziska, Katharina és Amany a következő interjúkban elárulják személyes szépségkedvenceiket, és tippeket adnak a frissességre és a jó közérzetre vonatkozóan.

„Az én tippem: fogadjuk el a segítséget, és iktassunk be kimenőket”

Katharina, 36 éves, három gyermek (1, 2 és 8 évesek) édesanyja, és a marketing/pr/reklám szférában dolgozik.

A három gyermek, a munka és a háztartás mellett marad még ideje önmagára?

Tulajdonképpen alig, mindig akad valami elintéznivaló. Ennek ellenére nem szeretném, ha bármi hiányozna az életemből. Nagyon élvezem a gyermekeimmel eltöltött időt, de szívesen dolgozom is. Nem tudnám elviselni, ha a napjaimat a négy fal között kellene töltenem.

Hogy sikerül néha-néha kikapcsolódnia?

Úgy, hogy elfogadom a felkínált segítséget. Olykorolykor a férjem, a nagyszülők vagy a bébiszitter vigyáznak a gyerekekre. Ezt az időt jógázással, pilatesszel, biciklizéssel és sífutással töltöm a szabadban. Ezenkívül rendszeresen találkozom a barátnőimmel, továbbképzésekre és színházba járok. Ezekből sok energiát nyerek. De számomra a naplóírás is egy bevált lazító módszer.

Miként változott meg a szépségrutinja a gyermekei megszületése után?

A mindennapokban mindent gyorsabban kell csinálnom, hosszas ápolási rituálékra már nincs időm. Ezért a fürdőszobában töltött időt is sokkal tudatosabban élvezem, és minőségi termékeket használok. Jó hajápoló szerek, illatos tusfürdők és natúrkozmetikumok sorakoznak a polcomon. Két-három havonta megengedek magamnak egy kozmetikai kezelést vagy egy jó kis masszázst.

Miben változott meg a szépséghez való hozzáállása?

Úgy gondolom, hogy sokkal kevésbé kritikusan szemlélem magamat a tükörben, és javult az önbecsülésem is.

Mivel teszi frissé a kinézetét a nehéz napok és a rövid éjszakák után?

A kedvenceim: texturáló hajspray, korrektor és szempillaspirál az éber szemekhez, és egy intenzív színű ajakrúzs a figyelemeltereléshez.

MIÉRT SÍR A BABA?

„Anyukaként figyelmesebbé és tudatosabbá váltam”

Franziska, 36 éves, egy kétéves kisfiú édesanyja. Férjével együtt vezeti a Femme Maison divatcéget.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a kisfia megszületése óta?

Vállalkozó vagyok, és a férjemmel együtt egy divatcéget vezetek, így nem tudtam szabadságra menni a szülés után, szinte azonnal visszamentem dolgozni, és megpróbáltunk mindent ügyesen megszervezni. Szerencsére sikerült is. Egyrészről azért, mert a kicsi mindig is jó alvó volt, másrészről pedig azért, mert a férjem és később egy bébiszitter is segített nekem a kisbaba körüli teendőkben. Az első időszak csoda szép volt, de megerőltető és rendkívül intenzív is. Ám élvezni tudtuk a kisbabánkkal eltöltött időt, és a céget is tovább tudtuk vezetni, ami a mai napig a szenvedélyünk.

Van valami, ami hiányzik a jelenlegi életéből?

Igen, a laza napok, melyeken egyszerűen csak élem az életemet, és azt csinálok, amit akarok. Most a mindennapjaim nagyon szabályozottak. És ebbe most nem fér bele egy ágyban maradós szombat vagy egy semmittevős vasárnap. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy anyának lenni hatalmas ajándék, és rendkívül boldoggá tesz. Ez minket emberként és párként is megváltoztatott és megerősített.

Hogy változott a szépséghez és a szépségápoláshoz való hozzáállása?

Figyelmesebbé váltam, és sok olyan dolgot tudatosan észlelek, ami korábban csak úgy megtörtént velem, és még akár tudomást se vettem róla. Gondoljunk csak a szülés csodájára, arra, hogy mire volt képes a testünk. És már van is miért megajándékozni.

Hogyan tud kikapcsolódni?

Egy lazító tusolás vagy egy jó testolaj számomra felér egy meditációval. Néha-néha manikűröshöz és pedikűröshöz is elmegyek. Úgy gondolom, hogy fontos kimenőket beiktatnunk.

Mi nem hiányozhat a mindennapjaiból?

A vörös rúzsom. Ami szinte mindig a táskámban lapul.

„A szépség fogalmát mi magunk definiáljuk, és nem valaki más”

Amany, 25 éves, egy 8 éves kislány anyukája, germanisztikát tanul, és dolgozik mellette.

17 évesen lett édesanya, miben változott meg azóta az élete?

Amikor megszületett a kislányom, először is abbahagytam az iskolát. Az anyasággal felnőtté is váltam. Letettem a tanulmányaim folytatásához szükséges vizsgát, elkezdtem germanisztikát tanulni és középkorszakértőként dolgozni, ami azt jelenti, hogy középkori kézírásokat fordítok és értelmezek.

Hogy jutott ennyi mindenre ideje – gyermekét egyedül nevelő édesanyaként?

Megerőltető és hektikus évek voltak, és sokszor meglehetősen fáradt is voltam. De meg akartam mutatni mindenkinek, hogy képes vagyok elérni a céljaimat. Szerencsére Suna nyugodt, jó kisbaba volt. Korábban rendszeresen magammal vittem a hordozókendőben az egyetemre.

Ennyi dolog mellett marad még ideje önmagára és a közérzete javítására?

Igen, marad, de erősen koncentrálnom kell arra, hogy önmagamról ne feledkezzek meg. Rendszeresen járok fitneszterembe, szívesen lazítok a fürdőkádban és relaxálok este a kandalló előtt egy arcpakolással az arcomon, egy jó könyv és egy pohár bor társaságában. Reggelente a lányom és én szebbnél szebb frizurákat készítünk magunknak. Ezt mindketten nagyon élvezzük.

Az anyává válás mennyiben változtatta meg a szépségápoláshoz való hozzáállását?

Most már tudom, hogy a szépség sokkal több a 90/60/90-es ideálnál. Van például néhány terhességi csíkom, amiket kifejezetten szépnek találok magamon. Viszont a kisbabám születése óta sokkal kritikusabb vagyok, ami az ápolószereim összetevőinek kiválasztását illeti. A legszívesebben bio termékeket vásárolok, és én magam készítem el az ápolótermékeimet.

Tudja már, hogy mit szeretne kislányának megtanítani a szépséggel kapcsolatosan?

Azt, hogy az önszeretet a legfontosabb. A szépséget mi magunk definiáljuk, és nem valaki más. Aki szépnek tartja magát, az tényleg szép is!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk