Active Beauty
Gluténmentes adventi élvezetek
Text:
Lesedauer: min
Korlátok nélkül

Gluténmentes adventi élvezetek

A blogján számos gluténmentes recepttel találkozhatunk. Ez minek köszönhető?
Nehézséget okoz számomra a glutén, a szója és a tejtermékek megemésztése, ezért néhány évvel ezelőtt kiiktattam ezeket az étrendemből. Otthon, a saját konyhámban viszonylag egyszerű erre odafigyelve főzni, ha friss alapanyagokból készül az étel. Feldolgozott élelmiszereket – különösen cöliákia esetén – csak óvatosan szabad fogyasztani, mert többségük nyomokban glutént tartalmazhat. Manapság már szinte minden termék csomagolásán olvashatók az összetevőkkel kapcsolatos fontos információk, és a „mentes” élelmiszerek kínálata is folyamatosan bővül.

A levesek 5 előnye


Alapvetően mire szükséges ügyelnünk a gluténmentes sütemények elkészítése során?
A sütés számomra művészet, mert a klasszikus gabonalisztet nem lehet egyszerűen csak gluténmentessel helyettesíteni. Szívesen kombinálok egymással különböző liszteket, például az univerzális gluténmentes lisztet hajdina- vagy zabpehelyliszttel. Előfordulhat, hogy több vizet kell adnom a tésztához, attól függően, hogy milyen és hányféle lisztet használok. A klasszikus receptek csak kiindulási alapul vagy inspirációként szolgálnak.

Mely lisztfajtákat ajánlja még a fentieken kívül?
Alapvetően szeretem a csicseriborsólisztet – amit mindig a dm-ben vásárolok meg –, mert magas tápanyagtartalommal rendelkezik, akár a kókuszliszt. Ez egy nagyon intenzív ízű liszt, remek palacsinták készülnek belőle, viszont klasszikus süteményekbe kevésbé jól használható. A banánkenyeret általában hajdinalisztből sütöm, mivel hagyományos tönkölyliszttel készítve szalonnássá válik. Tehát azoknak is érdemes kísérletezgetniük, akiknek nincs ételérzékenységük.

Milyen finomságok kerülnek az Ön asztalára advent idején?
Nem vagyok nagy kekszsütő. Szívesebben sütök pikáns krékereket, amiket mártogatóssal kínálok, az egyik kedvencem a karamellizált kecskesajtos szósz. Ha valami édesre vágyunk, akkor általában vaníliával vagy fahéjjal fűszerezett energiagolyócskákat vagy klasszikus gofrit készítek. A kávé vagy a tea mellé brownie-t kínálok, amely nálam a legtöbbször vegán (a tojást almapürével helyettesítem, a receptet lásd fent). Szeretek a fűszerekkel kísérletezni, ezért a brownie-kat néha késhegynyi csilivel teszem tüzesebbé, más ételekhez pedig szerecsendiót és szegfűszeget adok a karácsonyi időszakban.



Ön hogyan táplálkozik egészségesen?
Semmit sem vonok meg magamtól, hanem végiggondolom, hogy épp mire van szüksége a szervezetemnek. Gyakran fogyasztok friss zöldségeket és szezonális gyümölcsöket, például gluténmentes gabonával vagy rizzsel kombinálva őket, amelyek jól eltelítenek. Ha napközben megéhezek, elrágcsálok néhány rizstallért vagy zöldséghasábot humusszal, vagy bekapok néhány sós burgonyacsipszet.


Fotográfusként és foodstylistként mennyire fontos Önnek, hogy öröm legyen ránézni az Ön által készített fogásra?

Szeretem a különböző színeket és textúrákat a tányé­ron. Ezért nálam a salátákra mindig kerülnek magok, barack- vagy almaszeletek. A brownie-t télen narancs- vagy mandaringerezdekkel tálalom. Nemcsak a látvány kedvéért, hanem azért is, mert gyümölcsösségük jól harmonizál a csokoládéval.

Így szokjunk le a rossz étkezési szokásokról!

Csokoládés brownie


Hozzávalók:
  • 3-4 ek. dmBio földimogyorókrém
  • 50 ml dmBio A minősítésű juharszirup
  • 200 ml dmBio almavelő
  • 3 ek. dmBio gluténmentes zabliszt, és egy kevés liszt a megszóráshoz
  • 50 g dmBio kakaópor
  • 2 tk. dmBio borkő sütőpor
  • 1 csipet Naturmind Himalaya kristálysó
  • 80 g dmBio étcsokoládé, 70%-os kakaótartalommal
  • 30 g dmBio mandula
Tipp: Dióval is nagyon finom!

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy szögletes sütőformát sütőpapírral, vagy zsírozzuk ki, és szórjuk meg egy kis liszttel.
2. Keverjük össze egy tálban a mogyorókrémet, a juharszirupot és az almapürét.
3. Keverjük hozzá a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót.
4. A csokoládét vágjuk apróra, a mandulát pedig durvára.
5. A csokoládé felét olvasszuk meg vízfürdőben: melegítsünk vizet egy edényben, a csokoládét pedig tegyük egy fémtálba. Ha a víz elkezd gőzölögni, tegyük a csokoládés tálat a gőz fölé, és folyamatos keverés mellett olvasszuk meg.
6. Az olvadt csokoládét keverjük a tésztába.
7 A brownie-tésztát öntsük az előkészített sütőformába. A csokoládédarabokat és a mandulát szórjuk a tetejére. 180 fokon süssük kb. 30 percig.
8. Színes tányérokon, gyümölccsel garnírozva tálaljuk.

Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.