Active Beauty
Különleges receptek sütőtökre

Terítéken az ősz sztárja

Különleges receptek sütőtökre

Ősszel és télen vétek lenne kihagyni a sütőtök szezont! Készítsünk minél több finomságot ebből az alacsony kalória-, viszont magas karotin- és C-vitamin tartalmú, továbbá antioxidánsokban is gazdag zöldségből. Íme, pár szuper receptötlet!

#1 – Sütőtök lekvár

Hozzávalók

  • 350 gramm hokkaido sütőtök
  • 350 gramm alma
  • 300 milliliter narancslé
  • 1 teáskanál citromsav
  • 1 kg befőzőcukor 1:1

Elkészítés

Hámozzuk meg a sütőtököt és az almákat, mindegyiket magozzuk ki, majd vágjuk kisebb kockákra. Ezután öntsük ezeket össze, adjuk hozzá a narancslevet és a befőzőcukrot, majd alaposan keverjük el. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd 10 percen át hagyjuk gyöngyözve forrdogálni. Az idő letelte után vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a citromsavat, majd a kész lekvárt töltsük fertőtlenített üvegekbe, melyeket alaposan zárjunk le. Az első 5 percben állítsuk fejjel lefelé az üvegeket, ezután pedig száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

RÉPATORTÁCSKÁK

#2 – Sütőtök pite – Az klasszikus amerikai finomság

Hozzávalók a tésztához

  • 26 cm átmérőjű tortaforma
  • 300 gramm liszt
  • 200 gramm hideg margarin
  • 100 gramm cukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál sütőpor
  • liszt a nyújtáshoz
  • margarin a tortaforma kikenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez

  • 700 gramm sütőtök (pucolt mennyiség)
  • 180 gramm cukor
  • 1 csomag krémsajt
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gyömbérpor
  • 1 csipet szegfűszegőpor
  • 1 csipet só

Elkészítés

A lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót adjuk egy keverőtálba, majd alaposan dolgozzuk össze ezeket a hozzávalókat. A hideg margarint apránként adagoljuk a masszához. Ezután következhet a tojássárga és a citromlé. Ezeket dolgozzuk össze egy omlós tésztává, majd a kezünkkel gyúrjuk tovább, amíg selymes nem lesz. Ezt követően tekerjük be folpackba, és 30 perce tegyük be a hűtőbe.

Ez idő alatt készítsük el a tölteléket. Ehhez keverjük össze a sütőtököt a cukorral, a fűszerekkel, a tojásokkal, a krémsajttal, illetve egy csipet sóval, majd tegyük félre.

A sütőt melegítsük elő 175 Celsius-fokra. Miután letelt az idő, vegyük ki a tésztát a hűtőből, ismét alaposan gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki. A formát kenjük ki margarinnal, szórjuk meg liszttel, majd helyezzük bele a tésztát. Ezt úgy csináljuk, hogy jelentősen lógjon túl a forma szélén, hiszen később ebből készül a szegély. A tészta alját szurkáljuk meg egy villával. Ezután következhet a töltelék, amit egyenletesen kenjünk szét, majd a tészta széleit hajtsuk vissza, hogy egy széles szegélyt kapjunk.

Ezután kb. 60-70 percig tegyük be a sütőbe. Ha letelt az idő, és szépen megsült a pite, akkor vegyük ki, hagyjuk egy picit hűlni, vegyük ki a formából, és várjuk meg, míg teljesen kihűl.

BARACK-KÖRTE-BERKENYE PAVLOVA-TORTA

#3 – Sütőtökleves kókusztejjel

Hozzávalók

  • 800 gramm hokkaido sütőtök
  • 600 gramm répa
  • 1 kisebb darab gyömbér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 500 milliliter kókusztej
  • szójaszósz
  • só, bors
  • koriander

Elkészítés

A sütőtököt vágjuk félbe, szedjük ki a magokat, majd a maradékot vágjuk kockákra. A répát hámozzuk meg, és vágjuk apró darabokra. A gyömbért és a hagymát szintén aprítsuk fel, a citromot pedig facsarjuk ki. Ezután egy lábasban melegítsük fel a vajat, adjuk hozzá a sütőtököt, a répát, a gyömbért és a hagymát, melyeket kezdjük el megpárolni. Pár perc után öntsük hozzá a zöldségalaplevet, majd 15-20 percig hagyjuk főni. Miután letelt az idő, vegyük elő a botmixert, és pürésítsük össze. Ezután öntsük hozzá a kókusztejet és a szójaszószt, jól keverjük el, majd ismét forraljuk fel. Ekkor sózzuk és borsozzuk meg a levest, adjuk hozzá a citromlevet, majd korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.