Active Beauty
Ebédet gyorsan, egyszerűen

Abból, ami kéznél van

Ebédet gyorsan, egyszerűen

Karantén idején, a home office és a gyerekek digitális távoktatása mellett igazi kihívás, hogy gyorsan, finom ebédet varázsolj minden nap az asztalra. Mindezt ráadásul úgy, hogy ne kelljen naponta boltba menned. Mutatunk 3 ebédötletet, amelyek elkészítése egyszerű, gyors és még sok extra hozzávaló sem kell hozzá. Íme, a receptek!

Sajtos-tejszínes csirkemell felezett burgonyával

Hozzávalók 4 főre:

  • Csirkemell (80 dkg)
  • Tejszín vagy kókusztej (2 dl)
  • Trappista sajt (20 dkg)
  • Burgonya (fejenként egy közepes/nagy méretű, kicsiből kettő)
  • Só, bors vagy Flekken fűszer

Elkészítés:

1. Mielőtt elkezdenéd összerakni az ételt, állítsd be a sütőt 200 C°-ra, hogy előmelegedjen.

2. A filézett csirkemelleket klopfold ki enyhén, mindkét oldalát sózd, borsozd – vagy szórd meg Flekken fűszerrel – ízlés szerint.

3. A burgonyákat mosd meg alaposan – ha akarod, meg is hámozhatod őket –, vágd félbe és sózd meg.

4. Végy elő egy tepsit és vagy egy kis vajjal, margarinnal vagy olívolajjal kend át, majd fektesd rá a szeleteket és a félbe vágott burgonyákat.

5. Öntsd rá a tejszínt (ez lehet soványabb, 10%-os vagy zsírosabb is) vagy a kókusztejszínt, majd a tepsit fedd le alufóliával és hagyd sülni kb. 50 percig.

6. Miközben sül a hús, reszeld le a 20 dkg trappista sajtot (ha szeretitek a füstölt sajtot, az is mehet bele 10 dkg), majd az 50 perc leteltével vedd le az alufóliát a húsról, és szórd rá a reszelt sajtot.

7. Akkor kész, amikor a sajt picit elszíneződik a húsok tetején (ez kb. 10 perc).

VEGÁN SZUSISZENDVICSEK

Házi gyros pitában tzatzikivel

Hozzávalók 4 főre:

A gyroshoz

  • Pita (készen kapható)
  • Csirkemell (50 dkg)
  • Saláta-mix
  • Paradicsom (2-3 db)

A tzatzikihez:

  • Joghurt (1 pohár)
  • Kígyóuburka (1 db)
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. Készítsük el először a tzatzikit, mert annak jót tesz, ha kicsit áll és összeérnek benne az ízek. Ehhez mossuk meg alaposan, majd reszeljük le a kígyóuborkát – a reszelő nagy lyukán –, öntsük nyakon a joghurttal, és adjuk hozzá a két, szétnyomott vagy kis lyukon lereszelt fokhagyma-gerezdet és sózzuk ízlés szerint.
  2. Kockázzuk fel a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, majd süssük meg pár evőkanál olívaolaj hozzáadásával, serpenyőben.
  3. Miközben sül a hús, daraboljuk vagy szeleteljük fel a paradicsomokat és mossuk meg a saláta-mixet, a pitát pedig tegyük pár percre 200 C°-ra előmelegített sütőbe.
  4. Miután megsült a hús, vágjuk fel az előmelegített pitát és töltsünk bele ízlés szerint húst, paradicsomot, saláta-mixet és az elkészített tzatzikiből egy evőkanálnyit.

Cukkini krémleves és gyümölcsrizs

Hozzávalók a krémleveshez 4 főre:

  • Cukkini (1 kg)
  • Vöröshagyma (1 közepes fej)
  • Vaj (5 dkg)
  • Tejszín vagy kókusztej (1 dl)
  • Húsleves alaplé (házi lefagyasztott vagy leveskockából készült, kb. 6-8 dl)

Elkészítés:

  1. A cukkinit mossuk meg alaposan, majd hámozzuk meg és kockázzuk fel (minél kisebb méretűre vágjuk, annál gyorsabban megpuhul).
  2. Állítsuk a főzőlapot/gázégőt kis fokozatra, és egy nagyobb lábasba daraboljuk bele a vajat, majd öntsük hozzá a cukkinit és az olvadt vajban forgassuk át, majd sózzuk meg.
  3. Öntsük hozzá a húsleves alaplé felét (kb. 4 dl-t), és főzzük kis lángon addig, amíg a cukkini teljesen puha nem lesz.
  4. Amikor a cukkini megpuhult, öntsük hozzá a megmaradt alaplevet és az 1 dl tejszínt, majd botmixerrel pépesítsük össze. Kóstoljuk meg, és ha nem elég sós, akkor sózzuk ízlés szerint!
  5. Aki szereti, reszelhet rá parmezánt vagy piríthat a tetejére bacont, kenyérkockát, tökmagot.

PASTA AL LIMONE

Hozzávalók a gyümölcsrizshez 4 főre:

  • Előgőzölt jázmin rizs (2 zacskó)
  • Tej (1 liter)
  • Vaníliapaszta vagy vaníliarúd
  • Édesítő vagy cukor (ízlés szerint)
  • Gyümölcsök (mirelit gyümölcs-mix, meggy, eper, málna, ami van a mélyhűtőben)

Elkészítés

  1. Vegyük ki a gyümölcsöket a mélyhűtőből, hogy kiolvadjanak. Ha friss gyümölccsel készítjük, akkor azt csak meg kell mosni és fel kell darabolni a kívánt méretűre.
  2. Vágjuk fel a zacskós rizst, öntsük egy nagyobb lábasba a tejjel együtt és kezdjük nagyon lassú tűzön melegíteni. Közben mehet bele egy teáskanálnyi vaníliapaszta vagy egy vaníliarúd kikapart belseje, esetleg egy zacskó vaníliás cukor.
  3. Főzzük a rizst addig, amíg puha nem lesz (előgőzölt rizsnél ez nagyjából 20-30 perc), és adjunk hozzá annyi édesítőt, cukrot, amennyi a saját ízlésünknek megfelel. Ha esetleg mézzel készítenénk el, azt csak akkor adjuk hozzá, ha már kicsit kihűlt.
  4. Szórjuk a tetejére a feldarabolt gyümölcsöket.