Active Beauty
Vegán szusiszendvicsek

Hús nélkül is csupa élvezet

Vegán szusiszendvicsek

A zöldségek kedvelő mind a tíz ujjukat megnyalják majd egy ilyen fenséges, és könnyed fogás után, mely éppolyan tökéletes ebédkor előételnek, mint baráti esték kísérőjének.

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 1 édesburgonya
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1,5 evőkanál szezámolaj
  • 2 tk. rizsecet
  • 1 ek. méz
  • 200 g füstölt tofu
  • 6 nori lap
  • 1 avokádó
  • 50 g csíra (pl. céklacsíra)
  • olívaolaj a sütéshez
  • Sriracha szósz (hot chili szósz)
  • 1 tk. fekete szezámmag a megszóráshoz

A rizshez:

  • 50 g szusirizs
  • 3 ek. rizsecet
  • 2 tk. cukor
  • 1 tk.só

Elkészítés

  1. Öblítsük át többször, bő vízzel a szusirizst, majd csepegtessük le, öntsünk rá 500 ml vizet, forraljuk fel, majd pedig főzzük fedő alatt lassú tűzön 20 percig. Öntsük egy edénybe a rizsecetet, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd melegítsük addig, amíg a cukor és a só feloldódnak, aztán keverjük hozzá a rizst, és hagyjuk kihűlni.
  2. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Hámozzuk meg az édesburgonyákat, és vágjuk fel 1 cm vastag szeletekre. Keverjük össze egy tálban a szójaszószt, a szezámolajat, a rizsecetet és a mézet, majd rövid ideig pácoljuk benne az édesburgonya-szeleteket. Végül süssük a burgonyát forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára.
  3. Vágjuk fel a füstölt tofut három kb. 1 cm vastag szeletre. Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, és süssük benne a tofut pár percig, időközben megfordítva azt.
  4. A szendvicsekhez terítsünk ki 6 folpackdarabot. Helyezzük ezek közepére a 6 nori lapot érdes felükkel felfelé. Vizes kézzel nedvesítsük be a nori lapokat. Mindegyik közepére halmozzunk 2 evőkanál rizst, és a kezünkkel formázzunk belőle egy laposabb kis téglatestet.
  5. Hámozzuk meg az avokádót, vágjuk félbe, távolítsuk el a magját, és vágjuk vékony szeletekre. A csírákat öblítsük le, és itassuk le róluk a vizet. A rizs téglatestekre tegyünk az avokádószeletekből és a csírából, majd öntözzük meg a Sriracha szósszal. Három levélre tegyünk a sült tofuból, a másik háromra pedig a sült édesburgonya szeletekből. Aztán mindegyik tetejére tegyünk még 1-1 kanál rizst, majd hajtsuk egymásra a levelek egymással szemben lévő sarkait úgy, hogy egy zárt csomagocska keletkezzen. Végül szorosan csomagoljuk be a fóliába.
  6. A rizsszendvicseket a tálalás előtt csomagoljuk ki a fóliából, vágjuk félbe egy éles késsel, majd ízlés szerint szórjuk meg egy kevéske szezámmal.

FRITTATA JACKFRUITTAL