Active Beauty
Szétnyílt hasizom
Szöveg: Nagy Viktória

A szülés velejárója

Szétnyílt hasizom

A szülés óta már eltelt némi idő, de még mindig olyan a hasad, mintha várandós lennél? Ennek oka lehet a szétnyílt hasizom.

Milyen a szétnyílt hasizom?
A hasfal bőrből, zsírrétegből, kötőszövetekből és izmokból áll. Az egyenes hasizmok normál esetben egyenes vonalban haladnak a mellkastól a medencéig. Szétnyílt hasizom esetén ezek az izmok jobbra és balra eltávolodnak egymástól, és a linea alba nevű kötőszövet 2 centiméterről akár 10 centiméterre is kiszélesedhet. Ennek következtében egy érezhető rés keletkezik a köldök felett vagy alatt, ami optikailag egy törésre hasonlít.

Mitől nyílik szét a hasizom?
A legtöbb esetben a várandós nőknél alakul ki, méghozzá a terhesség második felében. A has növekedésével az egyenes hasizmok annyira kinyúlnak, hogy elveszítik feszességüket. A relaxin nevű terhességi hormon szintén kedvezően hat az izmok nyúlására. A szétnyílt hasizom azonban csak a szülés után válik láthatóvá, amikor a hasizmok nem mennek össze, így egy kisebb domborulat alakul ki. Ennek az esélye egy második, harmadik vagy negyedik terhességgel tovább nő.

Gyógynövények a női méh egészségéért


Tünetek
Az egyik legtipikusabb jele, ha a has befeszítése során is kitapintható a has kigömbölyödése. Ennek mérete egyénfüggő, de akár 10 centiméter széles és 12-15 centiméter hosszú is lehet. Általában a köldök körül a legláthatóbb. Ha nem vagy biztos abban, hogy szétnyílt-e a hasizmod, akkor az alábbi vizsgálattal Te magad is ki tudod deríteni:
  1. Feküdj a hátadra, a térdeidet húzd fel és tedd csípőszélességbe.
  2. Két ujjadat helyezd a köldököd felett a hasfaladra, úgy, hogy azok a szeméremcsontod felé mutatnak.
  3. Kilégzéskor emeld meg enyhén a fejed és a vállaidat, és feszítsd be a hasizmaidat.
  4. Nyomd az ujjaidat a hasfaladba, és figyeld meg, hogy érzel-e rést. Ha igen, akkor próbáld kitapintani annak szélességét és hosszát.
  5. Ezután tedd a földre a fejed és a vállaidat, majd ismételd meg ezt a folyamatot a köldököd alatt.

Őszintén a szülés utáni depresszióró

Megelőzhető a szétnyílt hasizom?
A nők 60 százalékánál a szülést követő 6 hétben még megfigyelhető a szétnyílt hasizom, míg 32 százaléknál 1 évvel később is. A várandósság során azonban sokat tehetsz annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a rés, vagy épp teljesen eltűnjön. Ennek egyik módja, ha a terhesség során minél jobban kíméled a hasizmokat, és legkésőbb a 4-5. hónap után már nem edzed a hasizmokat. Ezen kívül arra is figyelj, hogy fekvésből mindig úgy kelj fel, hogy először oldalra fordulsz, továbbá ne emelj nehéz tárgyakat.
Szülés után is kíméld a tested! Ne edz hasizomra, amíg kitapintható a rés, illetve használhatsz hasszorítót. 6-8 hét után, miután a nőgyógyászod is megvizsgált, megkezdheted a szétnyílt hasizom regenerálását olyan speciális gyakorlatokkal, melyek a belső hasizmokat és a medencét erősítik. Amennyiben az edzés hatására sem csökken a rés nagysága vagy fájdalom jelentkezik, mindenképp konzultálj az orvosoddal, ugyanis lehet, hogy műtéti beavatkozásra van szükség – de ez nagyon ritka.