Mi a zumba?

A zumba a táncot és az aerobikot kombinálja, méghozzá úgy, hogy latin-amerikai zene ritmusára kell elvégezned különféle tánclépéseket és gyakorlatokat, legtöbbször csoportban. Az ebből kialakuló teljes testedzés kombinálja az erőnléti edzést az izomtömegnöveléssel. Ezáltal nem csupán a kalóriákat égeted, de még jól is érzed magad.

Ilyen egy zumba edzés

Egy zumba edzés általában 50-60 percig tart, és helytől függően akár hetente többször is van. Az óra mindig bemelegítéssel kezdődik, de már ez is táncjellegű. Utána különböző koreográfiák szerint táncoltok latin-amerikai zenékre például salsát, merenguét, sambát, flamencót, tangót vagy mambót. Mindegyik ugyanazokból az alaplépésekből áll. Minden zumba-óra nyújtással végződik, ami azonban szintén a koreográfia része. A lépések különböző sebessége, illetve a különféle aerobik gyakorlatok (például térdhajlítás) miatt a mozgásforma pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, továbbá testsúlytól és intenzitástól függően akár 300-500 kalóriát is elégethetsz.

Ezek a zumba előnyei:

 • A zumba izomerősítő és javítja az erőnlétet: Az eltérő lépések, az aerobik gyakorlatok és a zene változó gyorsasága miatt nem csupán a karokat és a lábakat erősíted, hanem a szív- és érrendszert is. Ennek köszönhetően hosszútávon javul az erőnléted, sőt mi több, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának az esélye.
 • A zumba javítja a koordinációt: A karok és lábak eltérő mozgássorozatainak hála egy idő után jelentősen javul a koordinációs képességed. Ezen felül pozitív hatással van a testtartásra és egyensúlyérzékre.
 • A zumba segíti a szociális kapcsolatokat és csökkenti a stresszt: Mivel a zumbát csoportban gyakorolják, az órák rendszeres látogatásával új kapcsolatokra tehetsz szert, sőt mi több, akár új barátságok is születhetnek. A közös edzésnek hála rengeteg endorfin szabadul fel, melyeknek lazító hatásuk van, ezáltal csökkentik a stresszt.
 • A zumba mindenki számára ajánlott, ugyanis nem függ attól, mennyire vagy jó formában: A zumbánál nem a teljesítmény, hanem a szórakozás áll az első helyen, ezért kezdő és haladó táncosok is nyugodtan részt vehetnek az órákon. A változatlan koreográfiának köszönhetően gyors fejlődés érhető el, továbbá a táncok intenzitását a fittséged mértékéhez tudod megválasztani.

Ezek a zumba különböző fajtái

 • Aqua zumba: Ebben az esetben vízben tartják a zumbát. A víz természetes ellenállása és a kisebb gravitációs hatások miatt az órák kevésbé terhelik meg az ízületeket. A vízben történő mozgáshoz azonban több erőre van szükség, aminek hatására erősödnek az izmaid.
 • Zumba gyerekeknek: A 4-12 év közötti gyerekeknek ideális választás. Gyerekdalokkal fejlesztik a koordinációt, az emlékezőképességet, az egyensúlyérzéket és a csapatmunkát.
 • Zumba gold: Ez a fajta zumba edzés az idősebb korosztálynak, illetve a mozgásukban korlátozott személyeknek ajánlott.
 • Zuma gold toning: Ez a fajta zumba szintén az idősebb generációnak szól, ugyanis kevésbé intenzív. A gyakorlatokhoz kisebb súlyokat is használnak.
 • Zumba sentao: Ennél egy szék is bekerül a koreográfiába.
 • Zumba step: Ebben az esetben egy step padot használnak, és az edzés középpontjában a has, a lábak és a popsi megerősítése áll.
 • Zumba toning: Ennél a fajta zumbánál eltérő súlyokkal történik az edzés.
 • Zumba strong: Itt az edzést a HIIT-edzésekhez hasonló módon tartják.
 • Zumba in the circuit: Ebben az esetben pedig egy köredzés egészíti ki a zumba órát.