1. nap: Tudatosság tudatos légzéssel

Nem kell spirituális szemléletűnek lenned ahhoz, hogy hasznot húzz a jóga relaxáló és tudatosságot növelő gyakorlataiból. Annak ellenére, hogy az itt bemutatott légzőfeladatok gyökerei a Pranayama-jógában keresendők, a levegő benntartása és a tudatos légzés nemcsak a jógiknak ajánlott. Épp ezért érdemes kipróbálnod, még akkor is, ha elsőre furcsának tűnik. A tudatosság mindenféleképp kifizetődő, ugyanis a kontrollált levegővétel egészségre gyakorolt pozitív hatását már több kutatás során is sikerült bizonyítani.
Figyelem: ezek a gyakorlatok nem ajánlottak várandósok vagy tüdőproblémával rendelkezők számára!

Erre lesz szükséged:

Ehhez a gyakorlathoz majdhogynem semmi sem kell: mindössze egy nyugodt hely, 20 perc és némi hajlandóság arra, hogy kipróbálj valami újat.

Így biztosan sikerül:

Keress egy nyugodt szobát, ahol senki sem fog zavarni. Kapcsolj ki mindent, ami elterelheti a figyelmedet (televízió, mobiltelefon, laptop). Ülj le egy számodra kényelmes pózban, majd próbáld ki a két bemutatott légzőgyakorlat egyikét:

4-7-8 légzés

  1. Az orrodon keresztül, halkan szívd be a levegőt, és eközben számolj el egytől négyig.
  2. Tartsd bent a levegőt, és közben számolj egytől hétig.
  3. A szájon keresztül fújd ki a levegőt, és közben számolj el egytől nyolcig. A kifújásnak olyan hangja legyen, mintha egy lufit próbálnál felfújni.

Eleinte négyszer ismételd meg, majd hagyd abba. Ha már gyakorlottabb vagy, akkor akár nyolcszor is elvégezheted egymás után a gyakorlatot.

„Ciklikus sóhajtás“

  1. Kétszer egymás után vegyél levegőt az orrodon keresztül. Az elsőnél félig telik meg a tüdőd, míg a második után teljesen megtöltöd levegővel.
  2. Egy nagy sóhajtással fújd ki az összes levegőt a szádon keresztül.

Ezt a gyakorlatot maximum öt percen át ismételd.

A választott légzőgyakorlattól függően mindössze pár percet kell szánnod a tudatos légzésre. Miután kipróbáltad valamelyik feladatot, a 20 perc többi részében is maradj ellazulva, és folytasd a nyugodt légzést. Ezáltal nyugalmat viszel a hétköznapokba.

Ezért működik:

A 4-7-8 légzés a Pranayama-jógából ered. A „prana” szó életenergiát, illetve légzést jelent, míg az „ayama” szó uralást. Vagyis: az életenergiát a légzésen keresztül irányítod. Az amerikai orvos, Dr. Weil ezt tovább mélyítette, és vitte hírét a világ számos tájára. A kilégzés (a 8 a 4-7-8 légzés során) hasonlít egy sóhajtásra vagy ásításra. Hasonló légzéstechnika figyelhető meg a ciklikus sóhajtásnál is. Ezeknél a kontrollált légzőgyakorlatoknál a levegővétel sokkal mélyebb, és a tüdő sokkal több levegőhöz jut, mint a normális légzés esetében. Ezen kívül lassabb lesz a légvétel, aminek következtében az agy azt a jelzést kapja, hogy minden rendben van, és nincs ok stresszelni. Az a tény, hogy kapcsolat van a légzés és a közérzet között, a Stanford Egyetem kutatásából derült ki, amit Mark Krasnow és Kevin Yackle végeztek. Egy másik, David Spiegel által a Stanford Egyetemen végzett kutatás pedig azt bizonyította be, hogy a ciklikus sóhajtás még a meditációnál is nagyobb hatással van, és a tudatos légzést végző tesztcsoportnál az elégedettség és öröm érzését keltette. Ettől Te is minden bizonnyal fellélegzel!

Boldog & egészséges: Íme, a heti terved

Ezen a héten határozd el, hogy minden egyes nap 20 percet szánsz az egészségedre és a közérzetedre. Holnap is érkezik egy remek inspiráció ahhoz, hogyan tudod a napodat még boldogabbá varázsolni. Holnap is látogass el a Boldog & Egészséges:íme, a heti terved oldalra!

Sorozatunk további része:

* 2. nap: mindössze 20 perc egy táncos edzésre
* 3. nap: 20 perc a szociális kapcsolatokért
* 4. nap: 20 perc az egészséges étkezés jegyében egy Poke Bowl-lal
* 5. nap: 20 perc a boldog pillanatokért
* 6. nap: 20 perc az esti rutinra a jobb alvás érdekében
* 7. nap: 20 perc énidő