5. nap: boldog pillanatok feljegyzése

Még azokon a napokon is, amikről azt mondanád, hogy nem voltak igazán jók, átélsz (kisebb) boldog pillanatokat. Sajnos azonban az emberek gyakran csak a nap folyamán történt negatív élményekre fókuszálnak, aminek következtében a szépek a háttérbe szorulnak. Ezáltal megfeledkezel arról is, hogy például a bevásárlás során egy kedves hölgy adott neked egy 100 forintos érmét a bevásárlókocsihoz, a kutyád nem húzott sétáltatás közben, vagy a gyereked kedvesen rád mosolygott elalvás előtt. Ma épp ezek elfelejtése ellen szeretnénk tenni, méghozzá úgy, hogy tudatosan koncentrálunk a boldog pillanatokra, melyeket aztán le is írunk.

Erre lesz szükséged:

A mai feladathoz mindössze egy füzetre és egy tollra lesz szükséged. Ha úgy tervezed, hogy a jövőben rendszeresen lejegyzed ezeket a pillanatokat, akkor szerezz be egy speciális hálanaplót. Az előre megtervezett könyvecskében már gyakran találhatók ezzel a témával kapcsolatos gondolatok. Ha a hétköznapjaidba jobban beleillik, hogy egy nap többször jegyzed le a gondolataidat, akkor számodra valószínűleg jobb választásnak bizonyul egy kisméretű füzet. Ha azonban inkább lefekvés előtt 20 perccel szeretnél időt szánni az írásra, akkor egy nagyobb méretű, könyvszerű napló lesz inkább megfelelő. Utóbbi esetén – az extra kikapcsolódás érdekében – igyál mellé egy bögre teát vagy gyújts meg egy illatgyertyát. A lényeg, hogy pozitív és hangulatos légkört teremts.

Így biztosan sikerül:

Helyezkedj el kényelmesen, és egyszerűen láss neki az írásnak. Próbálj meg minden olyan tényezőt kiiktatni, ami elterelheti a figyelmedet, és erre az időre a mobiltelefonodat is tedd félre. Ez a 20 perc csak rólad szóljon! Fontos: figyelj arra, hogy tényleg csak boldog pillanatokat jegyezz le, és mellőzd a negatív gondolatokat. Észre fogod venni, hogy minden egyes nap szoktál átélni szép pillanatokat.

Ezért működik

A tudósok, Robert A. Emmons és Michael E. McCullough a „Counting blessings versus burdens: an experimental investigation of gratitude and subjective well-being in daily life” című kutatásukban azt vizsgálták, hogy milyen hatása van ennek a hálás hozzáállásnak a fizikai és a mentális közérzetre. Arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik rendszeresen készítenek listákat arról, hogy miért hálásak, alapvetően jobban érzik magukat. Ezen felül pedig rengeteg érzelmi és interperszonális előnyökkel jár ez a fajta magatartás. A 20 perced nem is tölthetnéd hasznosabban, mint a boldog pillanatok feljegyzésével.

Boldog & egészséges: íme, a heti terved

Ezen a héten határozd el, hogy minden egyes nap 20 percet szánsz az egészségedre és a közérzetedre. Holnap is érkezik egy remek inspiráció ahhoz, hogyan tudod a napodat még boldogabbá varázsolni. Holnap is látogass el a Boldog & Egészséges: íme, a heti terved oldalra!

Sorozatunk további részei

* 1. nap: 20 perc, hogy tudatosabb legyél a hétköznapokban
* 2. nap: mindössze 20 perc egy táncos edzésre
* 3. nap: 20 perc a szociális kapcsolatokért
* 4. nap: 20 perc az egészséges étkezés jegyében egy Poke Bowl-lal
* 6. nap: 20 perc az esti rutinra a jobb alvás érdekében
* 7. nap: 20 perc énidő