Active Beauty
Kollagén, mint táplálékkiegészítő – Hatásos?

Beauty-Boost

Kollagén, mint táplálékkiegészítő – Hatásos?

A szájon át szedhető kollagén és hialuron jelenleg nagyon divatos. Úgy hírlik, hogy egyszerűbb módon nem lehet megerősíteni a bőrt, a szöveteket és az ízületeket. De nem elég önmagában az egészséges táplálkozás? Erről kérdeztünk egy táplálkozási tanácsadót.

Kollagén, a trendi hatóanyag – mit tud?

Ha feszes bőrről van szó, akkor már régóta a kollagént emlegetik, mint csodaszert. Utóbbit már nem csupán krém formájában lehet felvinni a bőrre, ugyanis szépségitalként, tablettaként vagy „Glow Coffee”-ként belsőleg is alkalmazható. Ez a szerkezeti fehérje felel a szervezetben a stabilitásért és feszességért, továbbá ez adja hozzávetőlegesen a test teljes fehérjetömegét: az ínak, szalagok, csontok, porcok és főleg a bőr tartalmazza.

Milyen fajta kollagének léteznek?

A szövetsejtek különböző, tökéletesen passzoló formájú kollagéneket állítanak elő. A bőr például javarészt 1-es típusú kollagénből áll, a porcok 2-es típusú kollagént tartalmaznak. Korunk előrehaladtával a szervezet egyre kevesebb kollagént tud előállítani. Ezáltal a szövetek kevesebb vizet tudnak megkötni, aminek következtében a bőr petyhüdtté és ráncossá válik.
 

Milyen hatása van a kollagén szedésének?

A legfontosabb kérdés, ami minden táplálékkiegészítő esetében felmerül, a kollagént tartalmazó termékek esetében is releváns: oda jut, ahol tényleg szükség van rá? A müncheni diplomás ökotrofológus és táplálkozási tanácsadó, Sabine Häberlein ezt kritikusan szemléli: „A kollagénes táplálékkiegészítők állítólag megállítják a bőr öregedését, sőt mi több, akár vissza is fordítják azt. Erre a hatására azonban nincs egy tudományos bizonyíték sem

Táplálékkiegészítők kombinálása

Sok esetben nem tisztán kollagént tartalmaznak ezek a kollagén készítmények, hanem olyan más anyagokat is, mint a hialuronsav, az elasztin vagy a C-vitamin, annak érdekében, hogy még feszesebb és simább legyen a bőr. Ebben az esetben is szkeptikus a táplálkozási tanácsadó: „Az ilyen kombinációkra nincsenek bizonyítékok. A gyártók ezért nem reklámozhatják egészséggel kapcsolatos állításokkal.”

Ezek a természetes kollagén források

„Az élelmiszerek elegendő kollagént tartalmaznak, illetve az alkotórészei megtalálhatók természetes formában. Ezért nem szükségesek a táplálékkiegészítők” – mondja Häberlein. A jóízű, természetes kollagénforrások választéka óriási – így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, bármilyen étkezési forma esetén.

A kiegyensúlyozott táplálkozás az alábbi élelmiszerekkel egy természetes kollagén boostot eredményez:
Hús és állati termékek: marhahús, lazac, csontlé, zselatin, sajt
Zöldség: szójabab (és tofu), zöldborsó, paprika, petrezselyem, brokkoli és gomba
Gabona, mogyoró és magok: zabpehely, tökmag, rizs, földi mogyoró, búzacsíra és lencse