Active Beauty
Biztonságos barnulás

Így készítsd fel a bőröd a napozásra

Biztonságos barnulás

A gyors barnulás nem ér annyit, hogy fényvédő használata, illetve a bőröd felkészítése nélkül feküdj ki a napra. Mindig légy óvatos, és készítsd fel a bőröd a nyári napsütésre.


A biztonságos napozás feltételei


Lassú hozzászoktatás

Annak érdekében, hogy ne égjen le a bőröd, illetve allergiás reakciók se alakuljanak ki, minden szezonban fokozatosan szoktasd hozzá a bőröd az egyre erősödő napsugarakhoz. Ez azt jelenti, hogy mindig használj megfelelő fényvédőkrémet, és eleinte csak rövid ideig – kb. 10 percig – tartózkodj a napon. Ezt az időt folyamatosan növelheted pár perccel – de légy türelemmel. Ezen kívül mindenféleképpen kerüld a 11 és 15 óra közötti időszakot, hiszen ekkor a legerősebb az UV-sugárzás.
Ha csak teheted, sűrűn szőtt és sötét színű ruhákat viselj, ugyanis ezek kevésbé engedik át a káros sugarakat. Amennyiben a szabadban szoktál sportolni, akkor mindig legyen a fejeden egy sapka. De természetesen a szemeidről se feledkezz meg: mindig viselj napszemüveget, ami lehetőleg CE-minősítésű legyen, ellenkező esetben több kárt okoz, mint amennyit használ.

Tipp: Mindenhol kend be magad fényvédőkrémmel! Ne feledkezz meg a tarkódról és a füleidről sem, így garantált a biztonságos napozás.
Vitaminok és ásványi anyagok
A napsugarak stresszt okoznak a bőrnek, aminek hatására elszaporodnak benne a szabadgyökök, melyek többek között a korai bőröregedésért felelnek. A vitaminok és ásványi anyagok azonban meg tudják védeni a sejteket ezek káros hatásaitól. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy helyettesítik a fényvédőkrémeket, mindössze remekül kiegészítik azok használatát. Már a nyári szezon előtt 2-4 héttel ajánlott bizonyos vitaminok szedését elkezdened.

Ezek egyike a béta-karotin, mely támogatja a pigmentképződést. A sárgarépa, a paprika, a brokkoli, a zöldborsó, a káposzta, a mangó és a papaya tartalmaz sok béta-karotint, így tavasszal, valamint a nyár folyamán érdemes ezekből minél többet fogyasztanod.

A bőrt érő stresszel szemben a B-, C-, D-, E- és H-vitamin jelent hatásos segítséget, továbbá ezek erősítik a bőr védekezőképességét. A paprika, a brokkoli, a káposzta, a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a kivi, a teljes kiőrlésű termékek és a tojás tartalmazzák nagyobb mennyiségben ezeket a vitaminokat.

Fényvédelem
A fényvédőkrémek használata elengedhetetlen! Külön kaphatók termékek testre, arcra, illetve gyerekeknek és kisbabáknak, ahogy állagukat tekintve is többféle fényvédő készítmény közül válogathatsz.

A napkrém abban az esetben jó választás számodra, ha száraz a bőröd, míg a zselé állagú termékeket az érzékeny bőrűeknek ajánlják inkább. Ennek oka, hogy ezek nem tartalmaznak zsírokat, illatanyagokat és emulgátorokat. A napvédő spray gyorsan felszívódik, gyakran átlátszó, nem fénylik és könnyebben fel lehet vinni a szőrösebb testrészekre is. A lotionként fémjelzett termékek pedig folyékonyabbak a krémeknél, így egyszerűbb a felkenésük. Ennek oka, hogy kevesebb zsírt és több vizet tartalmaznak.

Találd meg a bőrödhöz legjobban passzoló napvédő terméket, és használd rendszeresen – naponta többször is.

Az alábbi termékeket keresd a dm Online Shop-ban:

Napozás utánra: