Menü

6 hiba, amit napozáskor elkövetünk

A tipikus nap-bakik

Home » Szépség » Szépségápolás » 6 hiba, amit napozáskor elkövetünk - 07.2019

Nyáron rengeteg időt töltünk a szabadban, ahol kiélvezzük a nap melegét. Annak érdekében, hogy ez az idő ne egy jókora leégéssel végződjön, be kell tartanunk néhány alapvető szabályt, továbbá kerülnünk kell pár gyakran elkövetett hibát.

  1. hiba: Leégés nélkül nincs barnulás. Annak érdekében, hogy minél előbb megszabaduljunk a sápadtságtól, nem használunk fényvédőt.

Ez az, amit soha, de tényleg soha ne tegyünk! A leégés nem a barnulást megelőző lépcsőfok, hanem a bőrráké. Bőrünk nem felejt, így mindig figyelnünk kell a megfelelő védelemre! Az év első napsugarai is károsíthatják a bőrünket, így elengedhetetlen a napkrém használata. Amennyiben mégis leégnénk, akkor a következő három napban ne tartózkodjunk a napon.

NAPOZÁSI ABC

  1. hiba: Délben a leghatásosabb a napozás, így sokan ekkor fekszenek ki.

A szakemberek évek óta küzdenek ezen tévhit ellen, hiszen nem a leghatásosabb, hanem a legveszélyesebb ekkor napozni. Sőt mi több, 11 és 15 óra között kerülni kell a napot, ugyanis ebben az időszakban a legmagasabb az UV-sugárzás. Aki ennek ellenére kifekszik a barnulni, nem csak leéghet, de hőgutát és napszúrást is kaphat.

  1. hiba: Barna a bőröm, ezért nincs szükségem fényvédőre.

Valóban igaz, hogy a barnaság valamelyest védi a bőrt, de csak nagyon kis mértékben. A strandon, a hegyekben, de akár biciklizés során is kötelező a napvédő krém használata.

A napvédőkrém használata még a barna bőrűeknek is ajánlott akár a strandon, akár a hegyekben töltjük is szabadidőnket!
  1. hiba: Ha vízálló fényvédőt használunk, akkor fürdés után nem kell ismét bekennünk magunkat.

Ez csak félig igaz… Naponta többször ajánlott bekenni magunkat, akár három óránként. Sose felejtsük el, hogy a vízálló nem egyenlő a ”törölközőállóval”! Lehet, hogy fürdés után még marad rajtunk valamennyi krém, ezt azonban a törölközővel végleg leszedjük.

  1. hiba: Ha gyakran kenem be magamat, akkor egész nap napozhatok.

Ez sajnos nem igaz! Ha naponta tízszer kenjük be magunkat ötös faktorszámú krémmel, akkor is mindössze ötször több időt tölthetünk a napon anélkül, hogy leégnénk. Minél fehérebb a bőrünk, annál magasabb faktorszámú krémet kell használnunk.

NAPVÉDELEM MINDEN KORBAN

  1. hiba: A gyerekem a napernyő árnyékában homokozik, így nem kell bekennem.

Tudni kell, hogy a homok és a víz is visszaveri az UV-sugarakat, emiatt árnyékban is be kell kennünk a kisgyerekünk bőrét. Utóbbi rendkívül érzékeny, így az ő esetükben még az árnyékban is kötelező a napvédelem!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk