Active Beauty
Akupresszúra az arcon: anti-aging enyhe nyomással
Szöveg: Stephanie Lindner, Margit Hiebl

Nyomás alatt

Akupresszúra az arcon: anti-aging enyhe nyomással

Célzott masszázs körkörös mozdulatokkal. Ami a tested számára kiegyensúlyozott életenergiát, azaz Qi-t eredményez, az arcon is működik. Tudd meg, milyen gyakorlatokkal tud az arcon végzett akupresszúra szembeszállni a kisebb ráncokkal.

Mi az akupresszúra, és milyen hatással van az arcra?

Az akupresszúra egy masszázstechnika, ami a Gua Sha-hoz hasonlóan a tradicionális kínai orvoslásból ered. Ennél a fajta masszázsnál az ujjakkal kifejtett nyomással stimulálják a meridiánokon található pontokat, melyek lazító és serkentő hatása érvényesül. Az arcod ellazul, amitől beindulhat az öregedésgátlás. Ez a módszer ideális választás változókori bőrápolás esetén is, ugyanis ismét beindítja a lelassuló kollagéntermelést. Ami még fontos az akupresszúrával kapcsolatban: a reflexológiához hasonlóan az arc esetén is igaz, hogy különböző területek bizonyos szerveket jelképeznek, például a szívet, a tüdőt, a veséket, a gyomrot stb. A masszázs tehát nem csupán az arcbőr feszességét javítja és annak vérellátását serkenti, hanem például a homlok területén hatással van az emésztésre és a méregtelenítésre is. Ezekre a zónákra helyezi a hangsúlyt egy olyan módszer is, ami a mitesszeres bőr kezelésére szolgál. Ez az úgynevezett face-mapping. A pattanások és bőrproblémák ugyanis mindig arról adnak információt, hogy a test melyik funkcióinál állhat fenn valamilyen zavar. Ha ennél mélyebben érdekel a téma, akkor konzultálj egy tradicionális kínai orvoslással foglalkozó szakemberrel.

Hogyan működik az akupresszúra az arcon?

A mozdulatok alapvetően ugyanazok: a mutatóujjakat körkörösen mozgatod, egyszer erősebb, egyszer gyengébb nyomással. Attól függően, hogy milyen területeket aktivizálsz az akupresszúrával, az arcod más részei is kisimulnak és megfiatalodnak. A kezelés előtt alaposan tisztítsd meg a kezeidet, nehogy az arcmasszázs következtében pattanások alakuljanak ki.

Akupresszúra az arcon: milyen gyakorlatok léteznek?

A következő gyakorlatokat az arcon végzett akupresszúrához Te magad is kipróbálhatod otthon:

1. Gyakorlatok homlokráncok ellen

A homlokráncolást nem lehet mindig elkerülni. Annak érdekében, hogy ne maradjanak láthatóak, óvatosan masszírozd a homlokod jobb és bal sarkában, a hajvonalnál található pontokat. A meridiánokat érintő masszázsnak méregtelenítő hatása is lehet.

2. Gyakorlatok fáradt szemek ellen

Fáradtak a szemeid, mert megint túl sokáig ültél a laptop előtt? Ebben az esetben segítségedre lehet, ha enyhe körkörös mozdulatokkal átmasszírozod a szemöldök feletti, közvetlenül a pupilla felett található területet.

3. Gyakorlatok az orr melletti ráncok ellen

Für weniger ausgeprägte Nasolabial-Falten und einen freundlicheren, weicheren Gesichtsausdruck einfach die beiden Stellen direkt neben den Nasenflügeln mit den Zeigefingern stimulieren.

4. Gyakorlatok az ajakráncok ellen

Nevetőráncaid vannak a szád körül? Ezek a ráncok alapvetően szimpatikusabbá tesznek, de ha ezzel együtt is halványítani szeretnél ezeken, akkor a szád két sarkában található pontokra fejts ki nyomást.

5. Gyakorlatok az állkapocs megereszkedő arcbőre ellen

Ki ne szeretne jól definiált állat? Ehhez fejts ki enyhe nyomást a mutatóujjaiddal az orcád középső részére, egy kicsivel az állkapocsízület előtt.

Alapvetően naponta 10 percet kell szánnod ezekre a gyakorlatokra, és legalább hetente háromszor érdemes elvégezned őket. Mindig enyhe nyomással kezdj, és figyelj arra, hogy az arcon végzett akupresszúra kellemes legyen számodra.