Active Beauty
Így főzzük tökéletesre a quinoát  – 10 tipp és 1 egészséges recept
Text:
Lesedauer: min
Egészséges és finom

Így főzzük tökéletesre a quinoát – 10 tipp és 1 egészséges recept

A quinoa magjai már régóta meghódították a főzőedényeinket és táljainkat, és ma már nem hiányozhatnak egyetlen egészséges étrendből sem. Azonban nem mindenki tudja pontosan, hogyan kell a quinoát helyesen megfőzni. Mutatjuk, mire kell figyelni ennek a gabonának az elkészítése során, továbbá eláruljuk, hogy miért ennyire egészséges a quinoa. Plusz még egy nyárias quinoa saláta receptet is megosztunk veled.

A quinoa főzése nem is annyira egyszerű. A kuszkuszhoz hasonlóan a helyes elkészítés képezi az íz alapját. Ha pedig ügyes vagy a konyhában, akkor ez az egészséges superfood sokkal többet tud annál, minthogy finom. A quinoa rengeteg vasat és fehérjét tartalmaz, erősíti az idegeket, és nincs benne glutén – tehát búza sem. Ezek a tápanyagban gazdag magok tehát ideális alapját képezik zabkásáknak, salátáknak és egészséges bowloknak.

Quinoa: az alaprecept

1. A quinoa magokat főzése előtt addig mosd át hideg vízzel, amíg tiszta nem lesz a víz. A leöblítés során eltávolítod a héj összes keserű növényi anyagát.
2. Ezt követően kétszer annyi vízben és egy csipet sóval forrald fel.
3. Közepes lángon, zárt fedővel párold körülbelül 15 percig.
4. Ezt követően 10 perc alatt hagyd megdagadni, keverd át – kész is!

Tíz tipp, amitől finomabb lesz a quinoa

1. Főzés előtt áztasd be a quinoát

Két előnye van annak, ha a quinoát beáztatod főzés előtt: először is eltávolítod róla a keserű anyagokat (úgynevezett szaponinokat), a quinoa íze így főzés során teljes mértékben ki tud bontakozni (áztatás után mindenképp öblítsd le!). A 15-30 perces áztatási idő már teljesen elegendő ehhez, de akár egy egész éjszakán át (kb. 8 órára) is a vízben hagyhatod. Másrészt a quinoa így sokkal puhább lesz, vagyis lerövidül a főzési idő.

2. Használj rizsfőzőt sima főzőedény helyett

A quinoát remekül el tudod készíteni egy rizsfőzőben. Előnye: a gabona állaga ezáltal krémes állagú lesz, a víz továbbá nem tud kifutni vagy a quinoa odaégni.

3. Pirítsd meg az intenzívebb íz érdekében

A quinoa magok mogyorós ízvilágának a kiemelése érdekében nem sokkal a főzés előtt egyszerűen pirítsd meg a magokat. Ennek köszönhetően sokka jobban érvényre jut a quinoa ízvilága.

4. Már főzés alatt is fűszerezd

Már a legelején add hozzá a zöldség alaplevet, a fűszereket vagy a sűrített paradicsomot. A quinoa magok ezáltal már a főzés alatt magukba szívják ezeket az aromákat.

5. Quinoa crisp a ropogásért

Különleges extra a reggeli bowlhoz: ropogós quinoa crisp. Ehhez a szokásos módon főzd meg a quinoát, majd oszlasd el egy tepsiben, és a 180 Celsius-fokos sütőben pár perc alatt süsd aranybarnára.

6. Puffasztott quinoa müzli feltétként

A boltban is vásárolhatsz puffasztott quinoát, de akár saját magad is elkészítheted. Ez rendkívül egyszerű: mindössze közepes lángon melegíts fel egy edényt. Ezután zárd el a lángot, és szórd az edénybe a quinoa magokat. Tegyél egy fedőt az edényre, és várj. Rövid időn belül már el is készül a puffasztott quinoa, ami remek feltéte lehet a reggeli bowlnak.

7. Tálalás előtt még finomíts rajta

Közvetlenül a magok tálalása előtt tegyél még rájuk egy darab vajat vagy egy kanál olívaolajat. Ezáltal még krémesebbek és finomabbak lesznek.

8. Quinoa főzése desszertként

A quinoa remek alapanyag desszertként is. Ehhez egyszerűen ne vízben főzd a magokat kb. 15 percig, hanem tejben. Ezután ízesítsd fahéjjal, mézzel vagy cukorral.

9. Keverd a különböző quinoa fajtákat

Nem csupán fehér (ez a legelterjedtebb), hanem például vörös és fekete quinoa is létezik. Ennek a háromnak a keverése nem csupán felértékel minden fogást, hanem ízvilágában is változatosságot kínál, ugyanis minden quinoa fajtának más aromája van.

10. Figyelj a quinoa megfelelő főzési idejére

Annak érdekében, hogy az általad készített quinoa kulináris fényponttá váljon, figyelned kell az optimális főzési időre. Az egyes quinoa fajták főzési ideje 10-20 perc közé tehető. Mindig tartsd magad a gyártó által megadott elkészítési utasításokhoz. És ne felejtsd el: főzés után még hagyd megdagadni a quinoát.

Quinoa saláta recept

Hozzávalók

Elkészítés

1. Készítsd el a quinoát az alapreceptben leírtak szerint.
2. Mosd meg a cukkinit, vágd fel vékony szeletekre. Közepes lángon pirítsd meg mindkét oldalát.
3. Negyedeld fel a paradicsomokat.
4. A kukoricát öntsd egy szűrőbe, mosd át vízzel, és hagyd alaposan lecsöpögni.
5. Állítsd össze a quinoa salátát: a quinoát tedd egy tálba a cukkiniszeletekkel és paradicsomokkal együtt, majd add hozzá a kukoricát. Ízesítsd olívaolajjal, sóval és borssal. Alaposan keverd össze.

Opcionális: tálald pár mentalevéllel.

A quinoa tényleg egészséges?

Tápanyagokban gazdag

A quinoa egy álgabona, és rengeteg fontos tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz:

  • B-vitaminokat, mint a riboflavint
  • Vasat
  • Folsavat
  • Magnéziumot
  • Mangánt
  • Cinket

Ezen kívül tökéletes fehérjeforrás, továbbá nyolc esszenciális aminosavval látja el a szervezetet.

Némi változatosságot visz a gluténmentes táplálkozásba

Álgabonaként a quinoa nem tartalmaz glutént, így cöliákia esetén is fogyasztható. Különböző változataival és számos elkészítési lehetőségével – például a quinoa-salátával, a bowllal, a zabkásával és a müzlivel – biztosítja, hogy a gluténérzékenyek étkezései ne váljanak egyhangúvá.

Támogathatja a szív egészségét

Nemcsak az általános egészségi állapotodat, hanem a szíved egészségét is támogathatod a megfelelő táplálkozással. Állítólag a quinoa fogyasztása pozitív hatással van a szívre, mivel a benne található antioxidáns növényi anyagok gyulladáscsökkentő hatásúak. A benne található telítetlen zsírsavak továbbá felerősítik a pozitív hatást, illetve hozzájárulhatnak a vérnyomás csökkentéséhez is.


A legjobb, ha olívaolajjal kombinálod, hiszen az is előnyös a szív számára!

Stabilizálhatja a vércukorszintet

További előny: alacsony a glikémiás index! Ha cukorbeteg vagy, akkor quinoa fogyasztásával meg tudod akadályozni a vércukorszint hirtelen megemelkedését.

Csökkentheti a migrénrohamokat

A migrén kialakulásában számos tényező játszik közre, és ezeket természetesen nem lehet egyszerűen egy superfood fogyasztásával eltüntetni. Ennek ellenére a quinoa jó választás a migrénnel küzdők számára, ugyanis magnézium és riboflavin (B2-vitamin) tartalmának köszönhetően enyhítheti a tüneteket, továbbá ritkíthatja a migrénrohamok gyakoriságát.

Mértékkel ajánlott fogyasztani

A jó dolgokat is mértékkel érdemes fogyasztani. Mivel a quinoának viszonylag magas a tápértéke, nem kell túlzásokba esned az adagokat tekintve. A legjobb, ha sok színes zöldséggel keverve fogyasztod köretként.

Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.