Active Beauty
Mik a cöliákia tünetei? Megkérdeztünk egy dietetikust
Szöveg: Eva Terler

Egészséges bélrendszer

Mik a cöliákia tünetei? Megkérdeztünk egy dietetikust

Nagyon sokan, akiknek a cöliákia tünetei nehezítik meg az életüket, kétségbeesettek, és állandóan azt kérdezik maguktól, hogy mi az, amit egyáltalán még megehetnek. Ezen kívül a cöliákiát megállapító diagnózis is foglalkoztatja őket, ugyanis sokszor nem jelentkeznek olyan klasszikus panaszok, mint a hasmenés és a hasfájás. A szakértőnk, Eva Terler bevezet minket ebbe az összetett témába, és felvilágosítást is nyújt nekünk róla.

Minden, amit a cöliákiáról tudni kell

A dietetikus, Eva Terler az Osztrák Cöliákia Munkaközösség tagja. Dietetikai tanácsadáson kívül segít különféle táplálkozási kérdésekben, továbbá online étkezési szemináriumokat is tart. Nekünk a cölikákiával és annak tüneteivel kapcsolatos kérdésekre adott válaszokat.

1. Mit jelent a cöliákia?

A cöliákia a vékonybél megbetegedése. Alapját egy glutén fehérjével szembeni, életen át fennálló intolerancia adja. Ez a fehérje megtalálható a búzában, rozsban, árpában, illetve ezek leszármazottjaiban és keresztezéseikben, például a tönkölyben, a grünkernben, a kamutban, az alakorban és a tönke búzában. Ennek az intoleranciának a következtében károsodik a vékonybél nyálkahártyája, és elpusztulnak azok a bélbolyhok, melyek felszívják az ételekben található tápanyagokat. Ennek következtében a szervezet nem jut elegendő tápanyaghoz, így hiányállapotok és emésztési zavarok alakulnak ki.

2. Miben különbözik a cöliákia és a gluténintolerancia?

Valószínűleg a búzaérzékenységre gondolsz. Jelenleg ezt egy kizárásos diagnózis alapján tudják megállapítani – azaz a cöliákiát és a búzaallergiát ki kell zárni. Jelenleg még nem állnak a rendelkezésre olyan biomarkerek, melyek szükségesek a diagnózis felállításához. Az érzékenységet nagy valószínűséggel a gabonában található amiláz-tripszin-inhibitorok váltja ki, és nem a glutén, ami szintén okozhat emésztési panaszokat, de sokkal inkább a beleken kívüli részeken idézhet elő problémákat – például fejfájást, ízületi fájdalmakat, bőrkiütéseket, zavartságot, depressziót stb.

3. Veszélyessé válhat a cöliákia?

Nem, ez így nem kijelenthető. Azonban, ha nem tartod be a gluténmentes diétát, akkor a nem megfelelő tápanyagfelvétel következtében további betegségek alakulhatnak ki, például vashiányos vérszegénység vagy csontritkulás. A legújabb kutatások szerint azonban a vékonybelet érintő daganatos megbetegedések kialakulásának ez esélye a diéta nem betartása esetén alacsony.

4. Melyek a legjellegzetesebb cöliákia tünetek?

Az olyan tipikus tünetek, mint a súlyos hasmenés és a súlyvesztés manapság csak ritkán jelentkeznek (még kisgyerekeknél is), miközben a betegek kétharmadánál egyáltalán nem vagy csak nagyon enyhe gyomor- és bélrendszeri panaszok alakulnak ki. A leggyakoribb cöliákia tünetek közé tartozik a puffadás, a rendszertelen székelés, a hasfájás, az izom- és ízületi fájdalom és a fejfájás. Gyerekek esetében stagnálhat a növekedés, vagy egyáltalán nem történik súlygyarapodás. Sok páciens vas- vagy ásványi anyag-hiányban szenved. Mivel a panaszok sokfélék, a diagnózis felállítása sokáig eltarthat.

5. Az a gyanúm, hogy cöliákia tüneteim vannak. Kihez forduljak, és milyen diagnózisok léteznek cöliákia esetén?

A legideálisabb, ha egy belgyógyászt keresel fel, aki a gasztroenterológiára szakosodott. A vizsgálta során először a cöliákiára specifikus antitesteket kell kimutatni a vérben. Amennyiben ennek az eredménye pozitív, akkor felnőttek esetében a diagnózist még alá kell támasztani egy gyomortükrözéses vékonybélbiopsziával. A vékonybélből vett nyálkahártya minták alapján állapítják meg, hogy fennáll-e a cöliákiára jellemző boholyatrophia. Gyerekek esetében bizonyos kritériumok megléte esetén elhagyható a gyomortükrözés.
A vizsgálatok előtt nagyon fontos, hogy még ne a gluténmentes diéta szerint étkezz, ellenkező esetben nem lesznek egyértelműek a kapott eredmények.

6. Mire kell még figyelni a táplálkozást illetően, amennyiben cöliákiát diagnosztizáltak?

A bélkárosodás egy szigorú gluténmentes étrend betartása következtében teljes mértékben visszafordítható, így ismét egészségesnek számítasz, legalábbis, ha folyamatosan a diéta szerint étkezel. A gluténmentes étrendet azonban egy életen át szigorúan kell tartanod. Nagyon fontos, hogy a liszt, a kenyér, a tészta, illetve minden helyettesítőtermék, amit eszel, garantáltan gluténmentes legyen. Ennek tanúsítása pontos irányelvek szerint történik (az AOECS, azaz az Európai Coeliakiás Egyesületek Szövetségének szabványa alapján). Ezek az élelmiszerek és termékek a nemzetközi „Áthúzott Gabona” szimbólummal és annak megfelelő regisztrációs számmal vannak ellátva. A dm drogériákban is kaphatók minősített gluténmentes termékek. Manapság már minden gluténtartalmú készítménynek van gluténmentes változata. Ezeken kívül pedig egyre több gluténmentes teljes kiőrlésű- és biotermékeket gyártanak, továbbá a tápanyagprofil is jelentősen javult.


Az Európai Coeliakiás Egyesületek Szövetségének gluténmentes élelmiszereket jelölő, áthúzott gabona szimbóluma

7. Léteznek Magyarországon kifejezetten cöliákia-csoportok, melyekben más érintettekkel tudok kapcsolatba lépni? Ha igen, akkor hol találom ezeket?

Igen, léteznek. A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének oldala azért jött létre, hogy megismerd ezt a betegséget, biztonsággal el tudd kezdeni a diétát, továbbá, hogy megkönnyítsék számodra az eligazodást a honlapon található rengeteg információ között. Az országban szinte alig van már olyan megye, ahol ne működne lisztérzékeny csoport vagy helyi egyesület. Próbáld meg minél előbb felvenni velük a kapcsolatot, mert ők sok dologban tudnak segíteni, és igaz barátokat találhatsz a sorstársak között.

8. Mit szeretne még mondani a cöliákiában érintett személyeknek? Milyen tippekkel tud szolgálni?

Nagyon fontos, hogy a diagnózis után pontos információkat kapj a betegségről és az egész életen át tartó gluténmentes táplálkozásról. Az interneten és a közösségi csatornákon sajnos rengeteg téves infó terjed a cöliákiáról és a gluténmentes étkezésről. Főleg az utóbbi időben vettük észre, hogy az érintettek ettől nagyon bizonytalanodnak. Fontos, hogy hiteles forrásokból tájékozódj. Ezért is annyira jó, hogy vannak olyan egyesületek, mint a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete.