Active Beauty
Kortizol: ilyen hatással van a lélekre ez a stresszhormon
Szöveg: , MMag. Cornelia Schallhart

Távozz stressz!

Kortizol: ilyen hatással van a lélekre ez a stresszhormon

Állandóan csörgő telefonok, határidők, rengeteg e-mail különféle feladatokkal, párkapcsolati viták… A modern hétköznapok hatásai a lélekre és testre ugyanolyan fenyegetők, mint amilyen őseink számára a közeledő kardfogú tigris volt. Annak érdekében, hogy ez az állandó stressz ne vezessen krónikusan magas kortizolszinthez, a szakértő elárul pár tippet, amelyek segítenek a stressz helyes kezelésében.

MMag. Cornelia Schallhart pszichológus, szisztémás pszichoterapeuta, munka- és egészség pszichológus, vállalati tanácsadó és közgazdász. Telfsben és Lienzben dolgozik a saját rendelőjében mint pszichoterapeuta, és a többek között a stressz témakörére specializálódott. Az Active Beauty számára megválaszolta a legfontosabb kérdéseket a kortizol nevű stresszhormonnal és annak lélekre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Ezen kívül konkrét stresszkezelő technikákat is megoszt velünk.

1. Milyen hatással van a kortizol a lélekre és a testre?

A kortizol az adrenalinhoz hasonlóan egy endogén hormon, ami a mellékvesekéregben termelődik. Az energiaelőállításban segít. Általa enyhülnek a gyulladások, az immunreakciókat pedig gátolja. Az embereknek korábban erre olyan szituációkban volt szükségük, amikor meg kellett védeniük az életüket – például amikor menekülniük kellett a ragadozók elől. Ezek a helyzetek most már inkább akkor jelentkeznek, amikor valamilyen kihívás előtt állunk. Ha a munkahelyen, a hétköznapokban, a közlekedésben vagy a családi életben egyfajta veszélyt észlelsz, akkor kortizol és adrenalin termelődik, méghozzá annak érdekében, hogy kezelni tudd ezeket a szituációkat. Akkor okoz ez problémát, ha ez az állapot állandósul. Ezt a reakciót nevezzük stressznek – miközben a krónikus stressz megbetegíthet, és depresszióhoz, 2-es típusú cukorbetegséghez vagy az emlékezőképesség károsodásához vezethet. Krónikus stressz akkor lép fel, amikor úgy érzed, hogy a terhelés már nem irányítható.

2. Milyen lelki és testi tünetei vannak a magas kortizolszintnek?

Amikor csak rövid ideig emelkedik meg a kortizolszint, akkor sokkal jobban tudsz összpontosítani. Sokkal több dolgot érzékelsz, és gyorsabban is tudsz reagálni. A tested ugrásra kész, az izmaid jobban feszülnek, és előbb kezdesz el izzadni. Ezt az energiát a test más folyamatoktól veszi el, így emésztésre és alvásra ilyenkor nincs idő. A szervezet munkakészsége aktiválódik, és cselekvésre késztet. Amennyiben rövid időn belül elmúlik a stressz, akkor ezt a tapasztalatot elraktározod, tanulsz belőle, és később vissza tudsz nyúlni hozzá.

Ha azonban krónikus stresszről van szó, azaz folyamatosan magas a kortizolszinted, akkor azt úgy veszed észre, hogy csökken a tested fájdalomérzékelése. A kortizol az agyra is hatással van. Magas kortizolszint esetén nehezen megy a memorizálás, nem tudsz tanulni, új viselkedési mintákat sem tudsz kipróbálni, hanem mindig a régi viselkedési minták szerint cselekszel. Szétszórt vagy, dekoncentrált, és inkább félénken reagálsz.


Ez nőkre és férfiakra egyaránt igaz, azonban utóbbiak talán inkább mernek az adott helyeztben reagálni, valamit mondani, vagy kiállni magukért – amitől ismét csökken a stresszszintük –, míg a nők valószínűleg előbb menekülnek el, beletörődnek vagy alkalmazkodnak.

Olvasási tipp: Itt több információt is találsz arról, hogyan „Mondj nemet”, és azt is megtudhatod, hogyan tudod megelőzni a kiégést.

3. A kortizol egy stresszhormon. Milyen módszereket ajánl a pszichológus, ha a túl magas kortizolszint negatív hatással van a lélekre?

Ahhoz, hogy ellensúlyozhasd a kortizol lélekre gyakorolt negatív hatásait, illetve gyorsan csökkentsd a stresszt, különböző lazítási technikákat ajánlott alkalmaznod:

  • Meditáció
  • Figyelemfejlesztő gyakorlatok
  • Jóga
  • Autogén tréning

Ami ezen felül szintén segít a magas kortizolszint lélekre gyakorolt negatív hatásai esetén, a mozgás – ideális esetben a szabadban –, illetve a szociális kapcsolatok és a nevetés. Az a tény, hogy egy adott feladatot kihívásként élsz-e meg, nagyban függ az értékelésedtől. Egyrészről értékeled a feladatot, másrészről felméred a forrásaidat, vagyis a lehetőségeidet, amelyek segítségével le tudod küzdeni a kihívást. Amennyiben a feladat felülmúlja a (saját magad által megbecsült) forrásaidat, akkor ez stresszhez vezet. Ha azonban úgy véled, hogy több a forrásod, akkor nyugodt maradsz. Ez azt jelenti, hogy az lenne a legjobb, ha pontosan tudatában lennél a saját erősségeidnek, és azokra hagyatkoznál, és azokban bíznál.

4. Milyen módszereket javasol, ha túl alacsony a kortizolszint?

A túl alacsony kortizolszint egyik jele a krónikus kimerültség. Ebben az esetben mindenféleképpen keressünk fel egy orvost, akivel át tudjuk beszélni, hogy milyen hatásai lehetnek a lélekre és a testre a túl alacsony kortizolszintnek.