Menü

Tévhitek a terhességről

Azért ez már nem lehet igaz

Home » Család » Baba-Mama » Tévhitek a terhességről - 09.2018

Ahogy annyi minden másról, a terhességről is számos városi legenda és mítosz kering. Szájról szájra járnak a riogató, igaznak vélt ’tények’. De ne higgyünk el mindent, amit hallunk. Itt van kapásból négy, a várandóssággal kapcsolatos gyakori tévhit!

Enni kettő helyett

Sokszor hallhatjuk az ’ ilyenkor kettő helyett eszik az ember’ mondatot, azonban ennek nincs sok igazságalapja. Bár a régi mondás kis mértékben még mindig érvényes – hiszen a terhesség alatt mi tápláljuk gyermekünket, és még súlygyarapodást is tapasztalunk –, azonban fontos leszögeznünk, hogy nem két felnőtt helyett eszünk. Számos feltevés kering arról, mennyi is az annyi, ha a terhesség alatt magunkra szedett súlyról beszélünk, a legújabb kutatások viszont azt mondják, hogy kismamaként elég mindössze 300 kalóriával túllépni a terhesség előtti súlyunk megtartásához szükséges ételadagot. És különben is, nem mindenki egyforma. Ma a terhesség alatt felszedendő plusz kilók mennyisége már személyre szabottan kezelendő kérdéssé vált.

A TERHESSÉG FURCSA MELLÉKHATÁSAI

Alkohol

Igazi kényes téma a terhesség alatti alkoholfogyasztás. Míg sokáig egyértelműnek gondolták, hogy semmi esetre sem szabad alkoholos italokat fogyasztani ebben a 9 hónapban, az utóbbi években megjelent több olyan nézet is, melyek egy bizonyos mennyiséget – például napi egy pohár bort – megengedettnek tartanak. Azonban a várandósság alatti biztonságos alkoholfogyasztás mértékéről még mindig nincsenek pontos kutatási eredmények, így az orvosok által továbbra is általánosan ajánlott mennyiség a nullával egyenlő.

Ki a kedvencünkkel!

Sokan a macskát tartják az egyik legnagyobb, várandós anyukákra leselkedő mumusnak. Persze, mint bármelyik tévhit, a cicáktól való félelem is eltúlzott. A macskák miatt egy toxoplazma nevű parazita jelenthet veszélyt a terhes nőkre, azonban ha háziállatunk már a várandósság előtt is megvolt, valószínűleg ki voltunk téve a toxoplazma hatásainak korábban is, így szervezetünk rendelkezik a legyőzéséhez szükséges antitestekkel. Semmi szükség hát rá, hogy megváljunk kedvencünktől, amikor új családtaggal bővülünk. A biztonság kedvéért persze csökkentsük a kockázatot azzal, hogy terhesen nem tisztítunk macskaalmot, és – mivel a toxoplazma a nyers húsban és a talajban is megtalálható – kesztyűben kertészkedjünk, és kerüljük a nem teljesen átsült pecsenyéket.

AZ ANYAI ÖRÖMÖK KEZDETE

Tilos a sport!

Semmi alapja nincsen annak a tanácsnak, hogy hagyjuk abba a testmozgást a terhesség alatt. Főleg, ha már előtte is rendszeresen mozogtunk, semmi káros nem származhat abból, ha továbbra is edzésben tartjuk testünket. Sőt, a várandósság alatti testmozgás segíti a székrekedés és az elvizesedés megelőzését, csökkenti a cukorbetegség kockázatát és javítja kezelhetőségét. Az edzett, fitt kismamáknak könnyebb lehet a szülés, bőrük fokozott rugalmasságának köszönhetően pedig kevesebb terhességi csík jelenik meg rajtuk.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk