Active Beauty
Szülés utáni meglepetések a családban

Tévhitek a baba születése utáni hetekben

Szülés utáni meglepetések a családban

Hosszú várakozást után egyszer csak kisbaba érkezik a családba, és onnantól minden megváltozik. Bár minden anyuka izgatottan várja ezt a pillanatot, a születés utáni első hetek gyakran másképp zajlanak, mint ahogy elképzelték. Milyen meglepetések érhetik az újdonsült kismamákat ebben az időszakban?

A születéstől számított körülbelül 8 hetet hívjuk a gyermekágyas időszaknak. Ez összhangban van az anyuka szülés utáni regenerációs időszakával, ezért egyre nagyobb hangsúlyt kap ennek a minősége.

Szakértők szerint a korábbi generációkhoz képest új jelenségként megjelent a kismamákra nehezedő társadalmi nyomás. Sokszor úgy érzik, hogy minden elvárásnak egyszerre meg kell felelniük, nem csak a baba, de a munka és a társadalmi kapcsolatok terén is. Természetesen ez lehetetlen küldetés, és nem is kell tudni ilyenkor minden fronton helytállni. Érdemes csak az első közösen töltött pillanatokra koncentrálni a kisbabával, a többi dolog pedig majd követi egymást természetesen, a kismama priorizálási szempontjai szerint.

ÉDES BABASZOBA

9 TIPP A GYERMEKÁGYAS IDŐSZAKRA

  1. Testi és szellemi kihívások

A szülés utáni néhány hétben a test rengeteg munkát végez a 9 hónapon át táguló és növő szövetek regenerálódása érdekében. Emellett még anyatejet is termel, kiegyensúlyozott hormontermelésre törekszik, és az esetleges szülés közbeni sérülések is gyógyulásra szorulhatnak. A test mellett természetesen a pszichés egészség is kihívásokkal nézhet szembe, amikor egy nőből anyuka válik, ez egy hatalmas és érzelmes esemény az életében. A türelem kiemelten fontos ilyenkor, ugyanis ez nem történik egyik napról a másikra, az anya-gyermek kapcsolat egy napról-napra erősödő kötelék.

  1. A legnagyobb meglepetések

Ezek természetesen egyénenként eltérőek, de a fiatal anyukák gyakran két dolgot említenek meg az elsők között: a vártnál intenzívebb hétköznapokat és a nem várt emésztési problémákat. A székrekedés vagy az aranyér bizony gyakori kellemetlenség szülés után. A szoptatás is sok kérdést vethet fel az anyukákban, ez is a tanulási és fejlesztési folyamat része. Ellentétben azzal, amit sokan hisznek, az anyukáknak nincsen azonnal elegendő tejük. A tejtermelés csak a születés utáni első napokban kezdődik, az pedig, míg a szoptatás beáll állandóra, napokba vagy akár hetekbe is telhet.

  1. Hormonok

Figyelem, hullámvasútra emlékeztető időszak elé nézünk! A hormonális változások, az alváshiány és mindenekelőtt a felfokozott érzelmi jelenlét a megváltozott mindennapi életben megviselik az idegeket. Ez is normális és teljesen rendben van. A gyermekágyas időszak éppen ezt a folyamatot szolgálja. Az anyukának és gyermekének meg kell szoknia az új családi életet. Ugyanez vonatkozik természetesen az apukákra is, aki úgy tudja legjobban támogatni az édesanyát, hogy gondoskodik a háztartás nyugodtságáról és szervezettségéről. Erre a támogatásra több hétig is szüksége van a családnak, ugyanis az újszülöttek az első napokban sokat alszanak és keveset sírnak, de ez egy-két hét múlva megváltozik.

  1. Élvezzük ki az időszakot

Próbáljunk meg nem rástresszelni, és kiélvezni ezt a néhány hétig tartó periódust! Ez egy izgalmas, kimerítő, de gyönyörű dolog az ember életében, olyan pillanatok, amelyek nem ismétlődnek meg. Ne engedjük tehát, hogy bárki vagy bármi elvegye ezt tőlünk. Ez vonatkozik például a kéretlen látogatókra is, akik ilyenkor illetlenül megjelenhetnek, mert kíváncsiak az új jövevényre. Emiatt aggódhatunk, hogy a kinézetünk nem elég jó néhány nappal a szülés után, pedig a legkevésbé erre kell most összpontosítanunk. Persze előbb-utóbb minden visszatér majd a régi kerékvágásba, de ennek nem ilyenkor van itt az ideje.

  1. Megfelelő felkészülés

A szülés utáni hetekben senkinek nincs kedve és ideje a hétköznapi dolgokkal sokat foglalkozni. Fel tudunk azonban készülni erre az időszakra, például azzal, hogy néhány ételt előre megfőzünk és lefagyasztunk, de támaszkodhatunk kedvenc ételkiszállítóinkra is. Mi a helyzet a háztartással? Kérjük az apuka segítségét! Ha olyan a kapcsolatunk a barátainkkal, tőlük is nyugodtan elfogadhatjuk a segítséget a porszívózásban vagy a mosásban.

 

  1. Látogatók

Hallgassunk az ösztöneinkre ebben a kérdésben! Aki túl fáradtnak vagy érzelmileg túlterheltnek érzi magát a vendégek fogadásához, az érvényesítse saját igényeit és akaratát. Az őszinteséget értékelni fogják a látogatók is. Aki viszont alig várja, hogy megmutassa kicsi kincsét a nagymamának vagy a barátoknak, az természetesen nyugodtan vendégelje meg szeretteit. Eltérhetünk azonban a korábbiaktól, nem kell lázasan készülnünk és kiszolgálnunk őket, hagyjuk, hogy csináljanak maguknak egy kávét, mi pedig nyugodtak élvezhetjük a társaságukat.

  1. Telefon mentes napok

A közösségi média világa épp olyan szép, mint amennyire megtévesztő. Még akkor is, ha valójában tudjuk, hogy nem mindig fedi a valóságot, tudat alatt nyomást gyakorol lelki világunkra. Tegyük félre a telefonunkat ezekben a napokban! A digitális detox-nak köszönhetően több időnk marad arra, hogy átéljük a pillanatot és teljes figyelmünket kisbabánknak szenteljük.

ANYA LETTEM!

  1. Szülésznő segítsége

A nagymamák és barátnők bizonyára sok hasznos tanáccsal tudnak ellátni, de nem tudják helyettesíteni egy szülésznő szaktudását, aki jártas az egészségügyben és csecsemőgondozásban. Bármilyen gond merül fel, egy szülésznőhöz bizalommal fordulhatunk. Nincs haszontalan vagy kínos kérdés!

  1. Maradjunk aktívak

A gyermekágyas időszak nem egyenlő azzal, hogy egész nap csak fekszünk és pihenünk kisbabánkkal, a túl sok ágyban töltött idő bizonyítottan kontraproduktív és ártalmas is lehet. Az időszak elnevezése inkább arra utal, hogy próbáljunk meg otthon, nyugalomban és stresszmentes környezetben maradni. Ha anya és gyermeke elég fittnek érzi magát, egy könnyű séta is belefér a friss levegőn. Az egyetlen fontos dolog, hogy mindig legyen elég idő a pihenésre és az összebújásra.