Menü

Ilyen színű ruhában hódíthatunk

A színtípusok ereje

Home » Szépség » Divat » Ilyen színű ruhában hódíthatunk - 03.2019

Miért van az, hogy míg az egyik szín csodálatosan kiemeli az arcunkat, és szinte ragyog tőle a bőrünk, a másiktól sápadttá válunk? Azt, hogy melyik szín és annak melyik tónusa áll jól nekünk, meghatározza, hogy milyen típusúak vagyunk. A színszakértők négy alapcsoportba sorolják az embereket a szem- haj- és bőrszín alapján. Van a tél, a tavasz, a nyár és az ősz típus – de tegyük is hozzá gyorsan, hogy az esetek többségében ezek keverednek egymással.

A tavasz típus jellemzői és színei

A tavasz típusúak haja jellemzően szőkés árnyalatú, szemük kék, aranybarna vagy akár sötétzöld is lehet, bőrük kissé sápadt, áttetsző és finom, melyen gyakran szeplők is megjelenhetnek. Általában minden tavasz típusúnak jól állnak a pasztell színek (a pezsgő, a krém, a beige, a drapp), a barack és a vízkék.

Altípusai: világos tavasz (a nyár jegyeivel kombinált), meleg tavasz (az ősz jegyeivel) és tiszta tavasz (a tél jegyeivel)

A világos tavaszhoz nagyon jól illenek az olyan meleg színek, mint a világos lazac, a halvány türkiz, a pezsgőszín és a zöld lágy árnyalatai. A meleg tavasz színei a terrakotta, a sötétebb sárga, barack, eperszín, a korall és a türkiz. A tiszta tavasz számára a legjobb választást az élénkebb színek, a türkiz, az arany, a csokoládé, a korallpiros és a narancs jelentik, ezeket kombinálhatja halványabb színekkel.

6 ELŐNYÖS DIVATTIPP ALACSONY HÖLGYEKNEK

 A nyár típus jellemzői és színei

A nyár típus haja a világos, platina szőkétől a vörösön át egészen a sötét barnáig szinte bármilyen lehet. Szeme a kék valamely árnyalata (világoskék, szürkés- vagy zöldeskék), esetleg világosbarna. Bőre világos, nagyon finom, vékony, tejszerű vagy enyhén rózsás. Általában a finom, halvány pasztell színek, a galambszürke, a halvány rózsaszín, a babakék, a tört fehér és a liláskék hozza érvényre bőrük finomságát, vonásaik lágyságát.

A világos nyáron nagyon jól mutatnak a finom színek, az almazöld, a citromsárga, a levendula, a jégkék és a halványlila.  A lágy nyár mentában, pávakékben, lilában, középkékben tündököl igazán. A hideg nyár színe a türkiz, a levendula, a csontszín és a narancs.

A nyár típusú emberekhez a halvány pasztell árnyalatok passzolnak a legjobban.

Az ősz típus jellemzői és színei

Az ősz típus egyik fő ismertetőjegye csodálatos vörös hajkoronája, amely a vörösesszőkétől egészen a gesztenyebarnáig terjedhet. Nagyon izgalmas párosítás, amikor a vöröses hajhoz acélkék, olívazöld vagy egészen sötétbarna szemek társulnak. Jellemzően az ősz típusú hölgyek szemének van egy jellegzetes bronzos-aranyos- borostyános csillogása, pettyezettsége. Bőrük érzékeny, sárgás, aranyos árnyalatú, gyakran szeplőkkel tarkított.

Az ősz típusúak nagyon mutatósak lehetnek, ha föld színeket – drappot, olajzöldet, rozsdabarnát, bordót, aranyat vagy narancsot – viselnek.

Altípusai: meleg ősz (tavasz jegyekkel), lágy ősz (nyár jegyekkel), sötét ősz (tél jegyekkel)

A meleg ősz színei az aranybarna, a terrakotta, az olajzöld, a pávakék. A lágy ősz kávé, mohazöld, sötét lazac, vöröses narancs, rozsdabarna és türkiz színekben lehet igazán önmaga. A sötét ősznek érdemes a meleg, mély árnyalatokat előnyben részesítenie, mint amilyen a sötétbarna, a mustár, a meleg türkiz, a petrolkék és az arany.

AKI MER, AZ SZÍNES SMINKET VISEL

A tél típus jellemzői és színei

A tél típusúak haja általában sötét színű, a barnától egészen a kékesfeketéig. Szemük árnyalata széles skálán mozog, a szürkéskéktől, a jeges kéken és ibolyakéken át a sötétzöld és sötétbarna színig terjed. Bőrük lehet porcelánszínű, de akár sötétebb is. Mivel a tél típusúaknál elég nagy a kontraszt a sötét haj és a szemszín között, bátra viselhetnek akár pasztelles vagy merészebb tónusokat is.

Altípusai: tiszta tél (tavasz jegyekkel), hideg tél (nyár jegyekkel), sötét tél (ősz jegyekkel)

A tiszta tél típusnak nagyon jól állnak az élénk színek, a királykék, a türkiz, az erős piros, a magenta vagy a fekete-fehér kombináció. A hideg tél színei a jeges szürke és rózsaszín, a málna, a fukszia, a szilvakék, a liláskék és a fenyőzöld. A sötét tél színeit kiemelik a barna, a sötét narancs, a mély  türkiz, a csontszín, a magenta, a levendula és a jeges kék.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk