Menü

Szeresse magát!

#selflove

Home » Gasztro és Sport » Szeresse magát! - 05.2018

A közösségi média segíthet a jobb testérzet kialakításában. Csak tudnunk kell, hogyan.

A sport témaköre mindig is nagyon megosztotta a közvéleményt. Kezdve az olyan alapvető kérdésekkel, mint az edzés ideális időtartama, gyakorisága és intenzitása, egészen a sportolást követő táplálkozásig – minden térdhajlításhoz tartozik különvélemény.

A sport tehát mindig is vitatéma volt, de most, a közösségi média platformok megjelenésével – mint az Instagram és a Facebook – ez a konfliktus egészen új szintre került. Mindegy, hogy a #fitspiration által ígért acélos izmokról, a #girlswholift erejéről vagy a #thinspiration terjesztette egészen extrém formákról van szó, számtalan motivációs módszert találunk megannyi hashtag alatt, melyek tényleg működnek, becsszó!

De valójában mennyire motiválnak a tökéletes testű fitneszbloggerek? Sokszor az instagramfeed végigböngészése nem épp arra sarkall minket, hogy beleugorjunk az edzőcipőnkbe és tovasprinteljünk; ehelyett inkább frusztráltan, nyomasztó gondolatokkal a fejünkben nyúlunk el a kanapén, és azon gondolkozunk, hogy mit nézzünk a tévében.

Persze valahol a szívünk legmélyén tudjuk, hogy számtalan fotó a profi beállításnak köszönhetően ilyen tökéletes, és hogy kevés közük van a való világhoz. Ennek ellenére hatással vannak ránk – tudatosan vagy tudat alatt. Ahelyett, hogy a megérzéseinkre hallgatnánk, és arra figyelnénk, hogy mi az, ami a testünknek valóban jót tesz, fitneszőrületeknek dőlünk be.

Angelika Resch blogger, akit a legtöbben a hellopippa.com Angie-jaként ismernek, ugyancsak rengeteg sportágat kipróbált azért, mert akkor épp divatosak voltak. Járt futni, bokszolt, kipróbálta a pilatest és a high intensity traininget is, de igazán boldoggá az tette, hogy megtalálta a neki való mozgásformát, a jógát. „A jóga volt az első trendi sport, amellyel kapcsolatban nem az volt az érzésem, hogy azért csinálom, hogy másoknak tetsszen vagy különösen vagány legyek. A jógát magam miatt csinálom” – mondja Angie.

Angelika Resch, életmódblogger

»A testünk öntudatlanul is rengeteget beszél hozzánk – csak meg kell hallgatnunk a mondanivalóját.«

Ezzel ő egy fontos dolgot mond ki: ne mások miatt, hanem magunk miatt sportoljunk. Ami tulajdonképpen teljesen logikusan és érthetően hangzik. Mégis hogy lehetséges az, hogy egy szuper sportteljesítményünk után az első gondolatunk nem az, hogy milyen remekül érezzük magunkat, hogy megcsináltuk, hanem hogy vajon melyik Instagram-filter tudná ennek a pillanatnak a jelentőségteljességét még jobban hangsúlyozni?

„A közösségi média egész biztosan befolyásol minket, de az élet sok más aspektusa is ezt teszi. A lényeg, hogy mindig maradjunk hűek önmagunkhoz, és ne akarjunk másnak látszani, mint akik vagyunk. Ha ez mégis megtörténik, tudjuk, hogy átléptünk egy bizonyos határt” – mondja Angie. Ez nem azt jelenti, hogy nem inspirálódhatunk mások által. De közben érdemes újra és újra feltennünk magunknak a kérdést: miért sportolok? A következő Instagram-fotómért? Vagy magamért?

EDZÉS? CSAK KÉNYELMESEN!

Az egészség az első helyen

A példaképek és az ihletforrások segítenek a célok kitűzésében és motiválnak minket az ahhoz vezető úton. Kitűzött célunkat viszont csak akkor érhetjük el, ha megtaláljuk a belső egyensúlyunkat. És valóban segítenek ezek a példaképek abban, hogy ráleljünk a fittebb énhez vezető útra, vagy csak hamis ígéretekkel csábítanak minket?

Angie-nak egy rendkívül mély nyomot hagyó élmény segített a belső egyensúly megtalálásában. „Ez az élmény tette számomra világossá, hogy az életben mi mitől függ, és mi az, ami számít – emlékszik vissza. – És az nem az álomalak, vagy az, hogy mennyi kalóriát fogyasztunk el egy nap, vagy hogy két vagy öt alkalommal edzünk-e egy héten.”

És hogy mire alapozza ezt? „Úgy gondolom, hogy amíg az egészség áll az első helyen a prioritási listán, addig jó úton járunk.” Sok embernek először is meg kellene tanulnia a saját testének jelzéseire hallgatni. Mi a jó neki? Hogy segíthetek neki ismét egyensúlyba kerülni? „Én mindig azt csinálom, amihez kedvem van. Ha az az érzésem, hogy a testemnek egy kis kihívásra van szüksége, akkor egy intenzívebb, hosszabb edzést tartok. Ha épp nem érzem olyan jól magam, akkor néha csak 10 percet tornázok a jógamatracomon, mindenféle megerőltetés nélkül” – mondja Angie.

MIÉRT FONTOS A NYÚJTÁS?

Érezze jól magát a bőrében

Ezt a szemléletmódot képviseli a Body Positivity mozgalom. Számtalan nő és férfi tesz közzé a közösségi médiában fotókat magáról, mindegy, hogy van-e épp úszógumija vagy nincs. Ők ezzel azt akarják megmutatni, hogy jól érzik magukat a bőrükben, és hálásak azért, amit a testük nap mint nap teljesít.

De hogy sikerülhet egy ilyen harmonikus viszonyt kialakítanunk a saját testünkkel? Egy kevés egoizmus mindig segít: elég időt kell szánni magunkra, és időről időre szükség van egy kis kényeztetésre.

Hiszen a legjobban akkor érezzük magunkat, ha ellazultunk és kellően nyugodtak vagyunk. Ebben az állapotban álljunk a tükör elé, és kezdjük el testünk minden porcikáját alaposan szemügyre venni. De ahelyett, hogy azonnal ráböknénk a problémás területekre, csak azokra a részekre koncentráljunk, melyeket a legjobban szeretünk magunkon. Van, akinek az segít, ha hangosan felsorolja vagy felírja ezeket. Ezt követően fókuszáljunk azokra a testtájakra, melyeket kevésbé szeretünk. Ahelyett, hogy rossz érzést keltenének bennünk, inkább gondolkodjunk el azon, hogy mit tudnánk tenni annak érdekében, hogy meg tudjunk végre barátkozni ezekkel a testrészeinkkel. Ez lehet a rendszeres sport, az egészségesebb táplálkozás vagy az, hogy pozitívabb szemszögből nézzük ezentúl a hibáinkat, melyek sokszor csak a mi fejünkben léteznek.

Ha egyszer világossá válik számunkra, hogy mi a különbség a „színpadi” látszatvilág és a saját testünk között, akkor egy új trend sem fogja utunkat állni. És akkor a #fitspiration helyett az első helyre a #szeretemmagam kerülhet.

LUSTA LÁNYOK FOGYÓKÚRÁS TIPPJEI

„Érezze jól magát”-tippek

Fogadja el magát olyannak, amilyen valójában!

Rendületlenül nyomja a felüléseket, mert hasizmai nem akarják megmutatni magukat? A vélt problémás zónák helyett kezdje el inkább megdolgoztatni kedvenc testtájait!

Tanulja meg elfogadni a bókokat!

Ahelyett, hogy a következő dicséretre is az „Igen, de a combjaimat utálom” választ adná, egyszerűen csak köszönje meg, élvezze és bókoljon ezentúl Ön is rendszeresen magának – és másoknak is.

Élvezze megbánás nélkül!

Az olyan fogalmakat, mint a „cheatday”, azaz csalónap, törölje ki a szótárából. Ha szervezetének pizzára van szüksége, akkor minden porcikája imádni fogja, élvezze csak nyugodtan, lelkiismeret-furdalás nélkül. A következő napon pedig a sportolás utáni mennyei érzés miatt menjen el mozogni, és ne azért, hogy a pizza kalóriáit elégesse.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk