Active Beauty
Szemhéjtus, szemceruza & szempillaspirál

A klasszikus hangsúlyok

Szemhéjtus, szemceruza & szempillaspirál

Az, hogy mi számít attraktívnak, folyamatosan változik. A szemek azonban mindig is fontos szerepet játszottak. Nem csoda, hogy évezredek óta kontúrozzák és hangsúlyozzák őket.

Ha sminkelési szokásokról van szó, a nők körében egyértelműen látszik, hogy mi a prioritás: a szem­ smink. A Transparent Kosmetik megkérdezése szerint a nők kétharmada számára a szempillaspirál a legfon­tosabb sminkeszköz, egyharmaduk pedig szemceruza nélkül nem hajlandó az utcára lépni. Ez nem meglepő, hiszen a szemet a lélek tükrének nevezik. A hosszú, dús szempillák fiatalosságot és életerőt sugároznak. De nem ez az egyetlen oka annak, hogy az emberek évezre­dek óta festik a szemüket.

Csupa feketeség

Őskori régészeti leletek bizonyítják, hogy 50 000 évvel ezelőtt már a neandervölgyiek is sminkelték magukat. Ezzel kapcsolatban az első, egyértelmű feljegyzés az ókori Egyiptomból származik. Ugyanis az ásatások során az egyiptomi sírokból szemfestéktartók kerültek elő, amiből arra következtethetünk, hogy akkoriban a kozmetikai szere­ket férfiak és nők, szegények és gazdagok egyaránt alkalmazták. Kez­detben elsősorban a szemöldök belső része és az orrhegy közötti ré­szen használtak smaragdzöld szemhéjpúdert és fekete szemfestéket, később az intenzív fekete, halántékig húzott kontúrok és vonalak vál­tak népszerűvé.

Viszont az egyiptomiaknál a sminkelés nemcsak az esztétikáról szólt, hanem mágikus gyógyítóerőt is tulajdonítottak neki, és egész­ségügyi szempontból is hasznosnak bizonyult. Úgy hitték, hogy a szemsminkként használt zöld malachitpor összekapcsolja őket Hat­horral, aki a szépség és szerelem istennője volt az egyiptomi mitológiá­ban. A feketére festett szem Hórusz fényisten és Ré napisten védelmét jelentette. A védőhatásra azonban nemcsak mágikus, hanem kémiai magyarázat is volt: a malachitnak mint rézásványnak antiszeptikus ha­tása van, a fekete szemfestékük pedig ólomsókat tartalmazott, ami egész kis mennyiségben serkentette az immunrendszer működését, és védett a fertőzésektől, valamint a napsugárzástól, hosszú távon alkalmazva viszont mérgezést okozott.

5 TIPP A HOSSZÚ ÉS DÚS SZEMPILLÁKÉRT

Szép szemek keleten és nyugaton

A szemsmink Egyiptomból indulva a világ nagy részét meghódította. Perzsiában a fekete szemfestéket a spiri­ tuális bölcsesség forrásának tartották, Indiában pedig már az aranykorban is a gonosz távol tartására használ­ták. Az egyiptomiakhoz hasonlóan a görögök és rómaiak is antimont, ólomszulfidot, hamut vagy kormot hasz­náltak szemük feketére festéséhez. A zöld festéket ma­ lachitból, a kéket azuritból, a sárgát sáfrányból nyerték.

Míg Afrikában és Ázsia bizonyos régióiban a fekete szemfesték évszázadokon keresztül használatban ma­radt, addig Európából a szemsmink a római birodalom bukása után teljesen eltűnt. A középkorban az egyhá­zak szerint bűnnek számított, ha valaki túl sokat foglal­kozott a külsejével. Csak a 19. század közepén kezdték el az emberek újra festeni a szemüket, először nagyon visszafogott formában. A nők korommal, szénnel vagy fekete bodzával sötétítették a szemöldöküket és a szempilláikat azelőtt, hogy Eugéne Rimmel francia parfümkészítő 1869­-ben Angliában kifejlesztette az első szempillaspirált vazelinből és szénporból. Nem sokkal később felbukkantak az első műszempillák, és mivel a ragasztási kísérletek nem voltak igazán sikere­sek, tűvel varrták a szemhéjakra őket.

Filmbe illő pillantások

Az erős szemsmink csak Nefertiti mellszobrának 1912­-es felfedezésekor jött vissza a divatba Nyugaton. Az egyiptomi stílusért való rajongást a némafilmek is to­vább erősítették. Európában Eugéne Rimmel cége fiai­nak köszönhetően a szemsminkelés pionírja maradt. Az USA­-ban a Max Factor, egy lengyel gyökerekkel ren­delkező cég vetette meg a lábát színpadra tervezett sminkek készítőjeként, és 1916­-ban ő tette a szemhéj­ púdereket és szemöldökstifteket Hollywoodon kívül is hozzáférhetővé. Egy évvel később a Maybelline márka forgalomba hozta az első amerikai szempillaspirált.

Orosz táncosok által inspirálva a kozmetikumgyár­tók szépen lassan a színes szemhéjpúdereket is felvet­ték a kínálatukba. Viszont 1950-­ig a feketével kontúro­zott cicaszem maradt a legnagyobb kedvenc. Csak a „szvingelő” hatvanas években kezdtek el újra kísérle­tezni a szemsmink stílussal, 1970-­től megjelentek a pasztellszínek, majd pedig az erőteljesebb, színes ár­nyalatok. A klasszikus, fekete festékkel hangsúlyozott szemek viszont mindig divatban maradtak – a férfiak körében is. Sztárok, mint Mick Jagger, David Bowie és Prince az 1960-­as évektől fekete szemceruzával kon­túrozott szemekkel léptek színpadra, és ők adták a sminkeszköznek a „guy liner” becenevet. Manapság a szemsmink nemcsak a nők körében népszerű, hanem egyre több fiatal férfi is vise­li, elsősorban Koreában és Japánban.

SZÉPSÉGTIPPEK A NAGYVILÁGBÓL

A technika diadalmenete

Mivel manapság is az igéző tekintet a csábítás első számú eszköze, sok termékgyártó fejlesztései a szempillák dúsítására irányulnak. A vita­minokat, olajokat vagy aminosavakat tartalmazó szérumok serkentik a növekedést, a szempillaspirál­-primerek előkészítik a szempillákat a festéshez, és még dúsabb eredményt ígérnek, bizonyos speciális spirá­lok pedig nejlonszálakkal dúsítják és hosszabbítják a szempillákat.

A műszempillák egy mágneses szemhéjtusra ragasztva illeszthetők fel a szemhéjra, a féltartós szempilla­hosszabbító eljárásoknál pedig egyesével, a saját szempillákra teszik fel a szintetikus szempillákat.

A modern sminktermékek viszont nemcsak az optikai trükkök miatt olyan népszerűek, hanem mert antiallergének, egészséges összetevő­ket tartalmaznak, és ápoló hatással is rendelkeznek. A natúrkozmetika a szemsminkek kapcsán is egyre csak tör előre, a modern szemceruzá­kat növényi olajokból, viaszokból és egészségre ártalmatlan pigmen­tekből, például vas­-oxidból készítik, és még az intenzív szemhéjpúder­ festék­színeket és a metálos hatást is környezetbarát összetevők adják. A biológiailag lebomló cellulózból előállított csillámrészecskék helyet­tesítik a műanyagból készülteket, és kímélik a környezetet.