Active Beauty
Szabad gyökök

Mi segíti a bőrt?

Szabad gyökök

Mi történik, ha a szabad gyökök megtámadják a bőrt? Többek között segítenek a C-vitamin krémek.

Szérumok, krémek vagy maszkok – a dm-nél egyre több a C-vitamint tartalmazó bőrápoló termék. Nem csoda, hiszen modern életmódunk a szabad gyököket egyre agresszívebbé teszi, és a bőr önmagában alig képes leküzdeni az ilyen sejtkárosodást.

A szabad gyökök károsítják a bőrt. Az arcbőr elveszíti fényét, és ráncok jelennek meg rajta. Ezt már hallottuk, mégsem tudjuk igazán elképzelni az egészet.

MIK AZOK A SZABAD GYÖKÖK?

A frissen vágott alma lédús, az avokádó zöld színű. Ha azonban néhány percig ott hagyod őket, a kép megváltozik, felületük megbarnul és ráncos lesz. Itt nagyszerű munkát végeztek a szabad gyökök.

A szabad gyökök rendkívül reaktív molekulák, amelyek mind a környezetben, mind a testsejtjeinkben előfordulnak. Hiányzik belőlük egy bizonyos elektron, ezért kötődnek a szomszédos sejtekhez, és kivonják belőlük a hiányzó elektront. Az eredmény könnyen látható az almában és az avokádóban: az érintett sejtek károsodnak, instabillá válnak és néha teljesen elpusztulnak.

MILYEN A BŐRTÍPUSOM?

HOGYAN HATNAK A SZABAD GYÖKÖK A BŐRRE?

A szabad gyökök által megtámadott bőrsejtek elveszítik a regenerálódási képességüket, kevesebb kollagént termelnek és összességében gyengébbé válnak. Az úgynevezett oxidatív stressz a bőrön a szabad gyökök túlzott kitettségében, gyulladásos reakciók formájában, de szárazságként és mindenekelőtt a bőr idő előtti öregedésében nyilvánul meg (ráncok, pigmentfoltok, rugalmasságvesztés).

HOGYAN KELETKEZNEK A SZABAD GYÖKÖK?

A szabad gyökök a szervezet bizonyos anyagcsere folyamatainak salakanyagaként keletkeznek, de a bőr külső tényezők révén is ki van téve szabad gyököknek. Az UV-sugárzás, a szmog és a finom por a szabad gyökök tipikus kiváltó tényezői, amelyeknek szinte minden nap ki vagyunk téve.

Pontosan ez a probléma, a test védelem nélkül általában nem birkózik meg a szabad gyökökkel. A C-vitamin vagy a test által termelt Q10 koenzim segíti a sejteket az oxidatív támadások elhárításában. Ez a védelem azonban nem korlátlan, minél idősebbek vagyunk, annál nehezebb a sejt saját védekezésének sikere. Ha magas az oxidatív környezeti szennyezés is, a testet egyszerűen túlterheljük.

MI SEGÍT AZ OXIDATÍV STRESSZ ELLEN?

A szervezet segítséget kap elsősorban C-vitamin, valamint E-vitamin és cink formájában. Ezek az erőanyagok ártalmatlanná teszik a szabad gyököket azáltal, hogy szinte önként adják nekik a hiányzó elektront, megakadályozva ezzel a reaktivitásukat.

Számunkra ez azt jelenti, hogy ha az egészséges táplálkozás és életmód révén elegendő vitaminnal látjuk el a testet, akkor azzal fel vagyunk fegyverkezve, de sajnos még így sem mindig vagyunk teljesen védettek. A szervezet nem tudja sokáig tárolni a C-vitamint, a felesleges mennyiség kiválasztásra kerül, ezért rendszeresen pótolni kell.

AZ ÉRETTEBB BŐR ÁPOLÁSA

C-VITAMINOS KRÉMEK ÉS SZÉRUMOK – HOGYAN MŰKÖDNEK?

Amikor az oxidatív bőrstresszről van szó, a szervezet célzottan használja fel vitamintartalékait, például immunvédelemre, sebgyógyulásra és hasonlókra. A bőr igényeinek nem mindig van elsőbbsége.

Ha továbbra is meg akarod akadályozni a szabad gyökök által okozott bőrkárosodást, akkor nemcsak belülről, hanem kívülről is elegendő mennyiségű vitamint kell bevinned C- és E-vitamint, cinket, valamint Q10 koenzimet tartalmazó ápolószerek segítségével.

MIT TEHETEK MÉG?

A célzott antioxidáns ellátás segít kivédeni a szabad gyökök támadásait és megerősíti a bőrt. A legjobb védelem azonban a rendszeres UV-védelem és az egészséges életmód. Kerüld az olyan káros anyagokat, mint a nikotin, próbáld meg minél jobban elkerülni a szmogot, hagyj a testednek időt a pihenésre és a regenerálódásra, legyél sokat a friss levegőn. És mindenekelőtt: maradj nyugodt! A stressz tökéletes táptalaj a szabad gyökök számára.