Active Beauty
Szőnyegtisztítás: hatékony tippek és trükkök – hasznos háziszerekkel együtt

Szőnyegápolás

Szőnyegtisztítás: hatékony tippek és trükkök – hasznos háziszerekkel együtt

Minden egyes nap azon járkálsz, néha még különféle ételekkel és italokkal is összekoszolod, sőt, egyes háztartásokban a négylábúaknak is ez a kedvenc alátétük a finom csont rágcsálásához. De hogyan lehet a legjobban kitisztítani a szőnyeget? Ehhez hoztunk több egyszerű és hatékony ötletet.

Fontos tudnivalók tisztítás előtt

Először ellenőrizd a szőnyeg anyagösszetételét. Bizonyos esetekben ugyanis nem is lehetséges a házi szőnyegtisztítás – például a selyemből készült daraboknál. Ilyen esetben jobb, ha egy profi segítségét kéred. Ezen kívül számos olyan folt létezik, amit szintén csak a megfelelő szaktudással lehet alaposan eltüntetni, ilyen például a gyümölcslé hagyta nyom.


Alapvetően két különböző szőnyegtisztítási módszer van:

  1. Alaptisztítás: Ide sorolandó a szőnyeg rendszeres kiporszívózása (ezt mindig a legalacsonyabb fokozaton tedd, hogy ne tegyél kárt az anyag felületében és a szerkezetében). Ezen kívül ajánlott bizonyos időközönként kiporolni és kirázni a textilt, így eltávolítva belőle a port és szennyeződéseket. A kellemetlen szagoktól viszonylag könnyedén megszabadulhatsz, ha a friss levegőn rendszeresen kiszellőzteted a szőnyeget. A gyártó utasításaitól függően egyes darabokat akár a mosógépben is ki lehet mosni.
  2. Mélytisztítás: Három- vagy ötévente érdemes elvégezni egy professzionális szőnyegtisztítást. Ezáltal szebb lesz a szőnyeg, továbbá a mélyen található szennyeződések is eltűnnek belőle. Tipp: mielőtt elviszed egy professzionális szőnyegtisztítóba, mindenféleképp járj utána a szolgáltató értékeléseinek – ezáltal sok kellemetlenségtől óvhatod meg magad.


Szőnyegtisztítás: a leghatékonyabb (házi)szer


Az alapos tisztításra időt kell szánni. Ha egy szőnyeget speciális termékekkel frissítesz fel, akkor addig senki (se ember, se háziállat) ne lépjen rá. Továbbá arra is figyelj, hogy még tisztítás előtt alaposan kiporszívózd, és csak azt követően kezdj neki a munkának.

  • : Sok esetben semmi baja nincs még a szőnyegnek, mindössze a rojtjai vannak elszíneződve. Ezek tisztításához teríts ki a padlóra egy nagy kartonlapot vagy papírt, arra rá a szőnyeget. Nedvesítsd be vízzel a rojtokat, és simítsd ki azokat. Ezután alaposan szórd be azokat sóval, és várd meg, hogy a só teljesen feloldódjon. Ezután egy szivaccsal vagy egy kefével többször dörzsöld át a rojtokat. Várd meg, hogy teljesen megszáradjon, ezután eltávolíthatod a kartonlapot, és a szőnyeget a szokott módon használhatod.
  • Langyos víz és mosogatószer: Kisebb balesetek esetén segíthet a folt eltüntetésében a langyos víz és némi mosogatószer keveréke. Ehhez tegyél 200 ml vizet egy tálba, majd két-három csepp folyékony mosogatószert. Alaposan keverd össze, majd nedvesíts be vele egy fehér pamutrongyot. A ronggyal többször töröld át az érintett területet. Ezután simítsd át vele a szőnyeget, méghozzá a csomózás irányába, majd várd meg, hogy teljesen megszáradjon.
  • Borotvahab: A fehér borotvahab szintén rendkívül hatékony, ha el szeretnéd távolítani a szőnyegből a szennyeződéseket. Ehhez fújd rá az érintett területre, rövid ideig hagyd hatni, majd egy tiszta pamutronggyal óvatosan dörzsöld a szőnyegbe. Mindig kívülről haladj befelé, nehogy még nagyobb legyen a folt. Attól függően, hogy mennyire makacs a szennyeződés, a hatóidő 2 órától akár 24 óráig is terjedhet. Az idő letelte után egy kefe segítségével keféld ki a beszáradt habot, vagy alacsony fokozaton porszívózd ki. Ha még nedves a szőnyeg, akkor a friss levegőn hagyd megszáradni, azonban figyelj arra, hogy ne érje közvetlen napsugárzás, mert attól kifakulhat.
  • Szőnyegtisztítóhab és kefe: Főleg makacs foltok és kellemetlen szagok esetén ajánlott speciális szőnyegtisztítótermékek használata. Mielőtt azonban ezekkel a készítményekkel kezelnéd a teljes szőnyeget, először teszteld le egy kicsi és nem túl feltűnő részen, így megakadályozva, hogy esetleg kárt tegyél az anyagban. A foltok eltüntetése érdekében alaposan fújd be a szőnyeget a tisztítóhabbal, majd egy kefével dolgozd bele, a gyártó által megadott hatóidő letelte után pedig porszívózd ki. Amennyiben szükséges, ismételd meg a folyamatot.

Speciális folteltávolító kefékkel az olyan makacs foltok is könnyedén eltávolíthatók, mint a vörösbor vagy a házillatok nyomai. A kezelés során figyelj arra, hogy ne legyenek közvetlen közelben gyerekek és kisállatok, majd utána alaposan szellőztess ki. Ezeket a termékeket mindig tartsd elzárva!

Tipp: A shaggy szőnyegek a hosszú szálaik miatt könnyedén bekoszolódnak, továbbá igencsak nehézkes eltávolítani belőlük a szennyeződéseket. A saját életed megkönnyítése érdekében az ilyen darabokat ne olyan terekbe tedd, ahol étkeztek vagy játszatok. Inkább keress nekik helyet a hálószobában, ahol a puhaságukkal még kellemesebb hangulatot teremtenek.