Active Beauty
Okos ötletek a tavaszi nagytakarítás mellé
Szöveg: Nagy Viktória

Spórolj időt és pénzt!

Okos ötletek a tavaszi nagytakarítás mellé

A tavaszt mindenki várja – az ilyenkor időszerű nagytakarítást azonban már jóval kevesebben. Az alábbi tippjeinknek hála nem csak időt, de még pénzt is spórolhatsz, míg tetőtől talpig gatyába rázod a lakást.

Szisztematikus takarítás
Sokan csak úgy fejest ugranak a takarításba, ami nem a legokosabb. Ha terv szerint haladsz a rendrakással, akkor rengeteg időt spórolhatsz meg. Menj szobáról szobára, és először azokat a feladatokat végezd el, melyekhez ugyanolyan eszközökre van szükséged. Alapvetően a következő sorrend javasolt:
  • Fentről lefelé: A portörlésnél mindig a legfelső polccal kezdj, és onnan haladj szépen lassan lefelé. Ezáltal megakadályozod, hogy a por ráhulljon a már korábban letakarított területekre.
  • A kevesebb néha több: Pakolj le minden porfogót a polcokról és az ablakpárkányról. Közben pedig azon is gondolkozz el, hogy mi az, ami annyira nem tetszik már. Ha van ilyen, akkor azt vissza se tedd, inkább pakold el egy szekrénybe vagy add tovább. Minél kevesebb tárgyat kell kerülgetned, annál gyorsabban haladsz a takarítással.
Szintén rendkívül fontos, hogy a portörlés mindig előzze meg a porszívózást. A fafelületeket pedig az erezet irányával megegyezően töröld le. A tavaszi nagytakarítást az is lerövidíti, ha megfogadod az alábbi trükköket, melyeknek hála sokkal kevesebb por lesz a lakásodban:
  • Szellőztetés: A rendszeresen szellőztetett helyiségekben sokkal kevesebb por gyűlik össze, ugyanis a levegőcserének köszönhetően sok por magától távozik a szobából. Emellett a levegő páratartalmát is szabályozod, márpedig ha megfelelő a páratartalom, akkor a por nem tud olyan nagy területet befedni.
  • Kevesebb porgyűjtő: A textíliákban, szőnyegekben, ágyneműben és kárpitozott bútorokban rengeteg por halmozódik fel. Annak ellenére, hogy elsőre több munkának tűnik, összességében időt spórolsz azzal, ha ezeket rendszeresen kirázod. Ezáltal elejét veheted annak, hogy vastag porréteg üljön az anyagokba. A kanapét, a fotelt és a matracot pedig rendszeresen porszívózd ki, így szintén kevesebb por lesz a lakásban.

15 háztartási fortély

Kevesebb vegyszer = kisebb költségek = fenntartható takarítás
Rengeteg pénzt takaríthatsz meg, ha nem vegyszereket és speciális tisztítószereket használsz a nagytakarítás során, hanem inkább szétnézel a konyhádban, és azokból készítesz magadnak hatékony keverékeket. Jó tudni, hogy környezetkímélő, természetes anyagokkal is tisztává varázsolhatod az otthonodat.

Íme, néhány tipp:
  • A zuhanyrózsa vízkőtelenítése: ahhoz, hogy a csaptelepekről eltüntesd a vízkövet, mindössze ecetre és egy zacskóra lesz szükséged. Utóbbiba tölts némi ecetet, majd az egészet úgy rögzítsd a zuhanyfejre, hogy azt elfedje az ecet. Ezt nyugodtan hagyd hatni, addig legalább tudsz haladni a többi feladattal.
  • Fugák: a fuga tisztításától elsőre sokan visszariadnak, majd különféle kíméletlen vegyszerek segítségét veszik igénybe. Utóbbiak azonban igencsak agresszív anyagokat tartalmaznak, ezért mi inkább a következő megoldást javasoljuk. Szükséged lesz egy régi fogkefére és citromlére. A kefét mártsd bele a citromlébe, majd dörzsöld át vele a fugákat. Ha úgy véled, hogy ez nem lesz elegendő, akkor adj a citromléhez némi sütőport.
  • Lefolyótisztítás: ehhez szintén sütőporra és egy fél pohár ecetre lesz szükséged. Először szórd a lefolyóba a sütőport, majd öntsd rá az ecetet. A keletkező hab környezetkímélő módon tisztává fogja varázsolni a csöveket.
Amennyiben nem szeretnéd Te magad elkészíteni a tisztítószereket, akkor jó hír, hogy számos környezetkímélő és fenntartható terméket találsz már a dm polcain is! A Pro Climate termékek küldönlegessége, hogy környezetsemlegesek. A környezeti hatásokat igyekeznek a lehető legalacsonyabb szinten tartani, azokat, amelyeket végképp nem lehet elkerülni, öt területen kompenzálja a dm. És hogy mi ez az öt terület? Kattints a válaszért!