Active Beauty
Karácsonyi dekoráció barkácsolása: 5 fenntartható ötlet az egyedi ünnepi hangulatért

DIY karácsonyi dekoráció

Karácsonyi dekoráció barkácsolása: 5 fenntartható ötlet az egyedi ünnepi hangulatért

Az ünnepi dekoráció esetén idén a természetes hozzávalókat és a maradékok felhasználását helyezzük előtérbe: alkossunk régi fából, maradék papírdarabokból és sok más „lomból”, ugyanis nem csupán csodaszép, hanem egyedi karácsonyi dekorációt lehet belőlük megálmodni. Ezenfelül pedig minőségi időt tölthetsz el a családdal és a barátokkal. Ennél jobb nem is lehetne, ugye?

Fenntartható karácsonyi dekoráció barkácsolása: ezekre a hozzávalókra lesz szükséged

1. Karácsonyfa ágakból

Szerencsére számos remek alternatívája létezik a vágott karácsonyfának – ilyen a cserepes fenyő, amit az elkövetkezendő években újra meg újra tudsz használni, de akár bérelhetsz is egy fát, például az Oázis kertészetekből. Ide az ünnepek után visszaviheted, majd levásárolhatod a fa árának meghatározott részét.
További rendkívül mutatós és személyes alternatíva egy faágakból készített fenyő. Ehhez, a kívánt mérettől függően, szükséged lesz különböző hosszúságú ágakra, melyeket a méretük szerint kell sorba rendezned. Ezután fúrd át az ágak végeit, vagy tekerd körbe egy kötéllel, majd kösd össze. A fát ezután akár a falra is rögzítheted. Ha szeretnéd, a csúcsra tehetsz valamilyen díszt (például egy kartonból készült csillagot).
Vigyázat! Nem mehetsz el egyszerűen a legközelebbi erdőbe ágakat gyűjteni. Nem minden erdőkezelő teszi lehetővé a gyűjtögetést, és sok esetben a szabályok is eltérnek, ezért mindig az adott területet kezelő erdészetnél kell érdeklődnöd a feltételekről. A törvény szerint élő fáról, cserjéről gallyat, díszítő lombot levágni, mohát gyűjteni tilos. Épp ezért érdemesebb inkább különféle hirdetéseket figyelned, akár a közösségi oldalakon, ahol néha még ajándékként is továbbadják a maradék gallyakat.
Tipp: Az ágakból készíthető dekoratív csillagok (rendkívül elegáns hatást keltenek, ha körbetekered őket egy fényfüzérrel) szintén nagyon ízléses és időtálló lakásdekorációk a téli időszakra.

2. Origami maradék papírból

Manapság már szerencsére egyre több dolgot nem műanyagba, hanem papírba csomagolnak. Ez azonban azt is jelenti, hogy sok papírhulladék gyűlik össze, amitől pedig meg kell szabadulnod. Vagy nem? Nem! Legalábbis akkor, ha a karácsonyi időszakban szép dekorációt készítesz belőle. Csillagdíszek a karácsonyfára, kis angyalkák az ünnepi asztalra vagy kicsi fenyőfák. Ezek elkészítéséhez szerencsére rengeteg útmutatót találsz például a YouTube-on.

3. Karácsonyi angyalok tojástartóból

A már nem használt tojástartókból is remek dekorációt lehet készíteni. A karácsonyi időszakra például olyan angyalkákat csinálhatsz, amikkel még szebbé varázsolhatod az ünnepi asztalt, de akár egy polcra vagy az ablakpárkányra is elhelyezheted őket.

Ehhez távolítsd el a tojástartóból azokat a hegyes részeket, amik megakadályozzák, hogy összetörjenek a tojások. Ezután úgy fordítsd őket, hogy lefelé nézzen a széles felük. Az angyalszárnyakat elkészítheted például ajándékcsomagoló papírból. A fejhez pedig használhatsz kicsi karácsonyi díszgömböket vagy dekoratív gyöngyöket. Ha szeretnéd, az angyalkákat akár be is festheted.

4. Dekorációs csillagok faspatulákból vagy kicsi faágakból

A karácsonyi időszakban nagyon szép díszeket lehet készíteni faspatulákból vagy faágakból, esetleg saslik pálcákból. Ebben az esetben is a csillag az egyik legkedveltebb motívum.

  • A középső részhez nyolc pálcára lesz szükséged.
  • Ezután mindig két pálcát tegyél egymásra és ragaszd azokat össze, méghozzá a pálca végétől egy centiméterre. Miután megszáradt a ragasztó (a forró ragasztó a legideálisabb), egymást keresztezve és középen ragasztva, formálj belőlük csillagot.
  • A csillag külső sarkainak az elkészítéséhez mindig tegyél két pálcát a külső oldalra, mintha egy tetőt szeretnél formálni belőlük. A középső részhez rögzítsd.
  • Végezetül lefestheted a pálcákat, vagy mohával is díszítheted őket

5. DIY-fényforrások üvegből

Miután elfogyott a lekvár vagy a csemege uborka, nem csupán a hasad van tele, hanem a spájz is, méghozzá üres üvegekkel. Ahelyett, hogy kidobnád utóbbiakat, inkább készíts belőlük egyedi teamécsestartót.
Lefestve, lefújva, fenyőtobozokkal vagy szalagokkal díszítve, csillámokkal vagy egyszerűen homokkal megtöltve – semmi sem szabhat határt a kreativitásodnak. Ha még több inspirációra van szükséged, akkor keresgélj a különböző közösségi oldalakon (TikTok, Instagram, Pinterest). Biztosan sikerrel jársz!