Active Beauty
SUP-ra fel!

Ideje vízen állni

SUP-ra fel!

Egyre nagyobb rajongótábora van a SUP-nak. Míg pár éve még leginkább a sztárok sportja volt, addig az utóbbi időben egyre inkább elterjedt. Aki egyszer már kipróbálta az pontosan tudja, hogy miért ilyen kedvelt a SUP, és miért próbálják ki olyan sokan. Kezdőként azonban van pár dolog, amire érdemes figyelni, hogy a deszkán és ne a vízben töltsük időnk nagy részét.

  1. Az evező helyes tartása

Viszonylag gyakori hiba, hogy kezdőként rosszul tartjuk az evezőt, azaz nem merőlegesen a vízre, mint a profik. Erre azonban érdemes figyelnünk, hiszen így tudunk a legkönnyebben előre haladni. Ellenkező esetben – azaz ha keresztbe tartjuk a lapátot – akkor az evező tolla nem ér bele teljesen a vízbe, aminek következtében állandóan elfordulunk a deszkával.

EXTRÉM SPORTOK NŐKNEK

A másik gyakori hiba szintén az evezővel, pontosabban a tollának a helyes irányával kapcsolatos. A SUP evezők tolla kb. 15 fokos szöget zár be a szárral, így mindig figyeljünk arra, hogy a toll előre felé álljon. Kis segítség, hogy a legtöbb márka a logóját arra az oldalára helyezi, így megkönnyítik a kezdők dolgát.

  1. Az evező helyes megfogása

A SUP evezők végén van egy markolat, amit nem csak díszből alakítottak ki a gyártók. Az egyik kezünkkel mindig fogjuk a markolatot, így sokkal könnyebben tudjuk irányítani a SUP-ot. Azt ugyanis tudni kell, hogy a haladási irányunkat meghatározza az evező deszkához viszonyított szöge.

  1. Az evező hossza

Az evező megfelelő hosszát úgy lehet a legegyszerűbben meghatározni, ha felfelé és egy kicsit előre nyújtjuk a karunkat, majd megnézzük, hogy ilyen pózban meddig ér nekünk annak markolata. Amennyiben a csuklónkig ér, akkor minden szuper, és megtaláltuk a számunkra tökéletes darabot, ha azonban rövidebb, akkor előre hajolva fogunk evezni, ami nem kényelmes, továbbá az egyensúlyozást is megnehezíti.

  1. Helyes kéztartás oldalváltásnál

Annak ellenére, hogy a profik már úgy is tudnak egyenesen előre haladni, hogy nem váltanak oldalt, a kezdőknél ez elengedhetetlen része a SUP-ozásnak. Az oldalváltást úgy kell helyesen csinálni, hogy amikor áttesszük az evezőt a deszka másik oldalára, a kezünket is átcseréljük. Ez azt jelenti, ha a bal oldalon evezünk, akkor a jobb kezünkkel fogjuk a markolatot, ha jobb oldalon evezünk, akkor pedig a bal kezünkkel fogjuk azt.

AZ UTCA A LEGJOBB EDZŐTEREM

  1. A leash használata

Mivel hazánkban a legtöbben tavakon SUP-oznak, így nem tartják fontosnak, hogy használják a leasht, azaz nem kötik hozzá magukat a deszkához. Ez azonban nagy hiba, hiszen ez biztosítja, hogy ne vigye el a víz vagy a szél a deszkánkat, ha véletlenül beleborulnánk a tóba. A leash használata sosem felesleges, legalábbis ha nem szeretnénk pánikolva a deszka után úszni.

  1. Az evezés helyes technikája

Az első dolog, amit szem előtt kell tartanunk, hogy soha ne lefelé nézzünk, hanem előre. Előbbi esetén ugyanis pikk-pakk elveszítjük az egyensúlyunkat, és máris a halak közt találjuk magunkat. Nézzünk ki magunk előtt egy pontot és arra koncentráljunk, annak az irányába haladjunk. A másik tényező pedig az a helyes testtartás, ami nélkül előbb fáradunk el, sőt, az evezés sem lesz olyan hatékony. Mivel a törzsünk sokkal tovább bírja a karjainknál, így próbáljunk a teljes testünkkel dolgozni. Ha ezt sikerül elérnünk, a lábaink, a hátunk és a törzsünk is ugyanolyan erőbedobással fognak dolgozni.

  1. Türelem!

Az utolsó tippünk, hogy kezdőként mindig legyünk türelmesek, és ne akarjunk egyik percről a másikra felállni a deszkán, hiszen nem biztos, hogy sikerül. Első lépésként a sarkainkon ülve próbáljunk meg evezni, majd azután jöhet a térdelés. Ha ebben a két pozícióban fent maradunk a deszkán, akkor próbálkozhatunk a felállással. Teljesen eltérő, hogy ez kinek milyen gyorsan sikerül, semmiképp ne sürgessük magunkat.

További cikkek sport témában: