Menü

Sportok, melyekről még nem is hallottunk

Új év, új terep?

Home » Gasztro és Sport » Sport » Sportok, melyekről még nem is hallottunk - 01.2019

Minden év elején elhatározzuk, hogy gyökeresen megváltoztatjuk életünket, és holnaptól fittebbek, egészségesebbek és sportosabbak leszünk. Aztán valamiért mégsem sikerül a dolog… Talán azért, mert megunjuk a végeláthatatlan futópadozást, vagy elegünk lesz a spinning órák monotonitásából, így inkább hagyjuk az egészet. Hogy idén ez ne történjen meg, és a motiváció egész évben kitartson, összeszedtünk 4 igazán különleges mozgásformát.

Aquafitnesz

Az aquafitness a tengerentúlon már több évtizedes múltra tekint vissza, itthon azonban valószínűleg még mindig egy rehabilitációs jellegű, nem túl megerőltető gyakorlatokból álló sportra asszociálunk sokan a neve hallatán. Pedig az aquafitnesz túllépett már mindezen, és igazán aktív és szórakoztató mozgásformává nőtte ki magát, amelyet víz minden előnye mellett élvezhetünk. Mivel a vizes közeg tehermentesíti ízületeinket, nem kell félnünk a különböző sérülésektől, esésektől, emiatt pedig akkor is nekiállhatunk, ha tetemesebb súlyfeleslegtől próbálunk megszabadulni.

TESTMOZGÁS A HÓBAN

Antigravity jóga

A kötéltánc és a jóga testünk minden porcikáját megmozgató, izgalmas keveréke ez a sport. Az antigravity jógának – vagy air jógának – nevezett mozgásforma keretében ugyanis a jógapozíciók közötti váltásokat, ahogy nevéből is gondolhatjuk, nem a földön fekve, hanem a levegőben egy függőhinta segítségével végezzük el. Az air jóga azonban csak akkor ajánlott, ha már jógáztunk a múltban is, hiszen nem éppen pihentető perceknek leszünk részei, miközben saját súlyunkat megtartva próbáljuk felvenni a soron következő pozíciót. Ha azonban magával ragad minket a sport, számos előnyünk származhat belőle, hiszen az air jóga nyújtó, tartásjavító és izomerősítő hatásokkal bír, a lebegéssel töltött órák lelkünket feltöltő tulajdonságáról nem is beszélve.

Twerk

Ha követtük az elmúlt évek popkultúrájának alakulását, valószínűleg ismerősen hangzik a twerk kifejezés. A leggyakrabban híres amerikai előadók zenei klipjeiben látott fenékriszálás azonban mára külön mozgásformává nőtte ki magát, változatos, és nem utolsó sorban igencsak megerőltető gyakorlatokkal. Mivel a twerk órákon fenekünket nem csípőből rázzuk, hanem az előrebillentett combjaink segítségével – mindezt pedig minden pozícióban, amiben csak el tudjuk képzelni –, a far- és combizmok edzésén túl minden alkalommal megmozgathatjuk has- és karizmainkat is.

MIÉRT FONTOS A NYÚJTÁS?

Krav-maga

Egy sport, amely nemcsak fitten és erősen tart, de még az életben is hasznos. A krav-maga önvédelmi rendszerében egyszerű és megerőltető gyakorlatok vegyülnek, életszerű helyzeteket tapasztalhatunk meg, és állóképességünk is nagy mértékben javítja. Mivel pedig a vészhelyzetekre való felkészülés mindenkinek csak hasznára válhat, az újévben akár az egész család belekeveredhet a krav-maga őrületbe.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk