Active Beauty
Sportok, melyekről még nem is hallottunk

Új év, új terep?

Sportok, melyekről még nem is hallottunk

Minden év elején elhatározzuk, hogy gyökeresen megváltoztatjuk életünket, és holnaptól fittebbek, egészségesebbek és sportosabbak leszünk. Aztán valamiért mégsem sikerül a dolog… Talán azért, mert megunjuk a végeláthatatlan futópadozást, vagy elegünk lesz a spinning órák monotonitásából, így inkább hagyjuk az egészet. Hogy idén ez ne történjen meg, és a motiváció egész évben kitartson, összeszedtünk 4 igazán különleges mozgásformát.

Aquafitnesz

Az aquafitness a tengerentúlon már több évtizedes múltra tekint vissza, itthon azonban valószínűleg még mindig egy rehabilitációs jellegű, nem túl megerőltető gyakorlatokból álló sportra asszociálunk sokan a neve hallatán. Pedig az aquafitnesz túllépett már mindezen, és igazán aktív és szórakoztató mozgásformává nőtte ki magát, amelyet víz minden előnye mellett élvezhetünk. Mivel a vizes közeg tehermentesíti ízületeinket, nem kell félnünk a különböző sérülésektől, esésektől, emiatt pedig akkor is nekiállhatunk, ha tetemesebb súlyfeleslegtől próbálunk megszabadulni.

TESTMOZGÁS A HÓBAN

Antigravity jóga

A kötéltánc és a jóga testünk minden porcikáját megmozgató, izgalmas keveréke ez a sport. Az antigravity jógának – vagy air jógának – nevezett mozgásforma keretében ugyanis a jógapozíciók közötti váltásokat, ahogy nevéből is gondolhatjuk, nem a földön fekve, hanem a levegőben egy függőhinta segítségével végezzük el. Az air jóga azonban csak akkor ajánlott, ha már jógáztunk a múltban is, hiszen nem éppen pihentető perceknek leszünk részei, miközben saját súlyunkat megtartva próbáljuk felvenni a soron következő pozíciót. Ha azonban magával ragad minket a sport, számos előnyünk származhat belőle, hiszen az air jóga nyújtó, tartásjavító és izomerősítő hatásokkal bír, a lebegéssel töltött órák lelkünket feltöltő tulajdonságáról nem is beszélve.

Twerk

Ha követtük az elmúlt évek popkultúrájának alakulását, valószínűleg ismerősen hangzik a twerk kifejezés. A leggyakrabban híres amerikai előadók zenei klipjeiben látott fenékriszálás azonban mára külön mozgásformává nőtte ki magát, változatos, és nem utolsó sorban igencsak megerőltető gyakorlatokkal. Mivel a twerk órákon fenekünket nem csípőből rázzuk, hanem az előrebillentett combjaink segítségével – mindezt pedig minden pozícióban, amiben csak el tudjuk képzelni –, a far- és combizmok edzésén túl minden alkalommal megmozgathatjuk has- és karizmainkat is.

MIÉRT FONTOS A NYÚJTÁS?

Krav-maga

Egy sport, amely nemcsak fitten és erősen tart, de még az életben is hasznos. A krav-maga önvédelmi rendszerében egyszerű és megerőltető gyakorlatok vegyülnek, életszerű helyzeteket tapasztalhatunk meg, és állóképességünk is nagy mértékben javítja. Mivel pedig a vészhelyzetekre való felkészülés mindenkinek csak hasznára válhat, az újévben akár az egész család belekeveredhet a krav-maga őrületbe.