Active Beauty
Vízi sportok: a hőségben is fitten

Mars a vízbe!

Vízi sportok: a hőségben is fitten

Ki akar még ebben a hőségben is sportolni? Nagyon egyszerű: mindenki, aki edzőteréül a vizet választja. Íme a legszórakoztatóbb vízi sportok!

Napsütés, nyár, sport – első hallásra egész jónak tűnik. De ha jobban megvizsgáljuk a dolgot, ebben a hőségben már a fizikai megerőltetés gondolatától is elkezd gyöngyözni a verejték a homlokunkon. Szerencsére van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy a forró évszakban is a szabadban mozoghassunk, eddzük izmainkat és energiát tankolhassunk. Eddzünk a vízben – vagy legalábbis a vízen. A trendi vízi sportok választéka manapság már olyan széles, hogy mindenki megtalálhatja az ínyére való mozgásformát, amivel formában tarthatja testét, lelkét.

Aqua-fitness

Manapság már nemcsak a fitneszstúdiók és a fedett fürdők programjai között szerepel, hanem egyre gyakrabban találkozunk a lehetőséggel a szabadtéri fürdőkben is. Legyen szó aquaaerobikról, aqua-stepaerobikról, aquaspinningről, aquajoggingról vagy aquazumbáról – a víz ellenállása révén az erősítő edzések nagyon hatékonyak és jót tesznek egészségünknek, mivel a felhajtóerő tehermentesítő hatása óvja ízületeinket. Ráadásul a víz masszírozza és erősíti a kötőszövetet. Plusz jó hír, hogy ezeknél a mozgásformáknál a kalóriafelhasználás is igen jelentős. Kétszer vagy akár háromszor nagyobb, mint egy hasonló fizikai igénybevételnél a szárazföldön.

Stand-up paddling

Népszerűsége töretlen szerte a világon. Nem csoda: ez egy „fun-sportág”, mely során szörfdeszkán állva egy evezőlapát segítségével haladunk a vízen. Technikáját könnyen elsajátíthatjuk, és remek szórakozást ígér. Az állva evezés a polinéziai halászokat és a hawaii szörfoktatókat juttatja eszünkbe. A stand-up-paddle szörfözésnek hívott versenysportágban az állva evezést a szörföléssel kombinálják, a distance stand-up-paddling során pedig nagyobb távolságokat tesznek meg a deszkán evezve a sport szerelmesei. Az egyensúlyérzéket fejleszti, az izomerőt és az állóképességet pedig határozottan növeli. Evezőt a legkülönbözőbb kivitelben és árfekvésben is találunk – és egyre gyakrabban kölcsönözhető is ez a sporteszköz.

Waterline

Így hívják a slackline (kötéljárás) egy új, különösen nyáron kedvelt formáját. Hosszúságtól és anyagtól függően lehet szó jumpline-ról, trickline-ról, rodeoline-ról, longline-ról vagy highline-ról, amit álló vagy folyó víz fölé feszítenek ki. Edzi az egyensúlyérzéket, ha pedig mégis megbillennénk, a legrosszabb, ami történhet velünk, hogy a hűvös vízbe pottyanunk. A kihívás – még a gyakorlott slacklinerek számára is – abban rejlik, hogy nem szabad, hogy a víz mozgása megzavarjon minket. A waterline-on az esést és a kötélelkapást remekül lehet gyakorolni. Fontos, hogy a tréning előtt a terepet hegyes kövek, túl sekély víz vagy egyéb veszélyek tekintetében vizsgáljuk át.

Pool-Surfing

A szörfsport mindenhol teret hódít – még a nagyvárosokban is. Ennek során elektromosan generált hullámokat meglovagolva egy deszkán szörfözhetünk, miközben próbálkozásainkat a medence körül ülő barátaink és idegenek követik figyelemmel. A belépés általában ingyenes, csak annak kell jegyet váltania, aki a szörfdeszkán is kipróbálná magát, de ez a díj általában már a board és a sisak bérlésének költségét is tartalmazza. A kezdőket professzionális edzők veszik a szárnyaik alá. A pool-surfing ideális munka utáni mini nyaralásnak – és nagyszerű lehetőség mindenki számára, aki a szörfözést egyszer ki szeretné próbálni.

Úszás

Természetesen sosem megy ki a divatból. Aki szereti ezt a klasszikus mozgásformát, úszik egyszerűen pár kört a tóban, a tengerben vagy a medencében. A test valamennyi izmát igénybe veszi, erősíti a szívet és a vérkeringést. Az úszással elégethető kalóriák mennyisége is figyelemre méltó. Már csupán a test és a hűvös víz közötti hőcsere is megtámadja a zsírpárnákat. Tempós úszással óránként akár 500 kalóriát is elégethetünk.

Mindenesetre nagyon fontos, hogy a mozgást helyesen végezzük. Aki a mellúszástól nyakfájást kap, annak érdemes figyelnie arra, hogy a víz felett be-, a víz alatt pedig kilélegezzen, különben a nyaki gerincoszlop károsodhat. A rossz lábtechnika pedig a csípőt és a térdet terhelheti meg túlzott mértékben. Csak óvatosan!

A hibákat kijavítandó segítségünkre lehet egy úszódeszka, amin a helyes mozdulatokat gyakorolhatjuk. Egyre több felnőtt vesz edzésórákat úszótechnikája tökéletesítése céljából. Szerencsére manapság sok fürdő és fitneszstúdió kínálja fel ezt a szolgáltatást.

Egy új eszköz is segítségünkre lehet, ha a megfelelő úszástechnikát szeretnénk elsajátítani, valamint nagyobb állóképességre kívánunk szert tenni; ez az eszköz a powerbreather, amit pár éve olyan élsportolók, mint Jan Frodeno vagy Thomas Lurz is használnak. Ez a készülék, ami tulajdonképpen a búvárpipa továbbfejlesztett változata, az úszót folyamatosan friss levegővel látja el anélkül, hogy ehhez ki kellene emelnie a fejét a vízből – ugye, hogy jól hangzik? Egy innovatív szeleptechnológia megakadályozza, hogy víz folyhasson a készülékbe.

Így lesz élvezetes az úszás a hosszabb távokon is és ez jól is van így – mert végtére is a forró napokon legszívesebben egész nap csak a vízben hűsölnénk.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

5 vízi gyakorlat

Aqua workout – hatékony és gyors

Paprikajancsi-ugrás
Ez a gyakorlat ugyanúgy működik a vízben is, mint a szárazföldön – alapállásból, szűk terpeszből ugrunk széles terpeszbe – karlendítéssel oldalsó középtartásba, és vissza. Vízben végezve ez a gyakorlat háromszor olyan megerőltető, mivel a víz felhajtóereje ellenében végezzük a mozgást. Ajánlott edzésidő: 3×30 másodperc

Térdfelhúzás
A gyakorlat során a térdünket lendületből felhúzzuk a testünkhöz. Álljunk egyenesen. A hasizmainkat némileg megfeszítve húzzuk fel a térdünket. A láb mozgása ellen ható felhajtóerőnek köszönhetően ez a gyakorlat hatékonyan edzi a lábat és a feneket. Ajánlott edzés: 3×10 ismétlés

Sprint

A víz alatti futás alapállása az egyenes testtartás. Rugaszkodjunk el, majd amilyen gyorsan csak bírunk, kezdjünk el a víz alatt „sprintelni”. Térdünket némileg jobban meg kell emelnünk, mint a hagyományos futásnál, hogy a vizet kvázi „lelépjük”. A karmozgást se hanyagoljuk el közben, kísérjük vele a mozgást. Ajánlott edzésidő: 3×30 másodperc

Lábemelés előre
Ahogy a neve is elárulja, a gyakorlat során a lábat kinyújtva, előre emeljük meg. Ez a mozgás a hasizmokat pont olyan mértékben igénybe veszi, mint a lábizmokat. Fontos, hogy felsőtestünket közben ne hagyjuk hátradőlni. Ebben a gyakorlatban is részt vesznek a karok is – itt viszont átlósan, a jobb kezet a bal lábhoz, a bal kezet a jobb lábhoz közelítjük. Ez megkönnyíti a lábemelést is. Ajánlott edzés: 3×10 ismétlés

Oldalsó lábemelés
Ezt a gyakorlatot hasonlóan végezzük, mint az előző lábemelést – azzal az egy különbséggel, hogy itt a lábakat nem előre, hanem oldalra emeljük. Formálja a derekat és erősíti az oldalsó hasizmokat. Figyeljünk arra, hogy közben a felsőtestünk egyenes maradjon. Ajánlott edzés: 3×10 ismétlés

Próbálja ki még ma!

Aquatraining
Az Oxygen Wellness edzőtermében hetente többször is tartanak aquatrainingórát, amelyen kiválóan át tudja mozgatni minden egyes porcikáját. A belső, wellnessrészlegben található medencének köszönhetőn pedig a nyári hónapok elmúltával sem kell búcsút intenie ennek a sportnak.

SUP-túra
A stand-up-paddle virágkorát éli immár hazánkban is! A SUP Budapestnek köszönhetően hétvégenként egész napos, hétköznap pedig naplementés túrához lehet csatlakozni. Minden túra elején rövid ismertetőt, biztonsági és evezéstechnikai oktatást tartanak, így kortól, nemtől és testi adottságoktól függetlenül jelentkezhet. Az élmény pedig garantáltan páratlan lesz!

SUP-jóga
A stand-up-paddle deszka nem csupán evezésre való! A jógával ötvözött változata szintén nem igényel előzetes tudást, bár tény és való, némi egyensúlyérzék nem árt! Próbálja ki akár a Dunán, akár a Balatonon, cserébe pedig egy szuper kikapcsolódási formával gazdagszik, illetve némi kellemes izomlázzal.

Wakeboard
A snowboard nyári változata bár első blikkre igazi extrémsportnak tűnik, egy kis gyakorlással bárki elsajátíthatja az alapokat itt. És itt még az sem fog fájni, ha a sokadik kör végén még mindig csetlik-botlik.