Active Beauty
Két láb nem elég: sportolás kutyával

A kutyával való sportolás fitté tesz és még szórakoztató is!

Két láb nem elég: sportolás kutyával

A futás akkor esik a legjobban, ha valaki velünk fut. De senki nem mondta, hogy ennek a valakinek csak két lába lehet. Bizton állíthatjuk, hogy senki nem morogja le a bennünk élő lusta kutyát olyan hatásosan, mint egy igazi kutya.

Egy óvatos bökés jobbról – nem reagálok. Jön egy második bökés, már kissé erőteljesebben.

Sóhajtok és titkon nevetek, nem állhatok tovább egy helyben, a kutyám, Bonnie már rájött, hogy tudom, mit akar. Kimenni. És igaza van, igazából én is ezt akarom, mert nem jellemző rám, hogy egy örökkévalóságig meg még három napig a karosszékben üljek. Tehát nincs más hátra, Bonnie megértette, hogy értem. A munkának várnia kell, most valami sokkal, de sokkal fontosabb következik. Ha a kutyámon múlik, elsősorban futás, kergetőzés, játék, bohóckodás, problémamegoldás. Röviden: kutyasport.

Mariella Blümel kutyaoktató

„Tulajdonképpen mindegy, milyen sportot űz a kutyájával, a lényeg, hogy mindkettőjük számára szórakoztató legyen.“

Akadályfutás

A rendszeres testedzés kutyának és gazdinak egyaránt fontosKettesben a sport egész egyszerűen szórakoztatóbb. Kiadhatja magából a mérgét, szabad utat engedhet az érzelmeinek, erősítheti a kapcsolatát négylábú barátjával, és nem mellékesen javíthatja a saját kondícióját is.

„Tulajdonképpen mindegy, milyen sportot űz a kutyájával, a lényeg, hogy mindkettőjük számára szórakoztató legyen – mondja Mariella Blümel kutyaoktató. – A legfontosabb dolog, hogy a kutyát ne kelljen noszogatni, hanem nyugodtan és jókedvűen összpontosítsunk.” Egy kis időre beleszimatolok a szélbe, hogy eldöntsem, biciklizni menjek-e az erdőbe, vagy gyalog vágjak-e neki a terepnek.

Úgy döntök, hogy keresztülvágok az erdőn, mert Bonnie számára a hegyikerékpárom egy kis szörnyeteg, ami furcsa módon gyorsabb, mint ő. A kutyámhoz hasonlóan nekem is jót tesz, ha az útról letérve gyalogolok vagy lassan futok. A lábaimnak egyensúlyoznia kell a talaj egyenetlenségein, meg kell tartanom magam, olyan izomcsoportjaim erősödnek, amelyeket egyébként ritkán mozgatok meg. Minél mélyebbre kerülünk az erdő belsejébe vezető utakon, annál aktívabb a hüllőagyam. Elönt az adrenalin. A kutyám megérzi ezt, éberebb lesz. Kihasználom az energiát, fatönkökön ugrom át, szlalomozom a fák között, egyensúlyozom a kidőlt fatörzseken, átkúszom az aljnövényzeten, átvágok a nehéz terepen. Ez az én saját akadálypályám, amit a szél, az időjárás és a természet alakít ki. Az agility nevű kutyasportból ismert akadályokat az erdőben is ki tudom alakítani. Itt aztán van elég akadály, gyakorlatilag a lábunk előtt hevernek.

A kezemmel rávezetem Bonnie-t, hogy átugorjon mindent, ami az utunkba kerül. Csak egy pillanatra kapom el, és már tudja is, hogy mit akarok. Kevés szóra van szükség, a kommunikáció a testbeszéd jeleivel zajlik köztünk. Kinek kell edzőterem, ha itt az erdő?

Távol az utaktól, póráz nélkül – az erdész nem tudna elkapni. De szerencsémre Bonnie a közelemben marad, vagy füttyszóra visszajön. Ha túl messzire megy, elbújok egy fa mögé és megvárom, hogy megtalál-e. Könnyű dolga van, mert egy éve gyakoroljuk a mantrailinget, vagyis „emberkeresést”, így az orra mostanra felturbózva dolgozik. Elméletben ugyanazt a képzést csináljuk, mint a profi mentőkutyák, akiknek eltűnt személyeket kell megtalálniuk.

Nyomkeresés

Ma már számos közös sportágat találunk, amit kutyánk és mi is élvezhetünkNekünk azonban a szórakozás a cél és a jó csapatmunka. Az egész dolog így működik: egy ember elbújik a tréner utasításai alapján. Ezután a kutya megszagolhat egy darab textilt, amin rajta van annak a személynek a szagnyoma, akit keresünk. És gyerünk! A kutya nyomot kap, a gazda végigvezeti
a kutyáját egy tízméteres vonalon, és nyugodt tempóban követi őt a terepen.

Amíg a kutya szelektál a többezernyi szag között, ami elér hozzá, hogy ki tudja választani azt az egyet, addig nekem helyesen kell értelmeznem a kutya testbeszédét. És megfigyelni, hogy jó nyomon vagyunk-e. Így megyünk át az erdőn, mezőkön, aszfalton és parkolókon.

„A kutyasportnak mindig fejben játszott sportnak is kell lennie. A kutya képességeit akkor hasznosítjuk legjobban, ha megmozgatjuk és az agyát is megdolgoztatjuk” – mondja Mariella Blümel, aki mantrailing kurzusokat tart, és lelkesedik ezért a sportért, mert aligha akad olyan, ami megfelelőbb lenne a kutyák számára. A magam módján én is újra játékba szállok, mert átmászom az aljnövényzeten, megteszek néhány kilométert a csaknem érintetlen természetben. És én is – és ez a legjobb benne – csak egyetlen dologra tudok koncentrálni: a közös keresésre.

Nincs idő más gondolatokra. Leadási határidőknek, rendrakásnak, telefonhívásoknak és hasonló dolgoknak most nincs hely a fejemben. Micsoda ritka boldogságérzet! „Felszabadultak, nyugodtak, boldogok – bizony ilyen érzésekkel jönnek vissza az emberek az erdőből. És büszkék a kutyájukra, megtanulják jobban megérteni őket, megtanulnak együtt megoldani dolgokat. Mindez erősíti és mélyíti a kapcsolatot” – mondja Blümel. És még szórakoztató is, különösen, ha a közös ügyességünknek köszönhetően megtaláljuk az eltűnt személyt.

Carina, a rettungshunde.at oldal trénere

„Ennél a sportnál fontos, hogy ne engedjük egyszerűen csak futni a kutyát, hanem beállítsuk egy bizonyos sebességre.“

Tájfutás

Carina, a rettungshunde.at oldal trénere a kutyás súlyhúzásról mesél. Ezt a sportot a mi éghajlatunkon is űzhetjük, szánok és husky kutyák nélkül. A szükséges felszerelés minimális: egy speciális súlyhúzó hám, egy póráz rugalmas pórázhosszabbítóval, és ha lehetséges, egy speciális roller. Az elején megfelel akár a saját kerékpár. Ettől rögtön tűzbe jövök. Bonnie jó futó, gyors és kitartó.

„Ennél a sportnál fontos, hogy ne engedjük egyszerűen csak futni a kutyát, hanem beállítsuk egy bizonyos sebességre. Az ember irányítja a sebességet és figyel arra, hogy a kutya transzba ringassa magát. Amikor a kutya megteszi ezeket a nagy távokat így ügetve, akkor a megfelelő ritmusba kerül. Mindegy, hogy súlyt húz vagy kerékpárt” – mondja Blümel. A kutyás súlyhúzás népszerű változata a síjöring. Ehhez azonban már szükség van hóra, sífutó tapasztalatra és egy kutyára, aki szívesen húz havas tájon keresztül.

Szintén ideális sport a gazdának és a kutyának fizikailag és szellemileg is a canicross, ami tájfutás kutyával. A négylábú egy különleges húzóhámot visel, a rá csatlakoztatott pórázt pedig a mögötte futó gazda derekára erősítik, és így futnak a terepen. Ehhez nem árt jó kondícióban lenni, mert a kutyák gyors futók. Nagy előnye: a canicross rugalmas sport, bármikor és bárhol űzhetjük, még nyaralás alkalmával is. A négylábú megtanul együtt dolgozni a gazdájával, ennek pedig szoros kapcsolat és sok öröm lesz az eredménye.

Amikor visszatérek az íróasztalhoz, minden sokkal könnyebb, mint előtte. A kikapcsolódás jót tett nekem. Újra tudok rendesen összpontosítani és nem mellesleg örömmel dolgozni. És Bonnie? Elalszik a kutyapárnáján és álmodik. A hátsó lábai meg-megrándulnak, olyan, mintha futna még néhány kört. De jó neki!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Linkek és tippek kutyasportokhoz

 

Tájékozódjon a kutyás sportokról!

Agility

Az agility (angol kifejezés, jelentése mozgékonyság, gyorsaság) egyike a legkedveltebb kutyasportoknak. Itt minden a kutya és az ember közötti gyorsaságról, ügyességről és kommunikációról szól. Az akadálypálya minden ehhez szükséges elemet tartalmaz: alagutak, szlalompályák, gátak, gumigyűrűk és még sok egyéb, amin a kutya-gazdi csapatnak át kell küzdenie magát. Íme 2 videó a témában:

Agility – Crufts Bajnokság döntője, 2016

Agility edzés, Duna Dog Center Kutyaiskola

Mantrailing

Ezen sportág kulcsmondata: menjünk mindig csak az orrunk után. Egy ideális kutyasport, mert fajtára szabott és szoros kutya-ember kapcsolatot tesz lehetővé.

Képzési lehetőség:

Canicross

A canicross egy olyan terepfutó sportág, melyben a kutya és az ember együtt fut a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve. Hogy ez hogy is működik a valóságban – és mi az, amire ennél a sportágnál figyelni kell, arról a Magyar Canicross SE honlapján tájékozódhat.

Kutyás súlyhúzás

A sportág kínálta lehetőségekről remek áttekintést nyújt a Standard Kutyás Súlyhúzó Egyesület oldala.

5 egyszerű gyakorlat kutyasétáltatáshoz

 

Fittség gazdinak és kutyának

  1. Új utakra lépve: nemcsak a sétát teszi változatosabbá, de a kutyánk is aktívabb lesz. Új nyomok, benyomások és szagok a legtermészetesebb módon kínálnak új kihívást kedvenc négylábúnk számára.
  2. Eldugott falatok: egy levélkupacban vagy az egyenetlen erdőtalajon – az elrejtett jutalomfalatkák nemcsak a szaglást fejlesztik, de ez a játék kitűnő szórakozást is ígér.
  3. Egyensúlyozás vagy kúszás: néhány farönk vagy a padok a parkban jó szolgálatot tesznek az egyensúly-, és mozgásgyakorlatok során. Természetesen jutalomfalat jár minden egyes rönkön való átegyensúlyozás vagy pad alatti átkúszás után is.
  4. A szaglás fejlesztése: egy kőből, melyet a sétánk során a kezünkbe veszünk, kiváló oktatóeszköz is válhat. Ezt később kutyánknak a többi kő között kell megtalálnia. Melyik is volt a gazdié?
  5. Keress meg! Egy kis bújócskát minden szabad séta alkalmával beiktathatunk. Bújjunk el egyszerűen egy fa mögé és várjuk meg, hogy négylábú kedvencünk a nyomunkra bukkan-e.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés