Menü

Tegyünk rendet!

5 tipp a rendezettebb gyerekszobáért

Home » Család » Gyereksarok » Tegyünk rendet! - 05.2020

Legódarab itt, plüssállatka ott, puzzle darabok mindenütt… A gyerekszobák rendben tartásával minden családnak meggyűlik a baja, amitől mind a felnőttek, mind a gyerekek frusztrálttá válhatnak. Ennek azonban nem muszáj így lennie.

Amikor a gyerekszoba egy legókból álló akadálypályává válik, érdemes elgondolkozni a játékok és a rendelkezésre álló hely praktikusabb megosztásán. Természetesen senkitől nem várnánk el, hogy olyan katonás rendet alakítson ki a gyerekszobában, mint a lakás többi helyiségében tenné, de egy bizonyos fokú rend ott is elvárt, különösen akkor, hogyha korlátozott hely áll rendelkezésünkre.

5 tipp a rendezett gyerekszobához:

1. Legyen a játék része a rendrakás

Kincskeresős játékkal vagy egy kis versennyel felébreszthetjük a gyerekek érdeklődését is, így a rendrakást nem kötelességként fogják értelmezni. Ha a játék elbűvöli őket, akkor észre sem veszik, hogy „unalmas” takarításról van szó. Vessük be például a színes játékkockákat: tegyük körbe, mindenki válasszon valamilyen színű kockát, a választott színnek megfelelő játékoknak kell minél gyorsabban megtalálni a helyét. Vagy játsszuk azt, hogy minden elem egy pontot ér (pl. fa, műanyag, papír). Aki összegyűjti egy meghatározott időn belül a legtöbb pontot, az választja ki, melyik könyvet olvassátok el legközelebb.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

2. Polcok helyett szekrények és dobozok

A rendrakáshoz a gyerekeknek csak elegendő egymásra rakható dobozra, kosárra és vödörre van szüksége. Kerüljük a polcokon való tárolást, ami – lássuk be – csak a rendezett plüssállatok miatt lehet szép látvány, de egyáltalán nem praktikus. Az állatok és játékok gyűjtik maguk köré a port, ami gyorsan fel tud halmozódni. Jó, ha mindig elérhető helyen van minden játék a gyerekek számára is, ezért javasoljuk a polcok helyett a dobozokban és szekrényekben való tárolásukat.

3. Gyerekbarát rendszerezés

A szín szerinti válogatás vagy képekkel rendszerezés segíti az építőelemek és különböző játékok megfelelő tárolását. A kis képekkel ellátott dobozok különösen megkönnyítik a rendszerezést. Vessük be a régi kedvenceket is: havonta egyszer cseréljük ki a dobozok tartalmát, és rakjuk el az alagsorba az addig használt játékokat.

 Néhány egyszerű tipp segíthet a rendrakásban a legkisebbek szobájában is.

4. Legyen a rendrakás szertartás

Épp úgy, ahogy a játékoknak is szüksége van egy rendszerre, a rendrakást is jó, ha meghatározott keretek közé tudjuk tenni. Egy rögzített időpont (például a délutáni lefekvés előtt) segít a gyerekeknek is a rendrakást a mindennapi élet részeként megszokni, és már most megtanulhatják, milyen fontos a napi rutin kialakítása. A szelektálást is gyakorolhatják: az a játék, amivel már nem fog játszani, feleslegesen foglalja a helyet a gyerekszobában, és meg kell tőle válni.

TURBÓZZUK FEL GYERMEKÜNK EGÉSZSÉGÉT!

5. Kevesebb kacat, több idő

Az előny mindenki számára egyértelmű: kevesebb játék egyenlő kevesebb szanaszét heverő kacattal, ami potenciálisan rumlit okozhat a gyerekszobában. Megvalósítható-e vajon a minimalizmus egy rohanó család életében is? Szerintünk mindenképp, mert nem utolsó sorban a kevesebb játék anyagilag is megéri, és az időnket is többet fordíthatjuk közös élményekre, takarítás és rendrakás helyett.

Susanne Mierau és Milena Glimbovski könyve, az Egyszerűen élő család felteszi a kérdést: mi az, amire családként valóban szükségünk van? Fontos már vásárlás előtt egy komolyabb kutatást végeznünk, valóban kell-e az adott tárgy. Fontos továbbá, hogy a minimalizmus nem fog egyik napról a másikra megvalósulni. „Amikor a minimalizmushoz vezető útra lépünk, hajlamosak vagyunk nyomást helyezni magunkra. De nincs szükség még több elvárásra a mindennapokban, amikor a cél épp a pihenés” – írják a minimalista szakértők, Mierau és Glimbovski.

További tipp gyerekneveléshez:

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk