Menü

Hogyan foglaljuk le a gyerekeket?

10 zseniális ötlet (nem csak járványidőszakra)

Home » Család » Gyereksarok » Hogyan foglaljuk le a gyerekeket? - 04.2020

A jelenlegi helyzetben az egész világ tehetetlenül várja a fejleményeket, miközben az iskolák és óvodák bezárása miatt a gyerekek igen hamar elkezdenek otthon unatkozni. Aggodalomra azonban semmi ok, következzen 10 játék ötlet, amivel a kicsik és nagyon figyelmét egyaránt le tudjuk kötni – a járvány időszaka alatt és után is.

Fontos megértenünk, hogy nem minden gyermek képes egyedül játszani, előbb vagy utóbb még a nagyobbak is igényelni fogják a segítséget. Ezt a problémát most ráadásul otthon kell leküzdeniük, ezért kifejezetten olyan elfoglaltságokat mutatunk, melyek a jelenlegi járványügyi helyzetben is hasznosak lesznek.

1.     Kreatívan a szabadban

Régóta tudjuk, hogy a legjobb választás, ahol gyermekünk játszhat, az friss levegőn a természetben van. Azonban nem minden gyerek megy ki szívesen magától, ami nem is feltétlen probléma, rengeteg benti elfoglaltság közül válogathatunk. Ha mégis szeretnénk őket kicsit kicsalogatni, csináljuk kreatívan! Hagyjuk, hogy gyűjtögessen kintről köveket, majd melegítsük fel a sütőben kb. negyed óráig, ezután zsírkrétával bármilyen mintát rárajzolhatnak, ami a hő miatt szépen szét fog folyni a kövön. Figyeljünk rá, hogy miután kivettük a sütőből a köveket, hagyjuk 1-2 percig hűlni. Rendezhetünk kincskeresést is a kertben. Rejtsünk el egy könyvet kint, ez lesz a kincs, amit ha sikeresen megtaláltak, közösen el tudjuk olvasni velük. Így a levegőn is töltöttek egy kis időt a gyerekek, ami után egy bekuckózós mese olvasás még élvezetesebb.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

2.     Baba-wellness

Az igazán jó elfoglaltságok nem csak szórakoztatóak, de hasznosak is. Ilyen lehet például egy wellness program az otthoni babáknak és plüssállatoknak. Készítsünk elő egy igazi otthoni spa élményt a gyerekeknek, ők pedig ki tudják választani a kedvenc játékaikat hozzá. A babákat és plüssöket kifésülhetik, megmoshatják, de akár egy masszást is adhatnak nekik. A gyerekek is biztosan örömüket lelik majd benne, a játékok pedig újra ragyognak majd a tisztaságtól.

3.     Lufi-ágy

Ehhez a játékhoz szükségünk lesz lufikra és egy nagy ágynemű huzatra. Fújjuk fel a gyerekekkel együtt a lufikat és töltsük meg vele az ágyneműt. Minél több lufit használunk, annál stabilabb lesz a játékunk. Ha elkészültünk a lufik töltésével, kész a játékterep a gyerekek számára. Ne ijedjünk meg, néhány lufi ki fog pukkanni játék közben.

4.     Búvárkodásra fel!

Azok, akik már most alig várják a nyarat, egyszerűen elő tudják készíteni a saját fürdőkádjukat egy kis búvárkodáshoz. Csak töltsük fel vízzel a kádat, rakjunk bele egy kis habfürdőt, az aljára pedig helyezzünk el játékokat (pl. legót). A gyerekeknek adhatunk búvárszemüveget, búvárpipát és feladatokat a kincsek felhozatalára. A kicsik biztosan élvezni fogják és még, a “nem szeretett” hajmosást is kipipálhatjuk vele.

5.     Családi bowlingozás

Szuper közös programnak adhat helyszínt nappalink vagy egy folyosó a házban, ha egy igazi bowling pályává alakítjuk. Ehhez nem kell más, mint 9 üres műanyag palack és egy közepes nagyságú labda. A palackokat félig töltsük fel vízzel, hogy ne dőljenek el túl könnyen és állítsuk fel őket egy háromszög alakzatba. Határozzunk meg egy távolságot, ahonnan minden játékos megcélozhatja a labdával az üvegeket. Cél, hogy minél több üveget eldöntsünk, ezt akár pontozhatjuk is, ha versenyt szeretnénk rendezni.

Ötletek arra, hogyan kötheted le a gyerek figyelmét a járvány idején tartósan otthon töltött idő alatt.

6.     Varázshomok

Homok és gyurma egyszerre – ezt tudja a varázshomok. Ez a keverék épp úgy viselkedik, mint a homok, viszont gyurma állagúvá válik, ha a kezünkkel összedolgozzuk. Akár homokvárat is építhetünk belőle, de formákat is tudunk belőle kiszúrni. A legjobb pedig, hogy saját magunk is el tudjuk készíteni. Szükséges hozzá 1 kg liszt, 150 ml olaj (pl. baba vagy napraforgó olaj) és egy kevés ételszínezék. Egyszerűen keverjük össze ezeket, és kész is a varázshomok, amivel bent is tudnak játszani a kicsik.

ÍGY VÁLASSZUNK SPORTÁGAT A GYEREKNEK

7.     Ágynemű festés

A textilfestés kétségkívül a gyerekek egyik kedvence, főleg, ha egy olyan tárgyat tervezhetnek meg maguknak, amit később használni fognak. A saját ágynemű huzat rajzolás és festés egy tuti tipp, ha benti elfoglaltságot keresünk, és jó hír a szülőknek, hogy akár órákra is lekötheti gyermekünk figyelmét egy takaró és párnahuzat megfestése. Javasolt fehér pamut ágyneműhuzatot vásárolni erre a célra, a festéknél pedig arra figyeljünk, hogy mosás álló legyen, így nem fog eltűnni a műalkotás már az első mosásnál.

8.     Papír-csata

A legkisebbek is szeretik, ha valami feladatot tudunk nekik adni, amivel elfoglalhatják magukat. Ehhez néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak, mint például egy régi újságpapír. Mutassuk meg a kicsiknek, hogy tudják pici fecnikre tépni a lapokat, amivel akár egy papír-csatát is rendezhetünk később. Minél több papírt tudnak széttépni, annál mókásabb a játék.

9.     Hajó úsztatás

Nincsen rossz időjárás, csak rossz ruházat. Éppen ezért, ha esősre fordul az idő húzzatok fel egy gumicsizmát, esőkabátot és irány a természet! Ne felejtsétek otthon a papírhajókat sem, amit előtte közösen hajtogathattok. Keressetek egy jó nagy pocsolyát, és indulhat a hajó úsztatás. A gyerekek imádni fogják!

10.  Az örök kedvenc: sógyurma

Keverjünk össze egy bögre sót egy bögre vízzel és két bögre liszttel, és máris kész a tésztánk, ami ugyan nem ehető, viszont szuper figurákat tudunk belőle készíteni. Csinálhatunk csinos medálokat, vagy aranyos figurákat, formázás után viszont legalább 3 napig hagyni kell száradni a levegőn. Ezután akril festékkel színezhetjük.

Minden nap egy újabb lehetőség, hogy szuper benti és kinti programokat csináljunk. Használjuk ki a gyerekekkel eltölthető időt! Jó játékot kívánunk!

További játékötletek:

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk