Menü

Helyteremtés

Sok jó játék kis térben is elfér

Home » Család » Gyereksarok » Helyteremtés - 11.2019

Kevesebb dolog, cserébe viszont több idő mindenkinek. Így lehet a minimalizmust játszi  könnyedséggel integrálni a családi mindennapokba.

Aki még soha nem lépett bele legókockába, az a szerencsések táborába tartozik. A legtöbb felnőtt ugyanis túlságosan is jól ismeri ezt a fájdalmat. Ha a lakás játék-akadálypályává változik, itt az ideje, hogy elkezdjünk foglalkozni a tárgyak és a rendelkezésre álló hely arányának kérdésével. De vajon a minimalizmust a sűrű családi mindennapokba is beemelhetjük? Igen, a kevesebb tárgy egyet jelent a több hellyel, több, élményekbe fektethető pénzzel, és több idővel, melyet pakolás helyett kirándulással is tölthetünk.

„Vessünk véget a zűrzavarnak” – javasolja Susanne Mierau és Milena Glimbovski az Egyszerűen csak éljünk családként minimalizmus-útmutatójában. Ez azt jelenti, hogy itt az ideje megkérdezni magunktól, hogy mi az, amire valóban szükségünk van. Ehhez tartozik a következő vásárlásunk előtti intenzívebb kutatómunka is. Jóllehet a minimalizmust nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani. „Ha a minimalizmus útjára akarunk lépni, akkor azt azért tesszük, hogy csökkentsük a ránk nehezedő nyomást. Nem kellene még több feladatot és terhet a nyakunkba vennünk, ha valójában arra vágyunk, hogy végrevalahára ellazulhassunk” – írja Mierau és Glimbovski.

RAGYOGÓ DIY ÖTLETEK GLITTERREL

Az 5 R

Bea Johnson a zero waste mozgalom egyik úttörőjének, és ezzel a minimalista élet egyik képviselőjének számít. Ő volt az, aki a „mágikus 5 R”-t ennek az életstílusnak a vezérelvévé tette: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle & Rot. Tehát visszautasítani azt, amire nincs szükségünk, redukálni azt, amink van, és újrahasznosítani azokat a dolgokat, melyek a birtokunkban vannak. Ha valami tönkremegy, akkor azt meg lehet próbálni megjavítani, mielőtt megválnánk tőle. Minden, ami pedig bio hulladéknak minősül, „elrohasztható”, tehát komposztálható vagy a bio szemetesbe vándorolhat. Így lehet a személyes tárgyainkat csak a legszükségesebbekre redukálni, és ezáltal kevesebb szemetet termelni.

Gyerekbarát rend

Lépésről lépésre a gyerekek is el tudják sajátítani a minimalizmust. Igaz, épp a legkisebbek azok, akik a legkevésbé sem értik, hogy miért kellene megválniuk a tárgyaik egy részétől, de óvatosan őket is rá lehet vezetni a témára. Közösen rakjuk szét dobozokba a holmikat: egy rekesz azoknak a tárgyaknak, melyeknek maradniuk kell, egy talán-rekesz, amire jó esély van, hogy még használatba kerülnek, illetve egy harmadik azoknak, amiket már rég nem használunk, és melyeket ezért tovább is adhatjuk. A talán-dobozt első körben őrizzük meg néhány hétig. Ha ebből egy-két játékszerhez mégis nagyon ragaszkodik a gyermek, akkor azok maradhatnak, a többitől nyugodtan megválhatunk.

Mivel a minimalizmus arról is szól, hogy vásárlás helyett saját kezűleg készítünk el dolgokat, ezért vidám barkácsdélutánokat is tarthatunk a lurkókkal. Amellett, hogy büszkeséggel tölt el minket az az érzés, hogy valamit saját kezűleg állítottunk elő, a gyerekek ily módon jobban megtanulják megbecsülni a dolgaikat. A minimalista életstílus előnyeit a két szerzőnő így foglalja össze: „A gyerekeknek szellemi, térbeli és dologi szabad térre van szükségük a fejlődésükhöz. A kíváncsiság és a fantázia a fejlődésük motorjai. A redukció szabad teret teremt az interakciónak.”

5 CSINÁLD MAGAD KÖRNYEZETBARÁT LÉGFRISSÍTŐ

A rendrakás fájdalmas témáját is stresszmentessé lehet tenni. A felnőttek irányítása mellett még az egész kicsi gyerekek is tudnak segíteni. Ahelyett, hogy „Rakj rendet a szobádban!”, mondhatjuk azt is, hogy: „Kezdjük azzal, hogy az összes építőkockát beletesszük ebbe a dobozba” – javasolja Mierau és Glimbovski. Az elegendő tárolási lehetőség gondoskodik a rendről. A kis képecskékkel ellátott dobozok különösen megkönnyítik a lurkók dolgát abban, hogy mindent a megfelelő helyre tudjanak tenni. A dobozok tartalmát havonta egyszer érdemes cserélgetni, így a régi kedvencek újra és újra felbukkannak. A maradék átmenetileg lekerülhet a pincébe vagy épp a tárolóhelyiségbe.

Kevesebb holmi, több hely

Ugyan a kapszulagardrób nem egy új rendszer, de még mindig remek koncepciónak számít, melynek köszönhetően átláthatóbbá válhat a ruhásszekrényünk tartalma. A mögötte lévő ötlet: korlátozott számú ruhadarab, melyeket remekül lehet egymással kombinálni és szezononként cserélgetni. Ez nemcsak a felnőtt ruhák kapcsán működik kiválóan, hanem a gyermek ruhásszekrényében is remekül alkalmazható. Amikor a kicsi abba a korba lép, hogy már egyedül akar felöltözni, akkor sokszor igen vad színkombinációk és az időjáráshoz nem illő outfitek születnek – hercegnő ruhában télen jelszó alatt ugyebár… A megoldás lehet egy ruhásdoboz, ami a kisgyermek számára is jól elérhető helyen található. Ebben olyan alapdarabok várják, melyek színben és mintában harmonizálnak egymással, és melyek az aktuális évszakban hordhatók. A minimális ráfordítás maximális eredményhez vezet.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk