Active Beauty
Így készítsük fel a bőrünket a napozásra!

Cél az egészséges, barna bőr

Így készítsük fel a bőrünket a napozásra!

Az egészségesen barna bőr már önmagában is szép, ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen áron érjük el. A napozás, vagyis az UV sugárzás ugyanis, ha nem tartjuk be a fokozatosság elvét és túlzásba visszük a napfürdőzést, nyomot hagy a bőrön pigmentfoltok és ráncok, korai bőröregedés formájában.

Miért barnulunk?

A barnulás, azaz a pigmentek termelődése a bőr védekező reakciója, mellyel az UV sugárzás további káros hatásaitól véd. Túl erős napsugárzás esetén azonban a bőr nem képes rövid időn belül megfelelő mennyiségű pigmentet előállítani, így kellő védelem hiányában beindul a bőr gyulladásos folyamata, a leégés. A folyamatos, túlzott UV-sugárzás kiszívja a bőr életerejét, ráncosítja és elvékonyítja, ezzel legyengíti a szervezet külső védelmi vonalát.

Az ultraibolya sugarak akkor is érnek bennünket, amikor nem napozunk, hiszen a környezetünk fényvisszaverő hatása miatt a sugárzás szórt fény formájában is elér minket. A vízfelület és a hó tükrözi leghatékonyabban a fényt, ezért vízparton napozás közben a sugárzás ereje akár megduplázódhat, ugyanakkor a házfalak, a beton felületek fényvisszaverő hatása is jelentős.

NAPOZÁSI ABC

Védelem belsőleg

Az UV-sugarakkal szembeni védelem egyik alapköve a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krém rendszeres használata. Ezen kívül nagyon fontos, hogy a szervezetünket, bőrünket belülről, táplálkozással is megerősítsük a káros sugárzással szemben. Az A-,  C- és E-vitamint szedők szervezete ellenállóbbá válik az ultraibolya sugarakkal szemben, kevésbé égnek le, ezt már több kísérlet is bebizonyította. A sárgarépa, a sárgabarack, a mangó, a sütőtök feltölti a szervezetet az ún. napfény-vitaminokkal, így a bőr ellenálló képessége többszörösére nő, segítségükkel szebb, intenzívebb és tartósabb barnaság érhető el.

Számos vitaminkomplexum kapható patikákban, drogériákban, amelyek a fenti vitaminokat, antioxidánsokat és pluszban a bőr rugalmasságáért felelős Q10 koenzimet is tartalmaznak. Ám ezeket időben el kell kezdeni szedni, hogy a szervezet feltölthesse magát, nem elég, ha nyaralásra viszünk magunkkal egy adagot.

A szervezet egésze, így a bőr is erősebb és ellenállóbb, ha nincs kiszáradva. Nyáron, a nagy melegben fokozottan érdemes odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre – ez napi minimum 2-3 liter folyadékot jelent-, melynek túlnyomó része vízből, frissen facsart, turmixolt zöldség- és gyümölcslevekből álljon, ne cukros üdítőkből.

Védelem külsőleg

A fényvédő szerekbe antioxidánsokat, bőrkisimító és gyulladásgátló összetevőket is adagolnak, amelyek a bőr öregedésének meggátlásában játszanak fontos szerepet. A természetes, lassú öregedésnél a bőr minden rétege megvékonyodik. A „fotoöregedésnél” a hámréteg és a szaruréteg megvastagodik, és ez alakulhat át melanómává.

Bár sok termék van, amely valóban hatásos védelmet nyújt a káros napsugarakkal szemben, érdemes a természetes összetevőket tartalmazókat előnyben részesíteni, melyekben nincs parabén és mesterséges adalékanyag.

MIT TEGYÜNK, HA MÁR BEKÖVETKEZETT A LEÉGÉS?

3 éves kor alatti gyerekeknek vagy érzékeny, ekcémára hajlamos bőr esetén a fizikai fényvédők ajánlottak, melyek fényvisszaverő pigmenteket tartalmaznak, és szemcsenagyságuk miatt nem szívódnak be a bőrbe, és mint egy tükör verik vissza az UV sugarakat.

Tévhit, hogy minél magasabb faktorszámú egy krém, annál jobb. Az 50 vagy annál magasabb faktorszámú naptej nem nyújt arányosan nagyobb védelmet, mint a 20 vagy 30 faktoros társai, viszont a bőrt sokkal jobban megterheli és még levegőzni sem engedi, ezért nagyobb az allergia, a napkiütés kialakulásának kockázata. A 15-ös faktor is visszaveri az UVB-sugarak 93 százalékát, a 30 faktoros 97 százalékot, az 50-es pedig 98 százalékot.