Active Beauty
Mit tegyünk, ha már bekövetkezett a leégés?

Mit tegyünk, ha már bekövetkezett a leégés?

Úgy rémlik, hogy bekentük magunkat napvédőkrémmel, vagy nem éreztük szükségét, mert volt rajtunk ruha, de mégis nyomott hagyott rajtunk a nap – van ez így. De mit tegyünk, ha már bekövetkezett a leégés?

Jöhetnek a napozás utáni krémek!
Már a nevük is elég beszédes, és igen: ezek a krémek pont arra lettek kitalálva, hogy napozás után bekenjük vele a bőrünket. Gyulladásgátló és bőrnyugtató összetevőiknek köszönhetően gyorsabban elmúlik a bőrpír és a feszülő érzés is. A legtöbb termékben uborka- és aloe vera-kivonat található, de a shea vaj, a rózsavíz és a lanolinbalzsam is remekül nyugtatja az irritált bőrt.

Vegyünk be egy fájdalomcsillapítót!
A nap káros hatása látható nyomot hagy a bőrünkön, ami sokszor fájdalommal és diszkomfort érzettel is párosul. Ha nem akarunk szenvedni ettől, akkor bevehetünk egy fájdalomcsillapító tablettát, például ibuprofen tartalmú készítményt.

Irány a hideg zuhany!
Bár kegyetlennek tűnik, igen hatásos, ha hideg vizet engedünk leégett bőrünkre. Enyhíti a feszülő, húzódó érzést, és természetesen le is hűti a forró bőrfelületet. Arra azért figyeljünk, hogy a víznyomás ne legyen túl erős, és miután végeztünk a zuhanyzással, a törölközővel semmiképp se dörzsöljük a testünket, inkább csak finoman itassuk fel a vizet a bőrünkről.

Hagyjunk ki néhány lépést a bőrápolási rutinunkból!
Ha például az arcunk égett le, akkor egy időre felejtsük el az arcradírt, az arctonikot és a többi olyan terméket, amellyel még inkább irritálnánk az arcbőrünket. Néhány nap elteltével, amikor a bőrünk már regenerálódott, visszatérhetünk a megszokott rutinunkhoz.

Fedjük el az érintett területeket!
Szerencsétlen helyzet, ha a nyaralás elején sikerül leégnünk, viszont gondolnunk kell a vakáció hátralevő részére is. Figyeljünk arra, hogy kétóránként kenjük be magunkat napvédővel, a leégett testrészeket pedig még inkább óvjuk a naptól, vagyis viseljünk lenge ruhát, pólót vagy nadrágot.

És hogy mikor jövünk rendbe?
Nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen ez sok mindentől függ. Általánosságban azonban elmondható, hogy a fájdalom kb. 48 óra elteltével megszűnik, a bőrnek azonban akár egy hétre is szüksége van, hogy egy közepes leégés után elmúljon a pirosság. Persze arra is fel kell készülnünk, hogy bőrünk erőteljesen hámlani fog, így meglehet, hogy a sérüléstől számítva 21 nap is eltelik a teljes gyógyulásig.

 

Hogy többet ilyen ne fordulhasson elő, ne felejtse el bekenni ezeket a testrészeket sem!

Mentés

Mentés

Mentés