Active Beauty
Minden nap egy kicsi

...az egészségedért

Minden nap egy kicsi

Az egészségünknél nincs fontosabb, ennek ellenére gyakran megfeledkezünk arról, hogy tennünk kell érte. Ha sokáig szeretnénk egészségesen élni, akkor az alábbi 6 dologra fokozottan figyeljünk!

Helyes táplálkozás

Egészségünk szempontjából nincs fontosabb a helyes és kiegyensúlyozott étkezésnél. Utóbbi kapcsán az alábbiakra ajánlott figyelni:

  • naponta együnk meg legalább 5 adag friss gyümölcsöt és zöldséget
  • naponta fogyasszunk sajtot és natúr joghurtot
  • hetente egyszer vagy kétszer együnk halat
  • gabonatermékek esetén mindig a teljes kiőrlésűt válasszuk
  • kevesebb vöröshúst és zsírt fogyasszunk
  • bánjunk óvatosan a sóval és a cukorral

Ha ezeket betartjuk, akkor nagymértékben megerősítjük az immunrendszerünket.

10 TIPP, HOGYAN VEGYÜK RÁ MAGUNKAT A MOZGÁSRA

Elegendő folyadék

A folyadékpótlásról nagyon sokan megfeledkezünk, annak ellenére, hogy ezzel komoly károkat okozhatunk a szervezetünkben. A víz nem csupán a testünk sejtjeinek fontos alkotóeleme, hanem egyben a vérünk fő összetevője is. Ha nem iszunk eleget, akkor nem tud rendesen áramolni a vérünk, aminek következtében az agyműködésünk és a koncentrációs képességünk jelentősen romlik. A legjobb folyadékok közé tartozik a víz, illetve a különféle gyógynövényekből készült teák. Felnőtteknek naponta legalább 2 liter folyadékot ajánlott meginniuk.

Rendszeres mozgás

A rendszeres testmozgás, ami még az állóképességünkön is javít, nem csupán a testünkkel tesz jót, hanem a lelkünkkel is. A sportnál nincs jobb módszer a szervezetünk pörgetésére, továbbá sokat segít a védekezőképességünk megerősítésében is, továbbá csökkenti a stresszt, megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, a diabéteszt, a túlsúlyt és a csontritkulást. Sőt mi több, az agy későbbi teljesítőképességére is jó hatással van.

Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy mostantól naponta le kell futnunk a maratont vagy több órát kell a konditeremben töltenünk, ugyanis a betegségek megelőzéséhez már elegendő a napi 30 perc könnyű mozgás.

Friss levegő és fény

Az oxigén rendkívül jó hatással van szervezetünkre, hiszen nem csak energikusak leszünk tőle, hanem még a védekezőképességünket is aktivizálja. Épp ezért olyan fontos, hogy mindennap kimenjünk a friss levegőre – még télen is! A természetes fénynek köszönhetően a kedvünk is pikk-pakk jobb lesz, ugyanis a szervezetünkben szétáramlik a szerotonin, ami az úgy nevezett boldogsághormon. Ezen kívül a D-vitamin termelését is beindítja, ami a csontjaink egészsége szempontjából fontos.

A JÖVŐ MOST VAN

Relaxálás

Az életünkben rengeteg a stressz, a feszültség, továbbá állandóan sietünk és rohanunk. Ez a fajta életvitel nagyon rossz hatással van az egészségünkre, ha ugyanis hosszútávon nincs egyensúlyban az izgalom és a nyugalom, akkor az lelki és testi problémákhoz vezethet. Nagyon fontos, hogy beiktassunk olyan pillanatokat az életünkbe, amikor teljes a nyugalom és minden a kikapcsolódásról szól. Járjunk el jógázni, meditáljunk vagy menjünk el sétálni… Teljesen mindegy, hogy mit választunk, a lényeg, hogy 100 százalékosan megnyugodjunk.

Elegendő alvás

A pihentető alvás elengedhetetlen, hiszen ekkor regenerálódik a szervezetünk. Míg az anyagcsere folyamatok lelassulnak, addig a testünk azon dolgozik, hogy mindent helyreállítson. Az immunrendszernek, az emésztésnek, a szív- és érrendszernek, az idegrendszernek és az agynak szüksége van az éjszakai pihenésre, hiszen enélkül egyik sem tud megfelelően regenerálódni, aminek következtében előbb alakulhatnak ki betegségek.