Menü

Minden nap egy kicsi

...az egészségedért

Home » Életmód » Egészség » Minden nap egy kicsi - 09.2020

Az egészségünknél nincs fontosabb, ennek ellenére gyakran megfeledkezünk arról, hogy tennünk kell érte. Ha sokáig szeretnénk egészségesen élni, akkor az alábbi 6 dologra fokozottan figyeljünk!

Helyes táplálkozás

Egészségünk szempontjából nincs fontosabb a helyes és kiegyensúlyozott étkezésnél. Utóbbi kapcsán az alábbiakra ajánlott figyelni:

  • naponta együnk meg legalább 5 adag friss gyümölcsöt és zöldséget
  • naponta fogyasszunk sajtot és natúr joghurtot
  • hetente egyszer vagy kétszer együnk halat
  • gabonatermékek esetén mindig a teljes kiőrlésűt válasszuk
  • kevesebb vöröshúst és zsírt fogyasszunk
  • bánjunk óvatosan a sóval és a cukorral

Ha ezeket betartjuk, akkor nagymértékben megerősítjük az immunrendszerünket.

10 TIPP, HOGYAN VEGYÜK RÁ MAGUNKAT A MOZGÁSRA

Elegendő folyadék

A folyadékpótlásról nagyon sokan megfeledkezünk, annak ellenére, hogy ezzel komoly károkat okozhatunk a szervezetünkben. A víz nem csupán a testünk sejtjeinek fontos alkotóeleme, hanem egyben a vérünk fő összetevője is. Ha nem iszunk eleget, akkor nem tud rendesen áramolni a vérünk, aminek következtében az agyműködésünk és a koncentrációs képességünk jelentősen romlik. A legjobb folyadékok közé tartozik a víz, illetve a különféle gyógynövényekből készült teák. Felnőtteknek naponta legalább 2 liter folyadékot ajánlott meginniuk.

Rendszeres mozgás

A rendszeres testmozgás, ami még az állóképességünkön is javít, nem csupán a testünkkel tesz jót, hanem a lelkünkkel is. A sportnál nincs jobb módszer a szervezetünk pörgetésére, továbbá sokat segít a védekezőképességünk megerősítésében is, továbbá csökkenti a stresszt, megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, a diabéteszt, a túlsúlyt és a csontritkulást. Sőt mi több, az agy későbbi teljesítőképességére is jó hatással van.

Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy mostantól naponta le kell futnunk a maratont vagy több órát kell a konditeremben töltenünk, ugyanis a betegségek megelőzéséhez már elegendő a napi 30 perc könnyű mozgás.

Friss levegő és fény

Az oxigén rendkívül jó hatással van szervezetünkre, hiszen nem csak energikusak leszünk tőle, hanem még a védekezőképességünket is aktivizálja. Épp ezért olyan fontos, hogy mindennap kimenjünk a friss levegőre – még télen is! A természetes fénynek köszönhetően a kedvünk is pikk-pakk jobb lesz, ugyanis a szervezetünkben szétáramlik a szerotonin, ami az úgy nevezett boldogsághormon. Ezen kívül a D-vitamin termelését is beindítja, ami a csontjaink egészsége szempontjából fontos.

A JÖVŐ MOST VAN

Relaxálás

Az életünkben rengeteg a stressz, a feszültség, továbbá állandóan sietünk és rohanunk. Ez a fajta életvitel nagyon rossz hatással van az egészségünkre, ha ugyanis hosszútávon nincs egyensúlyban az izgalom és a nyugalom, akkor az lelki és testi problémákhoz vezethet. Nagyon fontos, hogy beiktassunk olyan pillanatokat az életünkbe, amikor teljes a nyugalom és minden a kikapcsolódásról szól. Járjunk el jógázni, meditáljunk vagy menjünk el sétálni… Teljesen mindegy, hogy mit választunk, a lényeg, hogy 100 százalékosan megnyugodjunk.

Elegendő alvás

A pihentető alvás elengedhetetlen, hiszen ekkor regenerálódik a szervezetünk. Míg az anyagcsere folyamatok lelassulnak, addig a testünk azon dolgozik, hogy mindent helyreállítson. Az immunrendszernek, az emésztésnek, a szív- és érrendszernek, az idegrendszernek és az agynak szüksége van az éjszakai pihenésre, hiszen enélkül egyik sem tud megfelelően regenerálódni, aminek következtében előbb alakulhatnak ki betegségek.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk