Active Beauty
Milyen életformához milyen fajta kutya passzol?

Tökéletes harmóniában

Milyen életformához milyen fajta kutya passzol?

Az életformánkhoz illő kutyát megtalálni nem könnyű feladat, hiszen minden egyes kutyus egy külön egyéniség, azaz eltérő a jellemük, illetve az igényeik. Ha pedig nem olyan négylábút választunk, aki passzol hozzánk és az energiaszintünkhöz, akkor kölcsönösen igencsak megnehezítjük egymás életét. Mutatjuk, mire érdemes figyelned, ha egy kiskedvencet szeretnél.

Hogyan válasszunk?

A legtöbb jövendőbeli gazdinak megvannak az elképzelései, hogy milyen az álomkutyája, de ezek leginkább a kinézetére koncentrálódnak, pedig a belső tulajdonságok sokkal lényegesebbek. Míg egyesek teljesen bele vannak zúgva a filmekből ismert Jack Russel terrierbe, addig mások az olyan tekintélyt sugárzó négylábúakért rajonganak, mint az argentin dog.

Nem meglepő, hogy minden korszaknak megvannak a divatkutyái is, így egy időben rendkívül elterjedtek voltak a dalmaták, a golden retrieverek, de az amerikai staffordshire terrierek is. Teljes mértékben érthető, ha valaki a külsőségek miatt esik szerelembe egy fajtába, viszont rettentő fontos, hogy végül ne (csak) ez alapján válasszuk ki magunknak a kiskedvencünket.

Boldoggá tudom tenni a kutyámat?

Ezt a kérdést mindenféleképp tegyük fel magunknak, hiszen annál fontosabb nincs, minthogy olyan életet biztosítsunk neki, ami élményekkel teli, és passzol a jelleméhez. Ehhez egy kis önvizsgálatra is szükség lesz, hiszen magunktól is meg kell kérdeznünk, hogy mi milyen típusú ember vagyunk. Szeretünk például emberekkel találkozni, kimozdulni, kirándulni, vagy inkább otthon maradunk, és élvezzük a lakás adta békét és nyugalmat? Lesz-e például elég időnk és energiánk egy Malinois – belga juhászkutya – agyban és testben történő fárasztására, vagy épp vagyunk-e elég türelmesek egy makacs terrierhez?

GYEREKEK ÉS KISKEDVENCEK

A számunkra megfelelő kutya megtalálásához tudatában kell lennünk annak, hogy mi mennyi időt tudunk vele eltölteni, milyen mélységekig szeretnénk őt tanítani, esetleg sportolni vele. Ha például szeretünk futni, akkor ne egy hatalmas, lassú mozgású négylábú mellett döntsünk.

A jellemére hatással van a fajtája

Minden kutyafajta egy bizonyos feladatra lett kitenyésztve, ami a testfelépítésén és karakterén a mai napig látható és érezhető. Egy tacskó minden rókalyukba bejut a kicsi lábainak köszönhetően, egy retriever pedig egy vadászkutya, aki ebből adódóan igényli a munkát, azaz ajánlott vele kutyaiskolába járni és különféle sportokat űzni. Azaz nem csak fizikailag, hanem szellemileg is kihívások elé kell állítanunk. Természetesen olyan fajták is léteznek, melyek nagyon alkalmazkodóak, és számukra az a legnagyobb boldogság, ha a gazdájukkal lehetnek. Ilyenek például a mopszok és a francia bulldogok. Ez nem azt jelenti, hogy ők nem igénylik a közös, élményekkel teli programokat, viszont nem fognak kétségbeesni, ha egy napig nem történik velük semmi különleges.

MI A KUTYÁM CSILLAGJEGYE? ÉS MIT ÁRUL EL RÓLA?

Összefoglalva tehát azt ajánljuk, hogy ne csak fajta alapján keressünk kutyát, hanem mindig vegyük figyelembe a jellemét, a fajta sajátosságait, illetve arról se feledkezzünk meg, hogy a mi életünkbe és a mi karakterünkhöz milyen típusú kutya illik leginkább.

További cikkek kutyatartáshoz: