Active Beauty
Kiskutya érkezik a családba

Ezek a legfontosabb nevelési tanácsok a kezdetekhez

Kiskutya érkezik a családba

Rendkívül izgalmas időszak elé néznek azok a családok, akik egy kölyökkutyát fogadnak örökbe. A sok nevetés mellett azonban a kutyus neveléséről sem szabad megfeledkeznünk, hiszen csak így kerülhetjük el, hogy csatatérré váljon otthonunk.

Egy kutya élete csupa játék, móka, kacagás. Ennek ellenére nagy hangsúlyt kell fektetnünk kedvencünk tanítására is, hiszen vannak olyan alapvető parancsok és szabályok, melyeket el kell sajátítania ahhoz, hogy konfliktusok nélkül tudjunk együtt élni vele. Egy kölyökkutya esetében fokozottan fontos, hogy már az elején megtanulja, hogy mi vagyunk a falkavezérek, akik nem csak szabályokat hoznak, de rendkívül sok szeretetet is adnak. Egy kutyának olyan erős vezetőre van szüksége, akiben 100 százalékosan megbízhat, illetve akiről tudja, hogy bármilyen problémát és szituációt meg tud oldani, így nem neki kell közbeavatkoznia.

A kutyanevelésnél nagyon fontos a következetesség és a nyílt kommunikáció, hiszen a kutyánk így tudja a leggyorsabban megtanulni az adott parancsszót és szabályt. A kutyusunk tanításánál soha ne alkalmazzunk erőszakot! Ez alatt például azt is értjük, hogy nem nyomjuk le a fenekét, ha nem érti meg elsőre az ül parancsszót. Nem kényszerítéssel tanítunk, hanem kedvességgel.

A másik, amit figyelembe kell vennünk, hogy a kölyökkutyák még nem tudnak sokáig egy feladatra koncentrálni, hiszen annyi új inger éri őket, hogy azt sem tudják, hova kapják a fejüket. Tehát soha ne gyakoroljunk velük túl sokáig. Egy kölyöknél már akár 5 perc is elegendő lehet. Figyeljük kutyánk testbeszédét, és ha úgy látjuk, hogy már nem köti le a gyakorlás, akkor kérjünk még tőle egy jól elvégzett gyakorlatot, és utána játszunk vele.

ÍGY NE UTAZZUNK KISKEDVENCÜNKKEL

Rendszabályozás – Igen vagy nem?

Erre igennel kell válaszolnunk, viszont mindig tartsuk szem előtt a kutya természetét. Egy félős kutyának például elég azt mondani, hogy „nem”, és tudni fogja, hogy nem volt jó, amit csinált. Vannak azonban olyan szituációk, amikor a reakciónkkal jutalmazzuk meg a kutyát, annak ellenére, hogy rosszat csinált. Képzeljük el azt a szitut, ahogy a kutyusunkkal a földön ülünk, és az egyik játékát fogjuk. Kedvencünk hirtelen odaugrik, és kitépi a kezünkből. Erre mi mit teszünk? Elkezdünk utána futni, amivel azonban akaratlanul is megdicsérjük, hiszen ő azt gondolja, hogy játszunk vele, azaz ráerősítünk a rossz viselkedésére. Ilyenkor inkább próbáljuk ki azt, hogy amikor el akarja venni a játékot, akkor rászólunk vagy ellökjük. Ezt addig ismételjük, amíg meg nem érti. Ha pedig már nem próbálja meg elvenni, akkor nagyon dicsérjük meg.

Ne adjunk mindent oda a kutyusnak!

A kutyus játékait soha ne hagyjuk elöl! Mindig tegyük el azokat, így csak akkor tud velük játszani, amikor mi megengedjük neki. Ezzel nem csak azt érjük el, hogy mi szabjuk meg neki, hogy mikor játszhat és mikor nem, hanem sokkal később un rá az adott játékra. Ezen kívül az is tőlünk függ, hogy mikor kap kaját. Ne legyen egész nap elérhető számára az étel, illetve csak akkor közelítheti meg a tálat, ha engedélyt adtunk rá. Az étkezések időtartamát is ajánlott behatárolni: ha például 15 perc eltelte után sem kezd el enni, akkor vegyük el tőle.

Kölyökkutyák korai nevelése

Tilos zónák

Szintén nagyon lényeges, hogy a lakásunk egyes szobáiból és területeiről tiltsuk ki a kis négylábút. Ne hagyjuk, hogy mindenhova kövessen minket, ugyanis a későbbiekben ez akár kényszerré is válhat nála.

Bútorrágás

A legtöbb kölyökkutya legkésőbb akkor próbálkozik meg a bútorrágással, amikor lecseréli a fogait. Ha észrevesszük, hogy megtetszenek neki a bútoraink, akkor azonnal szóljunk rá, és jelezzük neki, hogy valami rosszat szándékozik csinálni. Ezzel egy időben pedig mutassunk neki alternatívaként egy olyan játékot, amit nyugodtan rághat.

Fontos! Nagyon jól gondoljuk meg, hogy mivel játszhat és mivel nem, ugyanis ha például odaadunk neki egy tönkrement cipőt, akkor ne csodálkozzunk, ha a kedvenc lábbelinket is szétszedi, hiszen a kutyus nem tud különbséget tenni a kettő között.

5 JEL, HOGY DEPRESSZIÓS A HÁZIÁLLATOD

Étel bevédése

Egy nagyon fontos része kölyökkutyánk nevelésben az étel bevédése, pontosabban az, hogy ezt nem teheti. Miután odaadtuk neki a kaját, néha vegyük el tőle a tálat, majd tegyük vissza. Természetesen ezt ne vigyük túlzásba, de azért néha feszegessük a határait. Amennyiben morogni kezd, sose ijedjünk meg és rántsuk el a kezünket, ezzel ugyanis csak ráerősítünk a viselkedésére. Inkább szóljunk rá és jelezzük felé, hogy nem jó, amit csinál. Amennyiben meghátrál, és például pacsit próbál adni, akkor nyugodt hanggal dicsérjük meg, és tegyük vissza a tálat.