Active Beauty
5 jel, hogy depressziós a háziállatod

Kedvenceink érzelmei

5 jel, hogy depressziós a háziállatod

A depresszió, bár a legtöbbet emberek esetében hallunk róla, kis kedvenceinket ugyanúgy elérheti. Mivel nem tudjuk megkérdezni tőlük, mi bántja őket, a tőlük érkező jelekre kell odafigyelnünk, ha fontosnak tartjuk lelki egészségüket. Nézzük most, miből vehetjük észre, hogy baj van.

Állatkánk depressziójára olyan, egy-két hétnél tovább tartó viselkedésbeli változásokból következtethetünk, melyeket más egészségügyi problémákkal nem tudunk megmagyarázni. Ez legtöbbször valamilyen nagyobb eseményhez köthető – ilyen lehet egy társ vagy a gazdi elvesztése, a menhelyről való kikerülés, de egy egyszerű költözés vagy egy új lakó érkezése is kiválthatja a reakciót. A most következő jelek mind utalhatnak kisállatunk megváltozott lelkiállapotára – de azért azt is ellenőrizzük le, hogy nem nem fizikai tényező, betegség áll-e a háttérben.

BETEGSÉGRE UTALÓ JELEK HÁZI KEDVENCEINKNÉL

  1. Étvágytalanság

Az emberhez hasonlóan az egyik leggyakoribb depresszióra utaló jel háziállatok esetében az étvágy és étkezési szokások terén bekövetkező változás. Ha előzőleg jól és sokat evő kedvencünk turkálni kezd az eleségben, otthagy pár falatot a tálban, kedvenc jutalomfalatjához pedig hozzá sem nyúl, gyanús lehet, hogy lelki eredetű probléma áll a háttérben.

  1. Alvás és aktivitás

A depresszióban szenvedő kisállatok többet alszanak. Ha kedvencünk aktivitásában nagyobb változásokat veszünk észre, mindenképp vigyük állatorvoshoz. Ez jelentkezhet a már említett hosszabb alvási periódusok formájában, de a mindennapi mozgásigény és viselkedés terén is. Különösen intő jel, ha például kutyusunk azt megelőzően mindig jött velünk és utánunk, folyamatosan játszani akart, vagy ugrált, mászott, amikor csak tudott. A megváltozott aktivitást fiatalabb állatok esetében sokkal könnyebb észre venni, mint az idősebb egyedeknél, akik korukból adódóan is nyugodtabb életvitelre álltak át. A hirtelen jött lassulás azonban mindenképpen kivizsgálandó.

  1. Szociális interakciók

Kedvencünk minden alkalommal az ajtóban várta, hogy hazaérjünk, vagy rohant hozzánk, ha meghallotta játékszere zörgését? Esetleg egész nap követett minket, az ölünkben aludt, és ha vendégek jöttek is, az asztal körül sertepertélt? Ha szokásai hirtelen megváltoznak, az könnyen lehet a depresszió jele. A lelkileg rossz állapotban lévő háziállatok kerülik az embert, nem ’beszélgetnek’ annyit, mint előtte, sőt, el is bújhatnak előlünk. Ha ezt tapasztaljuk, jobban tesszük, ha meglátogatjuk az állatorvost, és kiderítjük a változás okát.

20 ÉRDEKES TÉNY A KUTYÁKRÓL

  1. Agresszivitás

A depressziós állatkákra jellemző a hirtelen, indokolatlan helyzetekben előtörő agresszió. Legyen az macska, kutya, rágcsáló vagy akár hüllő, az agresszív viselkedés, fújás, morgás, harapás, színváltás mind-mind általános indikátora a rossz lelkiállapotnak.

MI A KUTYÁM CSILLAGJEGYE? ÉS MIT ÁRUL EL RÓLA?

  1. Tisztálkodás

Néhány kisállatnál a rosszkedv a megváltozott tisztálkodási szokásokban nyilvánul meg. És itt nem csak bundájuk állapotára kell gondolnunk. Lehet ez túlzott kaparás, körömkoptatás, fogfenés is. Kutyusoknál a legjellemzőbb a folyamatos nyalakodás: mancsuk nyalogatásával nyugtatják magukat. Cicák esetében viszont – pont fordítva – az a leggyakoribb, hogy általános szokásaikhoz képest elhanyagolják a tisztálkodást, sokkal kevesebb figyelmet fordítanak higiéniájukra.